A Nemzeti Díj elé

Az első szuper lovi hétvégén, a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-n május 5-én futják a Hármas Korona első ágát, azaz a Nemzeti Díjat. Átnéztük a nevezési listát, és megnéztük, melyik ló mire is alapozhatja reményét a futam megnyerésével kapcsolatban.

Végigtekintve a nevezési listán, összesen 13 indulót láthatunk, 11 mént és 2 kancát. Csak egy istállótól, nevezetesen a szenttamásiaktól olvashatunk két nevezettet, Nabilovot és Short Circuitot. Mindketten egy-egy győzelemmel mutatkoztak be Pesten, előbbi egy 1600-as nyeretlenben nyert 3 és fél hosszal, utóbbi szintén ennyivel, de 1100-ra győzött. Igaz, Angliában ment már 5.-ként mérföldre, de ugyanez Nabilovról is elmondható, bár ő 1400-ra ment kint jobban.

Csemege lehet Molnár Gyöngyi idomítottjának a startja. A KK „perjanik” színeiben futó Government Call eddig angol pályákon futott, és augusztusban 1000-re és 1200-ra is nyerni tudott. Idén kétszer versenyzett Franciaországban, Demuróval a nyergében, és februárban volt egy jó 4. helye. A Kincsem Parkban máris nagyot dobhat, ha indul.

Csontos Páltól 3 ló van nevezve. A Rahim Etemovic színei alatt Born To Champion, aki idén egy gyengébb 5. hellyel jelentkezett, Géza, aki tulajdonoscserén esett át és most a Rutkai – Turbucz párosnak hozhat sikert. Esélye van rá, idei bemutatkozásakor felszaladt 2.-nak az Erdődy Rudolf Emlékversenyben. 200-zal hosszabbra tovább javulhat, sanszos ló lesz. A Csucsoor Racing színeiből a verseny egyik kancájának, Ráadásnak az indulása várható, aki tavaly a Blasskovich Ernő Emlékverseny 5. helyével kezdett, aztán jó mezőnyben behúzta a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyt, majd idén a Hazafi Díjban lett 2. helyezett 2 hosszra tréningtársától, Reshiramtól.

Favorit lehet Kovács Sándor idomításából a Sztankov racinges Mágnás Öcsi, aki idei első próbálkozására megnyerte az Erdődyt, de lehetséges, hogy a tréningtárs, a futam másik kancája, Dark Blue Sky tör majd borsot az ő, illetve a mezőny orra alá. A TAHI STUD kedvence 2024-ben még nem futott, de tavaly emlékezetest produkált: győzött a Patay Sándor Emlékversenyben (1100 m.), a Blasskovich Emlékversenyben (1300 m.) és a Szent László Díjban (1400 m.), míg közben a Gróf Károlyi Emlékversenyben is lett egy bronzos helyezése. Kérdés: mit tudhat most, első versenyében?

A Korinna Racing lova Paizs Gábor idomításából futhat. Ő El Matador, aki valódi kérdőjel. Biztosan tud valamit, különben nem lenne nevezve. Ugyanakkor csak egyetlen tavalyi futása van, egy novemberi nyeretlenben, ahol csupán a 9. lett.

Igazi nagyágyú lehet a francia tenyésztésű Exact, aki a HJ Racing Team tulajdona. Budapesten még nem láthattuk, ellenben franciaföldön 4 versenyéből egyszer, rögtön első futására nyert (1100 m.), majd augusztusban 1600-ra egy 2. helyet is megszerzett. Idén egy versenye volt, Pozsonyban az I. kategóriás, 1600 méteres Cena starostu MČ Petržalka – Cena trojročných žrebcov, amit megnyert. Nagy esély lehet.

Ugyanitt indult Sommerprinz, Maronka Gábor idomítottja, aki ott 6. lett. Persze az INTERGAJ lova tavaly azért jobban produkált, hiszen nyert egy nyeretlent, majd ezt megfejelte a Kétévesek Kritériumának (1600 m.) első helyével.

A nevezettek közül Poseidon a VIMAR istállóból idén mutatta meg igazán, mit is tud, hiszen egymás után győzött két versenyben is. Ribárszki mester érti az időzítést, így az V., majd III. osztályú hendikepsiker után itt is jó futás várható a méntől.

Timur a Cantel Racing, azaz Zala Csabáék bizalmát bírja. Idén még nem láthattuk őt futni, tavaly azonban lépegetett egyenletesen előre. 7. helyezéssel mutatkozott be, majd 2. lett 1200 méteren, végül novemberben behúzta a mérföldes nyeretlen versenyt. Ha ott lesz a startnál, nem valószínű, hogy „feltett patákkal” veti magát a küzdelembe.

-kömi-

SHARE THIS