Reshiram a Hazafi Díj győztese

A hároméves kancák első klasszikus versenyével elindult a hazai galopp nagydíjak sorozata. A népes nemzetközi mezőnyben a Jazy Team istálló reménysége Reshiram győzött biztosan, így veretlen két futás után. Csontos Pál idomítottját a fiatal Kelemen Zénó lovagolta, akinek ez volt pályafutása eddigi legnagyobb sikere.

A remek származású kancát 2022 őszén a Goffs árverésen vásárolták meg Írországban 10.000 eurós áron. A vételről és a háttérről Bársony Erzsébet tulajdonos mesélt az E-turfon 2023. október közepén. „- Reshiram (IRE) 2 stpk (Gleneagles (IRE) – Raynama (FR)): Tavaly, Írországban vásároltuk a „lányt”, akit a férjem, Bársony Ferenc szeretett volna mindenáron megvenni. Nálunk ugyanis ő választja általában a kancacsikókat, jómagam meg inkább a méneket, gyakorta úgy is mondom, hogy neki lányai, nekem fiaim vannak. Ez a ló nagyon megtetszett. Formás, egészséges, kisnövésű. Az utóbbi talán kimondottan jó is a Kincsem Park karakterisztikájának tekintetében, mert a könnyebb lovak megfigyelésem szerint jobban szerepelnek itt. Őszintén mondom, nem tudom mit várhatok tőle, akik ismernek, tudják, hogy szeretem, ha hagynak időt a lovaimnak a fejlődésre, nem kapkodunk, nem kell csikóként kizsigerelni egy lovat. Nem az eredmény ilyenkor a fontos. Ismerje meg a pályát, érezze magát jól, aztán meglátjuk…”

Eltelt azóta fél év, kétszer futott és kétszer nyert, úgy tűnik a pályát alaposan megismerte és jól érzi magát.
Nem véletlen, hogy a Bársony család komoly fantáziát látott a kancában. Pedigréje divatos és korszerű, megtalálható benne majd minden olyan mén, akik nélkül az elmúlt évtizedben nem lehetne a galoppsportról és az angol telivér tenyésztésről beszélni. A nagyon komoly származás másik értékmérője a kancacsalád, mely szintén a legigényesebb szemüvegen nézve is figyelemreméltó.

                   Galileo
      Gleaneagles
                   You’resothrilling
Reshiram (IRE) 2021 pej kanca
                   Siyouni
     Raynama
                   Rayka

A friss hazafi Díj nyerő a Sadlers Wells – Galileo – Gleneagles ménvonal után született.
Apja évjáratának legjobb mérföldes lovasa volt, a Coolmorenak megnyerte az Angol 2000 és az Ír 2000 Guineast (a mi Nemzeti Díjunknak megfelelő futamot), majd a Royal Ascot keretében az ugyan csak 1600 méteres St. James’s Palace Stakest. Középtávú klasszisként nagyon keresett fedezőmén a tenyésztők körében, de még nincsen a legmagasabb polcon. Ezt támasztja alá fedeztetési díja is, ami nem alacsony, de közép-európai szemüveggel nézve még értelmezhető, 17.500 euró. Eredményei: 23 Gr nyerője van jelenleg, ebből 2 Gr1-et nyert. A kanca nagyapját, a kétszeres Derbynyerő Galileot már többször méltattuk, minden távra ontotta a világklasszisokat, sok fia lett fedezőmén, csak úgy, mint Sadlers Wellsnek.
Az anyai oldal is több, mint figyelemre méltó. A kancacsaládot a világ egyik legnagyobb ménese és futtatója Aga Khan menedzselte. Raynama (80 RP forma) a legendás zöld piros dressznek szerzett győzelmet 1400 méteres távon, majd ötévesen 68.000 eurós áron került jelenlegi tulajdonosához. A család Aga Khan írországi ménesében nagyon szép eredményeket ért el, második anyja három, a harmadik anyja öt versenyt nyert, míg a ménesben sorra nevelték utánuk a Black Typ-os méneket. Ilyen eredmények után nem véletlen, hogy a tudatos tenyésztői munka révén, a világ tenyésztését több, mint egy évtizedig meghatározó Pivotal legjobb fia, a szintén Aga Khan tulajdonban lévő Siyoni lett a friss nagydíjnyerő anyai nagyapja. Síyoni az istálló francia érdekeltségébe tartozott, 200.000 eurós fedeztetési díja és számtalan Gr nyerő (10 Gr1) ivadéka a bizonyítja, hogy lehet rá számítani. Sok nagy klasszisából a franciák egyik egy utolsó „csodalova” a Francia Derby és Arc nyerő Sottsass kiemelkedik, ami már a tenyésztést szolgálja.
Resiram eddig könnyen oldotta meg feladatait, kíváncsian várjuk a folytatást. Nagyversenyben és kanca versenyekben lesz bőven a szezonban. Kérdés, hogy milyen távon lesz a legjobb?

Resiram yearling korban az árverés elött
https://www.goffs.com/sale/IRE/autumn-hit-yearling-sale/lots/372

Resiram teljes származása
https://www.goffs.com/sale/IRE/autumn-hit-yearling-sale/lots/372

-KA-

SHARE THIS