/ by /   E-Turf Magazin, Érdekességek, Hazai ügető hírek / 0 comments

A Pulayt nyerő névadók

Nyitókép: Underpaid Hanover (Lakatos Csaba)

A szombati napon az elmúlt évek Pulay Kornél Emlékverseny nyerői közül válogattunk, róluk neveztük el a futamokat. Mivel az utóbbi években kevés kivétellel – Masterpiece 2013., Night Lady 2014. és a még aktív Bonaparte Boss 2023. – külföldi importok nyerték ezt a rangos versenyt, ezért most őket helyezzük előtérbe. A magyar tenyésztésű nyerőkről egy másik napon fogunk megemlékezni.

Taylor Boko stpm. (Express Ride-Elizabeth Boko) – 2001-ben Svédországban született. Már kilencéves volt, amikor Veljko Mazsity tréningjébe került, ahol másfél éven át versenyzett, mely idő alatt 18 futásából kettőt nyert meg, az egyik a Pulay Kornél Emlékverseny volt. Legjobb hazai ideje 1.15.5 volt, amit a Sinka József Emlékverseny megnyerésével ért el.

What a Man stpm. (Conway Hall-Kirin Lobell) – Szintén Svédországban született, 2001-ben. Nyolcévesen került hazánkba, a Prolongo Import Export Kft tulajdonába. Már a második versenyében, 2009-ben bedobták a mélyvízbe, a Pulay Kornél Emlékversenybe, amit remek, 1.15.2-es időben abszolvált Nagy Ferenc II.-vel. Ezen kívül még egy kiemelt versenyt nyert meg, ez a Lovasélet Sprinter kupa volt, még ebben az évben, ahol egy nívós nemzetközi mezőnyt és a pálya hazai legjobbjait verte, szintén Nagy Ferenc II.-vel. Több helyezése is volt a nagyversenyekben, második lett 2009-ben a Marschall József Emlékversenyben 1.14.5-ben, a Bródy János Emlékversenyben és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díjában 2010-ben. Harmadik helyezései: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díja és Köztársasági Díj 2009-ben, 2010-ben Sennyey Géza Emlékverseny, Pulay Kornél Emlékverseny és Májusi Nagydíj, illetve 2011-ben Pulay Kornél Emlékverseny. 2009-ben, remek eredményeinek köszönhetően az „Év Ügetőlova” címet is kiérdemelte. Pályafutását tízévesen fejezte be, mely idő alatt 52 versenyéből, 9 győzelmet ért el, ezután a tenyésztést szolgálta, ahol eddig öt csikót nemzett, melyek mindegyike nyert versenyt és 17 töredékes rekorddal rendelkezett. Közülük Timiko, Baka Hendikepet, Undercover pedig Kétévesek Nagydíját nyert.

Rinette Streamline pk. (Kashner Hanover-Keys Praise) – Ismét egy svéd import. 2007-ben született, hazai versenyei során 22 startjából 7-et nyert meg, melyekből 3 kiemelt volt. 2015-ben került Lakatos Csaba tréningjébe, egyben ez lett a legsikeresebb éve is. Mindjárt az első két futása kiemelt verseny volt, melyeket meg is nyert, első lett a Sennyey Géza Emlékversenyben és a Pulay Kornél Emlékversenyben is, ahol 1.14.5-öt futott, majd október elején az Őszi Kanca Díj megnyerésével tette fel a koronát az éves teljesítményére, és lett az „Év Ügetőlova”.  Nagyversenyben elért helyezései: második lett 2017-ben a Sennyey Géza Emlékversenyben, 2015-ben harmadikként ért célba a Lovasélet Sprinter Kupában 1.14.1-ben, a Marschall József Emlékversenyben, majd a Köztársasági Díjban is. 2017. szeptember végén megvásárolta Turbucz Sándor, sikeres amatőrhajtó és futtató, aki Budai Attila gondjaira bízta a kancát, akinek az irányítása alatt bronzérmet szerzett az Őszi Kanca Díjban. Minden kiemelt versenyben elért sikere alkalmával Lakatos Csaba volt a hajtója. 2018-ban fejezte be a versenyzést.

Underpaid Hanover pm. (Revenue-Up Front Lisa) – Az USA-ban, Pennsylvania államban született, 2009-ben. Rutkai József Björn Goop tréningjéből vásárolta meg, Svédországból érkezett 2016-ban. Hazai 22 versenyéből 6-ot nyert meg, melyekből „csak” a Pulay Kornél Emlékverseny (2019. Lakatos Csaba) volt kiemelt, de további háromban volt második, a Pulay-ban 2018-ban Fazekas Imrével, és kétszer a Köztársasági Díjban: 2016-ban Fazekas Imrével, majd 2018-ban Lakatos Csabával. Legjobb hazai idejét 2018-ban, a Lovasélet Sprinter Kupa erős, nemzetközi mezőnyében elért ötödik helyezésekor futotta, ami 1.14.5-ös időt jelentett. Versenykarrierje végeztével a tenyésztésben lett felállítva. Eddigi öt csikójából két „F” betűs és három „G” betűs. Fatique de je t’aime, most bontogatja „szárnyait” a Prolongo istálló színeiben, Frontin pedig Fazekas Imrénél fog hamarosan bemutatkozni.

Milliondollar Lux pm. (Ganymede-Dadaumpa Jet) – 2006-ban, Olaszországban született. Tízévesen, 2016 év elején vásárolta meg Pekker György amatőrhajtó, sikeres futtató és Csordás Emilre bízta a mént. 2020 novemberéig versenyzett, mely idő alatt 55 futásából 8-at nyert meg, ezekből 3 volt kiemelt. Legjobb éve a 2017-es volt, mivel mindhárom nagyverseny győzelmét ekkor érte el Csordás Emillel a sulkyjában. Győzött a Sennyey Géza Emlékversenyben, a Pulay Kornél Emlékversenyben és a Lovasélet Sprinter Kupában. Több helyezést is elért, második lett a Pulay Kornél Emlékversenyben 2019-ben, Vezér Emesével. Harmadik helyezéseit Csordás Emillel, az első három futásakor érte el 2016-ban, a tavaszi kiemeltekben. Legjobb hazai idejét a 2018-as Lovasélet Sprinter Kupa erős, nemzetközi mezőnyében, Vezér Emesével érte el, ami 1.15.1. Pályafutása végeztével a tenyésztésben lett felállítva, ahol eddig öt évjáratot kapott, melyek közül El Diablo (1.16.7) és a tavaly Baka Hendikepet nyerő, Danubia Lux (1.17.2) emelhető ki, de ígéretes kétévesek is várják a bemutatkozásukat.

Ukiya stpk. (Somollison-Kandy Sugar) – Németországban született 2001-ben. Bisbac Dániel 2005-ben vásárolta meg és Fazekas Imre tréningjébe adta, ahol ebben az évben, tíz futásából nyolcat megnyert, egyszer második és egyszer harmadik volt. 2007 júliusában Jáder Lászlóhoz került, ahol pályafutása végéig, 2009 nyaráig versenyzett. Karrierje során 63 futásából mind a 18 győzelmét Fazekas Imrével aratta, melyekből három volt nagyverseny: 2005-ben a Lovasélet Sprinter Kupa, ahol a legjobbját futotta meg (1.15.3) és az Őszi Kanca Díj, 2007-ben pedig a Pulay Kornél Emlékverseny. Dobogós helyezései: 2005-ben Köztársasági Díj, 2006-ban Májusi Nagydíj, 2007-ben Sennyey Géza Emlékverseny, 2008-ban Őszi Kanca Díj és Őszi Kísérleti Verseny. 2009-ben harmadik a Bródy János Emlékversenyben és a Májusi Nagydíjban is Kolozsi Lászlóval. Ő is ki lett próbálva a tenyésztésben, de ott nem sikerült maradandót alkotnia. Legjobb csikói Breeze Up (1.16.7) és Sholty Csabi (1.18.0).

SHARE THIS