/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Kincsem és Esti Fény

Az ANZ Bloodstock írását fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Kincsem emlékérem

A magyar származású Kincsem (1874 sk, Cambuscan – Waternymph, Cotswold) az egyetlen telivér élt a világon, amely több versenyt nyert egymás után Winxnél (2011 pk, Street Cry – Vegas Showgirl). A rendkívüli képességű kanca az 1870-es években versenyzett, ötvennégy futásából az összeset megnyerte, és egy lépést sem ment sehová legjobb barátja, a Csalogány nevű macska nélkül.

Camarero

Winx harminchárom és Kincsem ötvennégy sikere között találunk még négy másik Puerto Ricó-i telivért is, ám az ottani versenykörülmények és versenyfeltételek nem tisztázottak, ezért az eredményük nem tekinthető hivatalosnak. Ha mégis elfogadnánk teljesítményüket, Camarero (1951 stpm, Thirteen – Flint Maid, Flint Shot) vinné a prímet, aki 77 futásából az első 56-ot megnyerte. Őt Cofresi (1932 pm, Knobbie – Cara Mia, War Fame) követné 49 elsőséggel, majd Condado (1934 sm, Gadstick – Purupupu, Allumeur) jönne 44, végül Galgo Jr (1927 pm, Galgo – War Relief, Granite) 39 egymás utáni győzelemmel. Nem szeretnénk a kákán is csomót keresni, de valamiért mégsem fogadja el az utókor a szigetország akkori eredményeit hivatalosnak. Úgy tartják Cofrsi 119 versenyt nyert életében, Galgo Jr (egyes forrásokban Galgo Jnr) 136-ot, Condado pedig 151-nél állt meg. Őket csak a vurstlik lóversenygépein futó bádogpónik előzik meg.

Phar Lap

Kincsemről azt is tudjuk, hogy ő szülőhazája valaha élt legnagyszerűbb telivére. Új-Zélandon Phar Lapet (1926 sher, Night Raid – Entraty, Winkie), a Vörös Terrornak becézett lovat tudnánk hozzá hasonlítani. Kincsemről Magyarországon pályát neveztek el, amely a Kelet-Európai állam legnagyobb (és egyben egyetlen) versenytere. Akárcsak Phar Lapről Kincsemről is készült mozifilm a közelmúltban, és mindkét ló csontváza is megtekinthető egy neves múzeumban.

Kincsem legtöbb versenyét a szülőföldjén, az Osztrák-Magyar Monarchiában nyerte, ahol abban az időben virágzott a sport. Ne feledjük azonban azt sem, hogy Kincsem hat versenyét walkoverben nyerte és nyolc alkalommal csupán egyetlen kihívója akadt, de ha ezeket nem számítanánk, még akkor is 40:33 lenne az eredmény Winx ellen Kincsem javára.

Winx

A sárga Csodakanca hat országban nyert, köztük Németországban, Ausztriában, Franciaországban, és 1878-ban Angliában, ahol a két mérföldes Goodwood Cupban nem talált legyőzőre. Itt jegyezzük meg, hogy Winx Caufield Cupban elért sikerét (Group 1, 2000 m) csupán két ellenfél felett aratta. (Winx és Black Caviar is csak azokat tudta megverni, akik kiálltak ellenük.)

Csalogány, más néven fülemüle (Luscinia megarhynchos)

Kincsem ménesben is jól teljesített. Öt csikója közül a klasszikust is nyerő Budagyöngye (1882 pk, Buccaneer – Kincsem, Cambuscan) emelkedik, aki egy budapesti vasútállomáson elletett, méghozzá jóval idő előtt (a legendák szerint Kincsemet éppen fedezni vitték egy másik ménesbe, és arra készültek, hogy a csikó ott lát majd napvilágot). A magyar galopp fenoménja arról is híres, hogy dokumentáltam ő volt az első macskaszerető telivér, Csalogány nevű barátja nélkül egyetlen lépést sem volt hajlandó tenni sehová.

A telivértenyésztés rengeteget változott az elmúlt 150 esztendő alatt, ám egy dolog akkor is igaz. Egy újabb magyar tenyésztésű versenyló ismét komoly sikert ért el külföldön, méghozzá 15 ezer kilométerre szülőhazájától a Listed besorolású ausztrál Gosford Gold Cupban.

A győzelem átütő erejű volt, és 2019 óta várta a Matthew Smith idomár vezette Warwick Farm türelmes csapata, köztük Frank Cook, aki a nyolcéves Esti Fény, az első Ausztráliában idomításban lévő magyar tenyésztésű ló egyik főtulajdonosa.

II. József kalap nélkül

Esti Fény a magyar Bábolnai Nemzeti Ménesben látta meg a napvilágot Dióspusztán, 80 km-re nyugatra Budapesttől. A Bábolnai Ménest a XVIII. században II. József német-római császár alapította. Néhány háború és a Vasfüggöny lehullása azonban gondoskodott róla, hogy a ménesben ma csak nyomaiban tündököljön az egykori fény. Manapság kb. száz telivért regisztrálnak évente a Magyar Méneskönyvben. Egyikük volt Esti Fény 2015-ben, és bár nem ért Kincsem nyomába, az Év Lovának választották a Bábolnai Nemzeti Ménes legnagyobb örömére.

Machiavellian

A ménesben kilenc mén (öt arab és három angol telivér áll), köztük Esti Fény ír tenyésztésű apja, Pigeon Catcher, aki Mr. Prospector-Machiavellian ménvonal tagja. Innen származik Winx apja, Street Cry is (Street Cry apja Machiavellian, Pigeon Catcher apja Dutch Art, Medicean fia, akinek apja Machiavellian, aki két Group 1-es nagydíjat nyert Franciaországban és Nagy-Britanniában).

Pigeon Catcher Franciaországban versenyzett, 16 futásból kettőt megnyert 1600 és 1900 méterre. Ezután vásárolta meg a magyar ménes 2014-ben. Pigeon Catcher eddigi legjobb ivadéka Esti Fény, aki külleme alapján bármelyik lóversenyzésről szóló dokumentumfilmben fajtája legszebb egyedei között felsorakoztatható. Hősünk megnyerte első és negyedik versenyét a Kincsem Parkban (1400 m), és nyolcadik futására behúzta a másfél mérföldes Magyar Derbyt. Ez volt Bábolna huszadik derby-sikere, amelyre huszonnégy évet kellett várniuk. A pénzdíj abban abban a szezonban kb. 70 ezer ausztrál dollárnak felelt meg.

Esti Fény új hazájában

Ezután Esti Fény nem futott jól a Szlovák Derbyben, de ismét otthon hármat nyert zsinórban, köztük az ország egyik legnagyobb presztízsű nagydíját, a hároméves és idősebb telivérek számára kiírt másfél mérföldes Kincsem Díjat, és év végén a Magyar St. Legert (2800 m). Ezzel ő lett az Év Lova. Négyévesen, első futására elcsípett Berlinben egy negyedik helyezést, majd egy kölni Listedben éppen csak kikapott 2200 méteren a kétszeres Group-nyerő Colomanótól (2014 stpm, Cacique – Codera, Zilzal).

Smith mester

Smith mestert idézzük az esetről: – Sokat próbálkoztunk Európában vásárlással, Colomanót is meg akartuk szerezni, de nem sikerült megállapodnunk az árban. Ekkor gondoltam rá először hogy ha az egyik nem ment, majd meglesz a másik, vagyis Esti Fényt. Az üzlet viszonylag hamar megköttetett, de az import nem volt egyszerű. Egy német állatorvost kellett küldenünk Magyarországra, hogy teljes vizsgálatot készítsen a lóról. Úgy tűnt a karantén sohasem ér véget, sőt, három karanténra volt szükség, mert az ausztrál hatóságok nagyon akadékoskodtak. Az egyikre Németországban, a másikra Angliában, a harmadikra Ausztráliában került sor. Mindez négy hónapig tartott. A következő gond akkor jött, amikor Esti Fény megismerkedett a kemény ausztrál pályákkal. Ez gyakran előfordul az importált telivérekkel. Két és fél évig csupán egyetlen futamban tudtam indítani. Végül tavaly két hosszabb kampányban vett részt, tízszer állt starthoz Brisbane-ben, köztük a Q22-ben (más néven P. J. O’Shea Stakes, Group 2, 2200 m), ahol negyedik lett, és a Tattersalls Cupban (Group 3, 2400 m), ahol harmadik helyen végzett. A tavasz is elég döcögősen indult, de a Gosford Gold Cupban végre jól jött ki a lépés, és Esti Fény beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Sok sérüléssel is szembe kellett néznünk – folytatja a mester. – Import lovaknál sok ideig tart az akklimatizáció, és nem ritka, hogy a kemény futófelület miatt ismét besinesednek. Olyan is van, aki egyáltalán nem bírja a megváltozott körülményeket. Mi is nagyon sokat vártunk. Lassabb munkára fogtam, mert amikor mérföldre vagy sprintekre készültünk, kicsit elvetettük a sulykot, vagy ahogy mondani szokás megkérdeztük a felkészítést során. Így már érthetőbb, hogy egy higgadtabb tréning után jobban szerepelt hosszabb távokon.

Randwick

A tréner elmondta, hogy a Gosford Gold Cup után a Lord Mayor’s Cupot (Rosehill, Listed 2200 m) és a Brisbane Cupot szemelte ki (Group 2, 3200 m), és ha minden jól megy, tavasszal (vagyis Magyarországon ősszel) akár a The Metropolitan (2400 m) is szóba kerülhet Randwick).

Pigeon Catcher első nagydíj nyerője újabb sikerek felé tart Ausztráliában. A reményekre az anyai vonal is jogosít, hiszen a Shadwell Ménesben tenyésztett Ejtihaad a Gulch apaságú Nayef ivadéka, így Mr. Prospector háromszor szerepel a Esti Fény pedigréjében. Ha tovább elemezzük a családfát, megtaláljuk még a pompás Almahmoudot és Natalmát is, akárcsak Plucky Lieget-et, a mének között pedig Bull Dogot, Sir Gallahadet, Admiral Drake-et és Bois Rousselt.

– Az eddigi nehézségek ellenére, továbbra is bízom lovamban, és örülök, hogy a szindikátus türelmes tulajdonosokból áll. Egyszer már felmerült, hogy eladjuk egy online árverésen, de örülök, hogy végül mindenki meggondolta magát. Várjuk az új kihívásokat.

SHARE THIS