/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Esti Fény ismét megvillant (frissítve, videóval)

Írta: Kovács Botond.

Sok víz lefolyt a vén Dunán, mióta Esti Fény, a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíja, a Magyar Derby, a Szent István Díj, a Kincsem Díj és a Magyar St. Leger nyerője elindult új hazája, Ausztrália felé. A Dióspusztán elletett klasszis uralta itthon a 2018. évi szezont, és évre rá Németországban is letette a névjegyét, egy jó második helyezéssel Listed kategóriában.

Esti Fény a Magyar Derbyben

Ezután jött a hír, hogy Esti Fényt Ausztráliába adták el. Persze fájt a szívünk, de tudjuk, hogy a lókereskedésben nincs helye az érzelmeknek, mert ha egy telivérért jó árat ajánlanak, azonnal el kell fogadni. Az ausztrál kaland nehézkesen indult Derby-nyerőnk számára. Többször megsérült, úgy tűnt nem találja a helyét, bár 2021-ben Group 3-ban elcsípett egy harmadik helyezést. A Matthew Smith idomár, és a felesége által vezetett szindikátus azonban türelmes volt. Megérte, mert a szunnyadó erő 2023. május 6-án ismét felvillant, méghozzá nem akármikor és nem akárhol. Nyolc évvel és egy nappal Esti Fény világra jötte után, a 250 ezer ausztrál dollár összdíjazású, Listed-besorolású Gosford Gold Cupban remek sikert aratott Jay Ford kezében. 1672 nappal a Magyar St. Legerben elért győzelmet követően ismét a magyar szupersztárt ünnepelte a közönség.

A 2100 méteres, hároméves és idősebb telivérek számára kiírt nagydíjban már 31/1 kvótával is bátran merték jegyezni a bukmékerek Pigeon Catcher és Ejtihaad kitűnő ivadékát. Vesztükre, mert az akkor nyolcéves herélt, esélyt sem hagyva nyolc vetélytársának biztos győzelmet aratott.

Jay Ford

Érdekesség, hogy Esti Fényt első ausztrál futásakor is Jay Ford ülte 2020-ban. A pályát 2001-ben kezdő Ford a keresett zsokékhoz tartozik a kontinensnyi országban, eddigi 14.651 lovaglásából 1.292-t megnyert (84-et Balck Type futamban), és ő volt 2003/2004 utánpótlás championja Sydney-ben. A Gosford Gold Cupban is brillírozott már tizenkilenc éve Bush Honey nyergében.

– Nagyon szeretjük Esti Fényt, és megkülönböztetett figyelem veszi körül, a tulajdonosok nagyon türelmesek vele. Ma futotta élete legjobb formáját – nyilatkozta Smith mester a nagydíj után.

Esti Fény és Daniel Stachouse száguld a cél lfelé

A jól megérdemelt siker után a menedzsment a 2023. május 20-ra kiírt Group 1-es Doomben Cupban indította a Magyar Derby egykori hősét Brisbane-ben, de a siker és a jó szereplés elmaradt, és a fiaskót tavalyi utolsó futása alkalmával sem tudta korrigálni (mondjuk, lehet, hogy nem 1200 méterre kellett volna indítani, de a lelátóról könnyen vagyunk okosak). Az idei év sem indult túl eredményesen a veterán magyar paripa számára, talán részben a rövid távok erőltetése miatt, bár hősünk klasszisának köszönhetően elcsípett pár pénzes helyezést. Márciusban már tikettre ért 1800 méteren és ismét 1200 méteren, de a sok futás megbosszulta magát egy nyolcadik helyezéssel 2000 méterre március végén a Group 1-es TAB Australian Cupban.

Smith mester

A sok tulajdonos és Smith mester bízott azonban lovában mert április 20-án a Listed-kategóriás Mornington Cupban (2400 m) indult a villámlábú magyar telivér, és Daniel Stackhouse kezében magabiztos győzelmet aratott Little Mix, Strawberry Rock és a mezőnytől a start után meglógó, és féltávnál már húsz hosszal vezető Deny Knowledge felett. A bukik a hajukat tépték, mert 31/1-en jegyezték Esti Fény kurzusát.

A következő állomás az 5 millió dollár összdíjazású Group 1-es, másfél mérföldes Caufield Cup!

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS