Névadó ügetők

Nyitókép: Butterfly (Csordás Emil) győzelme 2003-ban a Sprinterkupában

A vasárnapi napon az elmúlt évek Sprinter Kupa és Nemzeti Díj nyerőiből válogattunk, róluk neveztük el a futamokat.

Fairplay pk. (Witsend’s Speedy-Sandti) – Az 1990-es és a 2000-es évek elejének egyik legsikeresebb futtatója, Ondrék András tenyésztette, akinek a legjobb lova a többek között Derby-t is nyerő Detroit volt, de az 1999-ben született Fairplay sem vallott szégyent a versenyzésben, később pedig a tenyésztésben. Kiváló amerikai apjáról már többször írtunk, anyja a dán tenyésztésű Sandti olyan kitűnő csikókat adott, mint Gratis, Montgomery, Lali Király, és a veretlen, Derby-nyerő Jungfrau. Pályafutása során 70 versenyéből 13-at nyert meg, melyekből ugyan csak egy, az akkori nevén Lovasélet Sprinter Kupa volt kiemelt, de több napi főfutam győzelem fűződik a nevéhez. Hatéves koráig versenyzett, és a kezdetektől fogva Fazekas Imre trenírozta, vele aratta sikereit is. Két nagyversenyben ért el még helyezést, második volt az Őszi Kísérleti Versenyben 2003-ban, a következő évben pedig harmadik lett a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben. Legjobbját, ami 17.0 volt, pályafutása utolsó évében, hatévesen futotta. A tenyésztésben messze a legjobb csikója a több nagyversenyt nyerő Masterpiece, akiről a dr. Vecseklőy József Emlékverseny napján már megemlékeztünk.

First King pher. (King Pine-Impish Crown) – Németországban született 1999-ben. Amerikai apja 10.9-es rekorddal bírt, míg német anyja 14.9-essel. A sikeres futtató, Bisbac Dániel vásárolta meg 2005-ben, és Fazekas Imréhez adta idomításba, ahol 2007 nyaráig versenyzett, ekkor vásárolta meg Rutkai József, ezután Csordás Emilnél folytatódott tovább a karrierje. Egy év múlva, 2008-ban Jáder Lászlóhoz, majd Vicen Pálhoz került, de maradt a Prolongo istálló tulajdonában. Itt is fejezte be a pályafutását 2009-ben, 10 évesen. Hazai eredményei: 61 futás, 23 győzelem, melyekből több napi főfutam mellett egy volt kiemelt, a 2007-es Lovasélet Sprinter Kupa (Fazekas Imre). Két harmadik helyezést ért el még a kiemelt versenyekben: az egyik 2006-ban szintén a Lovasélet Sprinter Kupa, a másik a Marschall József Emlékverseny, mindkettőben Fazekas Imre volt a hajtója. Legjobbját szintén Fazekassal futotta 2006-ban, ami 15.3 volt.

Lester stpm. (Gridiron Lad-Monique) – Szintén németországi tenyésztés, egy 13.2-es rekordú, amerikai méntől és 15.9-es német kancától született 1996-ban. Rendkívül acélos mén volt, rendszeres résztvevője volt hazánkban a nagyversenyeknek, amikben szinte mindig főszerepet játszott. Párját ritkító módon, pályafutása utolsó évében, 16 évesen, 13.3-ban nyerte meg a Lovasélet Sprinter Kupát megszokott hajtójával, Joze Sagajjal, ami egyben a jelenlegi verseny rekordja is. Ezen kívül még öt nagyversenyben végzett az első helyen. Háromszor diadalmaskodott a Köztársasági Díjban (2008, 2010, 2011), nyert Őszi Kísérleti Versenyt 2010-ben, és győzött a Pulay Kornél Emlékversenyben is 2011-ben. Kétszer volt második: 2009-ben a Köztársasági Díjban és 2011-ben a Bródy János Emlékversenyben. Ezen kívül még négyszer felért a dobogó alsó fokára is. Hazánkban 37 futásából 11-szer tudott győzni, 7-szer volt második, 4-szer pedig harmadik.

Butterfly pm. (Philip Lobell-Clippets Akela) – A Halápi család büszkesége 1995-ben született. Amerikai apja „csak” 17.6-os rekorddal rendelkezett, szülei viszont többszörös nagyverseny nyerők voltak hazájukban, így a család nagy lehetőséget látott benne, és a kétévesen Svédországból behozott anyjában, hogy kis szerencsével, komoly utód születhet belőlük. Kezdetben ez még nemigen volt látható, mivel kétévesen 31-es idővel helyezetlen lett első idomárjával, Márffy Sándorral. Ekkor vásárolta meg Necz István, sikeres amatőrhajtó és futtató, aki Fazekas Imrére bízta a lovat. Innentől viszont már mutogatta oroszlánkörmeit, háromévesen hét versenyt nyert, kettőt a tulajdonosával, ötöt pedig idomárjával. Ezen győzelmek egyike az első kiemelt versenyben elért sikere is lett, ez pedig a Tavaszi Díj. Még ebben az évben negyedik lett a Magyar Ügetőderby-ben (2100 méter) már 19.2-es idővel, trénerével. Több idomárnál is volt ezután, így Budai Attilánál és Vicen Pálnál, de legjobb eredményeit Csordás Emilnél érte el. 9 éves koráig futott, mely idő alatt 125 versenyéből 47-et nyert meg. Nagyversenyekből 15-öt zsebelt be, melyekből 13-at nyert meg Csordás Emillel. Háromszor nyerte meg a Lovasélet Sprinter Kupát (2001-ben, 2002-ben -14.3-as egyéni rekorddal – és 2003-ban). A dr. Vecseklőy József Emlékversenyt négyszer húzta be, először 2000-ben Vicen Pállal, majd háromszor Csordás Emillel (2001, 2002, 2003). Kétszer győzött a Köztársasági Díjban (2000 és 2002) és a Szent István Díjban (2002 és 2003). További kiemelt győzelmei: Sennyey Géza Emlékverseny (2002), Bródy János Emlékverseny (2002) és Pulay Kornél Emlékverseny. További kilenc nagyversenyben volt második és kettőben harmadik.

Bob do it pher. (Philip Lobell-Do it Nevi) – Marschall István sikeres idomárhajtó saját tenyésztése, egy nagyszerű évjárat kitűnő lova. Svéd tenyésztésű anyjának (19.6) legjobb csikója lett. A két másik „B” betűs apai testvér Belami és a fentebb említett Butterfly, koruk meghatározó lovai voltak. Óriási tehetségnek indult, hiszen kétévesen hat versenyéből ötöt megnyert, melyekből három volt kiemelt. Megnyerte a Szalay János Emlékversenyt idomárjával, a Kétévesek Nagydíját és az Őszi Kísérleti Versenyt pedig Istók Ferenccel. Érdekesség, hogy idomárja mindkétszer jobban bízott Belamiban, ezért őt választotta, de eleinte még a jóval koraibb Bob do it volt a jobb. A Kétévesek Nagydíjában korosztályos pályarekordban 18.4-ben győzött. További nagyverseny győzelmei: 1998 Nemzeti Díj 2100 méterre autóstartra, mivel a négyévesek nem álltak starthoz, kitűnő 17.2-es idővel, Marschall Istvánnal, továbbá Derby Kísérleti Verseny ifj. Bisbac Dániellel. 2000-ben Németországban versenyzett, és ott futotta meg legjobbját, 1609 méterre 14.3-at, de egyszer győztesként is visszafordulhatott, amikor 14.6-ban nyert szintén 1609 méterre.  Pályafutását kilenc évesen fejezte be, melynek során a hazai 57 versenyéből 13-at nyert meg, ezekből a fentebb említett öt volt kiemelt.

Zapato pm. (Frullino Jet-Diatomea PL) – 2015-ben, Rádiházán született olasz tenyésztésű szülőktől. Apja 10.5-ös rekorddal rendelkezett és olyan kiváló ügetőket nemzett, mint Adriana Asti, Poetica Saf, Zidane, és a közelmúltban visszavonult Zséda, továbbá a még mindig versenyzők: Valentino, Auróra, Anna, Zente és Zsóka. Anyja 15.9-es legjobb formával bírt, Zapato lett a legjobb csikója, aki hétéves koráig futott, és 46 versenyéből 7-et nyert meg. Csikó korától kezdve Hajnal Tibor volt a trénere, vele is érte el sikerei nagy részét, melyek a következők: 2018 Ferge László Emlékverseny és 109. Nemzeti Díj. Második helyezései: 2018 Gróf Esterházy Miklós Emlékverseny, és Szent István Díj, 2019-ben pedig a 105. Magyar Ügetőderby Fazekas Imrével. Egyéni legjobbja 16.2, amit idomárjával ért el 2021-ben.

Orlando Bloom pher. (Zádor-Donna Summer) – 2008-ban született egy magántenyésztőnél, Kerti Sándornál, Kiskunmajsán. Apjának, a kitűnő, több nagyversenyt nyerő Zádornak legjobb ivadéka lett, de Kádor is kitűnő versenyló volt. Anyja mindhárom csikója Zádortól volt, de egyik sem ért fel Orlando Bloom-hoz, akit a Fazekas család már yearling korában megvásárolt, és mindvégig az ő tulajdonukból és idomításukból versenyzett. Kétévesen még nem látszott, hogy klasszis van benne, hiszen két versenyéből ugyan mindkétszer harmadik lett, de csak 23.8 volt a legjobbja. Háromévesen viszont már egyre jobban kibontakozott a tehetsége, ekkor már nyolc győzelmet számlált, melyekből négy volt kiemelt. Megnyerte a Ferge László Emlékversenyt idomárjával, a Derby Kísérleti Versenyt, a Szent István Díjat és a Ménesek Díját, mindannyiszor Nagyváry Andreával. További nagyverseny győzelmei: 2012-ben 103. Nemzeti Díj, 55. Négyévesek Nagydíja és Ménesek Díja, szintén Nagyváry Andreával. 2013 Pannónia Díj (Nagyváry Andrea) és Szent István Díj (Fazekas Imre). Egyszer volt második, 2012-ben a Hungária Díjban (Fazekas Imre), ahol a szintén klasszis istállótárs, Ollyan nincs verte. Kilencszer állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, ezek közül az egyikben a Pulay Kornél Emlékversenyben, 2014-ben Fazekas Imrével futotta meg élete legjobbját, ami 14.6 volt. Pályafutását kilencévesen fejezte be, ezalatt 84 versenyéből 18-at nyert meg, melyekből a fentebb említett kilenc volt kiemelt.

SHARE THIS