Bűvös hatos – Dettori újra varázsolt

Frankie Dettori mágiája kifogyhatatlan, az 53 éves olasz fenomén még mindig tud varázsolni, most épp Santa Antia-ban írta be magát a legek közé, zsinórban hat győzelemmel. Az 1996-os „Magnificent Seven” óta – amikor Dettori Ascotban egy napon hét verseny nyert – tudjuk, hogy korunk zsoké csillaga számára nem létezik lehetetlen, de azt talán kevesen gondolták, hogy visszavonulása helyett a tengeren túlon is hasonló teljesítménnyel ejti ámulatba a lóverseny rajongókat.

A nagy sorozat Ball Don’t Lie nyergében indult a Maiden Special Weight-ben, ahol Mark Glatt hároméves csikóját vezette magabiztos győzelemre, majd a szintén 6 furlongra kiírt Allowance Optional Claimingben folytatta a négyéves kanca, Recinto Rompere társaként. A Evening Jewel Stakes-ben lovagolta haza a legnagyobb kontrát, Roberta’s Lova első helye 21,6 dollárt ért, majd következett a 10 éves eltiltás után újra jeleskedő mestertréner, Richrad Dutrow Jr. nagy pillanata Kathynmarissa sikerével. A nap legmagasabb összdíjazású győzelmét a Group II-es, 300 ezer dolláros Santa Anita Oaks-ban aratta Nothing Like You lovasaként, ahol Bob Baffert idomítottjával hét és fél hosszal szórták el maguk mögött a mezőnyt. A csúcspontot pedig a klasszikus mérföldes, Allowance Optional Claiming és a négyéves kanca, Royal Charter hozta el, ezzel megszületett sorozatban a hatodik győzelem és a napi második, Leonard Powell tréner részére.

Frankie összesen tizenegy futamban ált starthoz és a bámulatos győzelmi sorozat mellett, még kétszer végzett a dobogón. Ezze beírta magát a Santa Anita versenypálya történetébe, ahol legutóbb ilyen káprázatos teljesítményre 2021. március 21-én volt példa, akkor Flavien Prat szelte át hatszor elsőként a célvonalat.

Az abszolút csúcs egyébként itt is éppen egy mágikus hetes, 1987-óta a Hall of Fame-be is beválasztott Laffit Pincay Jr. őrzi a mai napig.

Frankie Dettori újabb csoda tettét a többszörös champion tréner, John Gosden is méltatta: „Ez csodálatos! Nagyszerű formában volt Dubaiban is, olyan fitt és könnyed, amilyennek még soha nem láttam. Imádja Kaliforniát, ahol gyönyörű idő van és nem kell olyan sokat utaznia, mint az Egyesült Királyságban.”

Karnyújtásnyira van tőle a rekord, és Frankiet ismerve, megpróbálja majd azt is megdönteni. Talán majd itt is elneveznek róla egy büfét ha sikerül, de ha tényleg így folytatja, még akár újabb szobrot is állíthatnak neki.

Annyi bizonyos, hogy a Ladbrokes iroda egyik fogadója aranyba foglalja a nevét hálája jeléül, hiszen egy kombinált fogadással, 1 fontos alapon 110 880 fontot (több mint 50 millió forint) kaszált Dettori hat diadalának köszönhetően.

A nyerő fogadás

11-4  Ball Don’t Lie (SP 9-4)

6-1  Recinto Rompere (SP 6-1)

7-1  Roberta’s Love (SP 12-1)

5-1 Kathynmarissa (SP 9-2)

10-1  Nothing Like You (SP 10-1)

7-1 Royal Charter (SP 100-30)

 

Forrás: racingpost, horseracingnation.com, apnews.com

SHARE THIS