A 115. Nemzeti Díj, valamint a Hippodrom és Lovarda Sprinter Kupa története

115. Nemzeti Díj

Keglevich Gyula kezdeményezésére, 1905-ben alapították a Nemzeti Díjat, mely futammal a Derbyhez hasonló nagyverseny alapját kívánták lerakni. Szerencsére sikerült oly megoldási találni, hogy a Nemzeti Díjban valóban a legjobb ügetők mérkőzhessenek. Kezdetben hároméves és idősebbek részére írták ki, de nem sokkal később három – és négyéves kancák és mének részvételére módosították. Keglevich ötlete bevált, hiszen a mai napig nagyon népszerű ez az évjárat összehasonlító verseny. A három- és négyévesek közül a legjobbak vesznek itt részt, így kapunk egy előzetest, hogy kicsit később, ki, illetve kik lehetnek a Derby esélyesei. A kiemelt – és tenyészversenyek sorában a június eleji terminusú Nemzeti Díjban várják a négyévesek a fiatalokat. A háromévesek itt mérkőznek meg először idősebb társaikkal. A verseny rekordját Illetmény tartja 1.16.3-as kitűnő idővel, amit 2006-ban, Tóth Lászlóval futott, 2000 méterről fordulva. Sok remek képességű hároméves nyerte meg ezt a Díjat, akik később a „kékszalagot” is el tudták hozni, köztük Recorder, Csapodár, Faust, Leányka Fia, Kabala, Normafa, Pán, Api, Dicső, Föl-le, Ölyv és Póz. Három – és négyévesen már csak keveseknek sikerült dupláznia ebben a versenyben. Először Csapodárnak az ötvenes években, majd Apinak, Föl-le-nek, Sámsonnak, és Frankensteinnek. Ez abszolút érthető, hiszen nehéz három-illetve négyévesen is pont júniusban topformában lenni.
Vajon idén az idősebb gárda lesz fölényben, vagy esetleg akad egy hároméves, aki megveri tapasztaltabb, idősebb társait? Vasárnap késő délután kiderül!

 

Hippodrom és Lovarda Sprinter Kupa

A verseny elnevezése az 1974-es alapítása óta gyakran változott, mivel a szponzoráló cégek is váltották egymást, így az alapításkori Arany Mokka Díjat csupán 1979-ig futották. 1980-ban a Magyar Édesipar Kupa Díjáért, majd 1981 és 1989 között már a Budapesti Édesipar Kupa serlegeiért versenyeztek a lovak. 1990 és 1992 között Zamat-Jacobs Kupa, majd 1993 és 1999 között a Stollwerck Budapest Kupaként került kiírásra a versenynaptárba. Egy közös volt eddig a nevekben, hogy mindegyik cég édességekkel foglakozott. Ezt a hagyományt törte meg a lóversenyzést támogató, Lovasélet című havilap, amit 2000-től 2018-ig a nevével is fémjelzett, így Lovasélet Sprinter Kupa díjáért versenyeztek a mindenkori legjobb sprinter ügetők. 2019-től viszont a mai napig egy másik újság, a lóversennyel és az ügetővel komolyan foglalkozó Hippodrom és Lovarda Magazin egészíti ki a Sprinter Kupa nevet, ami a mai napig is a nagyverseny elnevezése.

A verseny története

Az első két versenyt Tóbiás nyerte (Istók Ferenc), azt mindenképp le lehet szögezni, hogy végig nézve a győztesek névsorán, csak az igazi klasszis lovak tudtak itt győzni. Köztük volt Api, Zápolya, City, Föl-le, Fickó, Játszi és Joker. Két volt klasszisunk nevét érdemes még kiemelnünk, mivel mindketten zsinórban háromszor nyerték meg ezt a nagyversenyt. Az egyik Lázálom pm. (Seismic-Remény) Istók Ferenccel, aki 1988 és 1990 között, a másik a közelmúlt egyik legeredményesebb magyar tenyésztésű lova, Butterfly, aki Csordás Emillel, 2001 és 2003 között hozta el az első díjat.
A hajtók közül Istók Ferenc összesen hétszer hajtott át győztesként különböző lovakkal a célon, Tóbiás-on és Lázálomon kívül nyert még 1978-ban Zápolyával, és 1982-ben Deltással. Csordás Emil szintén hét győzelemnél tart, Butterfly kocsijában triplázott, 2006-ban győzött lncredible Cole-lal, és 2008-ban Simb lllusion-nal. 2017-ben Milliondollar Lux, 2018-ban pedig Victory Knick volt a társa. Őket Fazekas Imre követi, aki hat különböző lóval aratta a győzelmeit, 1992-ben a kőkemény kancával, Salus-sal, majd 1995-ben Talány-t, 1999-ben Zádor-t, 2004-ben Fairplay-t, 2005-ben Ukiya-t vezényelte győzelemre, 2023-ban pedig Palace Bo volt a partnere.
Mindössze hét alkalommal született kanca győzelem. A fentebb, Fazekas Imre elsőségeinél említett Salus-on, Fairplay-en és Ukiya-n kívül az apró termetű dán rakétának, Rothschild Höjgard-nak (1994 – Árokszállási Pál) sikerült diadalmaskodnia. 2015-ben és 2016-ban az olasz tenyésztésű Romi Mms győzött, Mitja Slavic remek hajtásaival. 2020-ban pedig a szintén olasz tenyésztésű, szerb színekből futó Amy del Duomo, Veljko Mazsity vendéghajtásával nyert. Érdekességként meg lehet azt is említeni, hogy az eddig lefutott versenyekből egyszer, 1994-ben rendhagyó módon két részben került megrendezésre a futam. Egy a hazai tenyésztésű lovak részére, amit Nebuló, Veres Lászlóval nyert, egy pedig az importok számára, amit a fentebb említett dán kanca abszolvált Árokszállási Pállal.

A versenyrekord már a kezdő években 20.0 alá ment, hiszen az első győztes Tóbiás (6 pm. Diaspro-Esther) még 21.3-at ügetett, de 1978-ban a legendás Zápolya (7 pm. Talent Scout-Bizalmas) már 19.7-es győztes idővel büszkélkedhetett. 1981-ben a népszerű City (7 pm. Spinning Song-Keep Blazing) Varsányi Ottóval további egy tizedet javított, és ezt állította be 1983-ban Föl-le (6 pm. Mastro Anto-Variáció) Ferge Lászlóval. Négy évvel később a Babócsai Ménes büszkesége, Joker (6 sm. Epikuros-Póker) Török Istvánnal 19.4-es időt ért el. 1991-ben Omnia (5 pm. Basco-Édeske) Vicen Pállal rendhagyó módon 1700 méteres távon győzött, kitűnő 18.9-es idővel. Három évvel később Talány (5 stpm. Csínom Palkó -Ábránd) Fazekas Imrével már 18.0 alá vitte a rekordot az 17.9-es átlaggal, de Vatikán (5 pm. Witsend’s Speedy-Irán) Fábián Zsolttal 1997-ben 17.4-es nyerő időt ügetett, és ezt a következő évben könnyedén meg tudta ismételni King Satin (8 pm. Farm King-Satin Girl) Vicen Pállal. Zádor (6 pm. Endless Sands­Carma Sylvia) Fazekas Imrével 1999-ben felállított 16.3 rekordját 2001-ben Butterfly (6 pm. Philip Lobell-Clippets Akela) Csordás Emillel kereken 16.0-ra javította, majd a következő évben még sokkal gyorsabb volt, hiszen a versenyt 14.3-ban nyerte meg Detroit és Zöld Király előtt. Mondhatjuk ezt az időt a régi pálya rekordjának, hiszen 2004-óta a Kincsem Parkban hosszabb, azaz 1800 méteres távon mérhetik össze gyorsaságukat és robbanékonyságukat a „flyerek”. Az új pályán a legjobb időt 2012-ben Lester stpm. (Gridiron Lad-Moniqie) Joze Sagaj-jal érte el 13.3-at repesztve, melynek értékét növeli, hogy 16 évesen nyerte meg  ezt a kiemelt futamot, így egyben ő a legidősebb győztese is a nagydíjnak.

SHARE THIS