A közelgő Hazafi Díj elé

Érdekesen változott az idei évtől kezdődően a versenynaptár, hiszen a kiírás szerint a Hazafi Díjat különválasztották naptárilag a Nemzeti Díjtól, annak reményében, hogy a tehetséges mérföldes hároméves kancák mindkettőben próbálkozhassanak, így akár duplázással is előjöhessen egy tehetség. Bár angolföldön a kezdetektől fogva egy meetingen futották az 1000 guineas-t és a 2000 guineast, azaz az ottani Hazafi-, illetve Nemzeti Díjat, hazánkban azonban más a futam(ok) históriája.

Az 1828-as alapítású, ám 1829-ben debütáló futamot Húsz Hazafi Díjként futották először. Az elnevezés oka, hogy 20-an adták össze az alapítványi összeget, és ennek kamatai fedezték az évente kifizetésre kerülő versenydíjat. A mintát egyértelműen az angol 1000 guineas szolgáltatta a futamhoz, hiszen kellett egy verseny, amiben kancák mérhették össze az erejüket. Később kiforrta magát és csakis hároméves kancák versenyezhettek benne. (Kincsem versenypályafutása alatt már kizárólag a háromévesek terepe volt, ő is így nyerte meg a futamot 1877. május 8-án, könnyen, másfél hosszal). Egészen 1885-ig tartott a verseny „önállósága”, hiszen ekkor összevonták a hasonló távra és korra kiírt Nemzeti Díjjal, és innentől kezdve Egyesített Nemzeti és Hazafi Díjként, mének és kancák közös összecsapásaként rendezték meg. 1948 és 1956 között semmilyen formában nem került megrendezésre, majd az 1956-os kiírásra lecsupaszodott egyszerűen Nemzeti Díjra a neve, amelyben természetesen vegyesen futhatott a két nem.

Aztán 1999-ben, 10 évvel a rendszerváltást követően a Hazafi-kör jóvoltából újra megrendezték a Hazafi Díjat a Derby-évjárat kancái részére. A táv maradt 1600 méter. Az első esztendeiben nem is rendezték egy napon a Nemzeti Díjjal, hanem a Batthyány-Hunyady Díj napján futották, és jelentősége is kisebb volt.

Érdemes kitérni rá, hogy 1999-ben az első kiírást Satelit nyerte meg 2 hossznyi előnnyel Tamara, illetve Perigon Szépe előtt. A favorit Key Girl Kállaival csak a 6. helyet szerezte meg. A nyerő ló lovasa az a Szalai Mónika lett, aki éppen az idei szezonban tér vissza ismét a versenyek világába, míg a telivér trénere Szabó Mihály volt.

Aztán eljött az idő, hogy a Hazafi Díj jelentősége nőtt és 2014-től kezdődően már a Nemzeti Díjjal egynapon rendezték meg ismét. Igen ám, de ez bizony néha válaszút elé állította az idomárokat, hogy klasszis kancájukat hova nevezzék? Az idei esztendőtől kezdve át lett vágva a gordiuszi csomó, és időben előbbre hozták a terminusban, ami lehetővé teszi, hogy akár ugyanaz a kanca gyűjtse be mindkét klasszikus mérföldest. Sőt, akár a Hármas Koronát is képletesen szólva a „fejére helyezhesse” – ha a Derbyben és a St. Legerben is elsőként végez a Nemzeti sikert követően. No és ha ehhez esetleg ugye még a Hazafi Díjat is hozzáteszi…

-kömi-

 

SHARE THIS