Magyar tenyésztésű csikók is kalapács alá kerülnek a BBAG árverésén

Május 31-án tartja a BBAG kereskedőház Baden-Badenben a hagyományos Mixed sales árverését, amely katalógusában több hazai csikó is megtalálható. Érdekesség, hogy most a kelet-európai országok az eddigi legerősebb állományt kínálják a németországi árverésen.

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

A sokszoros tenyésztő champion, dióspusztai angol telivér ménes három darab kétéves reménységet kínál licitre, érdekesnek ígérkezik, hogy mekkora összegért tudják őket eladni.

Lot 48 – Enzo (Pigeon Catcher-Ejtihaad)

Remek ajánlólevéllel került a katalógusba Enzo, aki az Ausztráliában második Black-Type sikerét arató Esti Fény testvére. A 2019-es és magyar lovának közelmúltbeli sikere nem is jöhetett volna jobbkor Bábolnának, hiszen a Mornington Cup megnyerésével jelentősen növelte Enzo esélyeit. A klasszis nemcsak a Magyar Derby-t és Magyar St. Leger-t nyerte meg, hanem háromévesen a nemzetközi Kincsem Díjban is győzött az idősebbek ellen, a cseh sztár Author (Authorized) és a szlovák királynő Zoriana (Jukebox Jury) előtt. Később negyedik lett a hoppegarteni Preis von Dahlwitzban (L), majd a kölni Preis des Meienhauses DuMontban (L) elért második helyezésének köszönhetően Black Type státuszba került, még magyar tréningből futva. Papíron tegát egyértelmű, hogy a legkeresettebbnek és legdrágábbnak Enzonak kellene lennie, reméljük a befektetni vágyó tulajdonosok is így gondolják.

Lot 12 – Morning Frost (Silver Frost-Morning Chimes)

Az utóbbi évek egy legmeghatározóbb fedezőménjének, Silver Frostnak az utolsó ivadékgenerációjához tartozik a pej mén. Anyai ágon a klasszis apamén, Shamardal vérvonala fedezhető fel, nehezen lehetne tehát megkérdőjelezni a pedigréjét. Silver Frost korábban olyan ászok adott a magyar galoppnak, mint a Nemzeti Díjat, Alagi Díjat, Magyar St. Legert és Millenniumi Díjat nyerő Mágnás, vagy a 95. Magyar Derbyt éppen előle elhalászó Eminens. Apai féltestvére Pescara idén is ott van az Alagi Díj indulói között, míg anyai féltestvére, Morning Impact ötödik volt a Kétévesek Kritériumában, azóta viszont nem láttuk. Mindkét hároméves, Zala Csaba idomításában áll.

Lot 73 – Geronimo (Silver Frost-Gamely Insistent)

Ugyan ebből az apai vérvonalból származik a szürke herélt is, akinek anyja a német származású Gamely Insistent. A The Niarchos család által tenyésztett kanca versenyben nem tudott maradandót alkotni a briteknél, mérföldre próbálkoztak vele. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy utódja ne lenne potenciál.

Molett Bloodstock

Bokori Tamásék szintén állandó látogatói a német aukciós háznak, ezúttal négy csikóval érkeznek Baden-Badenbe.

Lot 23 – Ribchester – Star Bonita

Apját generációjának egyik legjobb brit idomítású csikójaként értékelték, Európa egyik kiemelkedő mérföldese volt. Dicsőséglistáján többek között a Jersey Stakes, a Queen Anne Stakes és a Prix du Moulin szerepel. Anyai agán látható az egykoron A. A. Faisal herceg tulajdonában álló sokszoros champion ír apamén, Invincible Spirit, aki olyan utódokat nemzett, mint például Kingman, Charm Spirit vagy éppem Lawman.

Féltestvérei közül idehaza ismerős lehet a megbízható hendikep ló, Thunder Girl és a nyeretlenségét alig egy hete elvezsítő Tervel Han.

Lot – 34 – Akadino (Destino – Akatina)

Szemre való a pedigréje, hiszen apai ágon megtalálható a vérvonalában Soldier Hollow, az egyetlen német tenyésztésű telivér, aki egészen hétéves koráig stakes versenyeket tudott nyerni, köztük tíz Group győzelemmel. 2004-ben az év német lova volt, ménesbe állítva pedig már több mint 30 Group nyerő ivadék fűződik a nevéhez. Anyai ágon pedig a kiváló mérföldes Desert Prince génjeit hordozza, aki 1998-ban a legmagasabban jegyzett európai hároméves lett, az Ír 2,000 Guineas, a Prix du Moulin és a Queen Elizabeth II Stakes elhódítása után.

Érdekesség, hogy két féltestvére, Akatino és Amely Adventure 2500 és 5000 euróért keltek el korábban, míg Akatchi a 2021-es yearling árverésen 12000 euró ellenében került a Jazy Team-hez. Bársony Erzsébetéknek mindig is jó szeme volt, a kanca tavaly mesterhármassal zárta a szezonját a Kincsem Parkban.

Lot 49 – Equiano – Elsa T

 

Anyja kevésbé lehet ismerős a pej ménnek, de nagyapja, Duke of Marmalade már annál inkább. 2008-ban öt egymást követő Group versenyt megnyert, köztük a Tattersalls Gold Cup, King George VI and Queen Elizabeth Stakes, valamint az International Stakes. Ezzel az idősebb lovak között Európa-bajnoknak választották. Apja a karrierjét Spanyolországban kezdő, de később Angliában révbe érő sprinter, aki kétszer is behúzta a King’s Stand Stakes. Nálunk olyan utódjai versenyeztek, mint a Janek Géza Emlékversenyt és Szenttamási Díjat ünneplő Wizardess, vagy a most hároméves kanca, Matchless Maggie.

Lot 57 – Starspangledbanner – Funny Little Ways

Ausztrál és ír felmenőkkel rendelkezik a sárga mén, apja egykori sprinter klasszis. A Danehill Dancer ivadék Aidan O’Brien tréningjében hat Group versenyt zsebelt be, köztük a Golden Jubilee Stakes Ascotban, a July Cup Newmarketben, valamint az Oakleigh Plate és a Caulfield Guineas Melbourneben. Európa és Ausztrália champion sprintere lett, sebességét pedig immár fia viheti tovább.

SHARE THIS