Laurel River – nyolc és fél hosszal a világ előtt

Pazar előadást hozott a világ legjobb lovainak főszereplésével a Dubai World Cup Carnival március 30-án, az este legrangosabb versenyén azonban sokak örömére és sokak megdöbbenésére, elmaradt a várva várt izgalom. Laurel River pályafutása során először nyert Group I-es klasszikust, meglepetésre nyolc és fél hosszal állva hagyva ellenfeleit.

Khalid bin Abdullah herceg méltán híres Juddmonte istállója ismét megmutatta, miért vannak több mint negyven éve a világ élvonalában. Laurel River saját tenyésztésként képviseli a herceg jól ismert rózsaszín, zöld és fehér színeit, testvére a négyszeres Group I-es nyerő Emollient. Nagyapja a 2003-as Florida Derby és Belmont Stakes győztes Empire Maker, akinek már 72 blacktype nyerő leszármazottja van.

Karrierjét Santa Anita és Del Mar pályáin kezdte, de idén év elején a dubai székhelyű Bhupat Seemar idomárhoz került, ahol rögtön egy lenyűgöző győzelemmel kezdett a Group III-as Burj Nahaar-ban, Meydanban. A 2000 méteres Dubai World Cupon ismét a világ elitet láthatta vendégül az Egyesült Arab Emírségek, a mezőnyt főként japán és amerikai telivérek alkották. Köztük szerepelt a Tokyo Daishōtent és Kawasaki Kinent is nyerő címvédő, Ushba Tesoro és Yuga Kawada, valamint a Breeders’ Cup Classic ezüstérmes Derma Sotogake és Oisin Murphy. Ennek ellenére, egészen hihetetlen kimenetelt hozott a hajrá, talán még az emírségek cork-i születésű 11-szeres championja, Tadhg O’Shea sem számított ilyen könnyedségre és elsöprő fölényre. Laurent River az utolsó kanyarban egyszerűen faképnél hagyta ellenfeleit, nyolc és fél hosszal a világ előtt, pályafutása legnagyszerűbb pillanatait élvezve nyerte a klasszikust és a vele járó 9,4 millió fontos pénzdíjat.

A Tuz nyergében Dubai Golden Shaheen-t is behúzó és így duplázó zsoké sem élt még át hasonlót, mintha csak álmodta volna: „A kis mocsok nem tud félgőzzel menni, egyszerűen az élre tör. Kívülről indulva tisztában voltunk vele, hogy előre kell mennünk, de próbáltam fokozatosa beosztani az erejét, csak egyszerűen nem bírtam fogni. Kicsit szürreális amit csinált…a Dubai World Cupon az élen, a stadionban őrjöngő közönség előtt, hegyezte a fülét és folyamatosan növelte a sebességet. Könnyű versenye volt, egészen káprázatos dolgot művelt. Azon gondolkozom, vajon mikor ébredek fel?”

A nap egyik érdekessége és üde színfoltja volt a sprinterek között a régiónkat képviselő, cseh Ponntos. Az 1200 méterre kiírt Group I-es Al Quoz Sprintben állt starthoz Eva Nieslaniková hatéves ménje. Miroslav Nieslanik idomítottját Antonio Fresu ülte, aki már ismerős a társaként, hiszen amióta decemberben Meydanba utazott, azóta állandó lovasaként számít rá a cseh istálló. A bemutatkozás egyébként felülmúlta a várakozásokat, rögtön megnyerték a Ertijaal Dubai Dasht és dobogósok lettek a Group II-es Blue Point Sprintben. Ponntos korábban olyan jelentős közép-európai klasszikusokban diadalmaskodott, mint a jubileumi 100. Vršanská Uhelná és 102. Svatováclavská cena Mostban; vagy a Prix De Saint-Georges Longchampban, ahol Frankie Dettori lovagolta. Eddigi karrierje során több mint 100 millió forintnak megfelelő összeget keresett, ezúttal azonban Dubaiban helyezés nélkül maradt.

SHARE THIS