Az ügető Boy-ok

Nyitókép: Radium Boy (Veljko Mazsity) 2013-as Derby-győzelme

A „Lady-nap” után most jöjjenek a „fiúk”, közülük a legjobbakat válogattuk ki, róluk neveztük el a futamokat. Külön érdekesség, hogy mindannyian Rádiházán születtek, ezzel öregbítve az amúgy is kiváló tenyésztelep hírnevét.

Paperboy pm. (Wall Street Banker-Vas Lady) – Anyjának az első, és egyetlen szülöttje a Boy-ok közül, aki Derby-t nyert. 2009-ben született ez a rádiházi kitűnőség, aki a Hico istálló sikereinek hírnevét emelte. Mindkét szülővel foglalkoztunk előző rovatainkban, így elég, ha csak annyit mondunk, hogy klasszisok sorát adták a hazai ügető versenyzésnek. Pályafutását 7 évesen zárta, mely idő alatt 28 versenyéből 6-ot nyert meg. Bár csak két nagyversenyben tudott győzni, de ebből a legfontosabbat, a 98. Magyar Ügetőderby-t be tudta húzni, a másik szintén korosztályos nagyverseny-sikere, az Ötévesek Nagydíja volt. Másodikként végzett 2013-ban, a Négyévesek Nagydíjában és 2014-ben, a Pannónia Díjban. Egyszer volt harmadik, 2015-ben, a Bródy János Emlékversenyben és még ugyanebben az évben futotta meg a legjobbját is, egy napi főfutamban, ami 16.2 volt.

Speedy Boy pher. (Wall Street Banker-Vas Lady) – A fentebb említett Paperboy teljes testvére, 2011-ben született, és már csikó korától a Csákány család tulajdonából és Veljko Mazsity idomításából futva aratta sikereit. Hétéves koráig volt talpon, mely idő alatt 38 versenyéből 9-et nyert meg, ezekből három volt kiemelt. Elsősorban a korosztályos versenyekben alkotott maradandót, hiszen megnyerte a Négyévesek Nagydíját és az Ötévesek Nagydíját is, a Kétévesek Nagydíjában második, a 100. Magyar Ügetőderbyben pedig a harmadik helyen zárt. Utolsó nagydíj győzelme 2017-ben, a Pannónia Díj volt, amit 16.4-es egyéni rekorddal abszolvált. További – második – helyezései: 2015 és 2016 Ménesek Díja, 2016 Pannónia Díj, 2017 dr. Vecseklőy József Emlékverseny.

Radium Boy pm. (Wall Street Banker-Golden Lady) – 2010-ben született. Anyai oldala Lady Flame-n keresztül, az extraklasszis City-re és a családalapító amerikai kancára, Trotting Flame-re vezethető vissza. Golden Lady rendkívül hasznos, jó lovakat adott, de közülük Radium Boy lett a legjobb. Őt is a Csákány család vette meg még csikó korában, és állandó trénerükhöz, Veljko Mazsity-hoz adták. Mindössze ötéves koráig versenyzett, mely idő alatt 22 futásából 9-et nyert meg. Párját ritkító módon mind a kilenc egyben kiemelt verseny volt, az egyik a 2013-ban lefutott kétfutásos Szent István Díj első futamában elért elsősége volt, viszont mivel a második futamban galoppozott, így az összetettben „csak” második lett. További második helyezéseit ugyan ebben az évben érte el, ezek a Derby Kísérleti Verseny és Hungária Díj. Győzelmei: Szalay János Emlékverseny, Kétévesek Nagydíja, 99. Magyar Ügetőderby, 2013 és 2014 Őszi Kísérleti Verseny, 2013 és 2014 Ménesek Díja és 2014-ben a Négyévesek Nagydíja. Legjobbját 2015-ben, a Pulay Kornél Emlékversenyben elért negyedik helyezésekor futotta, ami 15.3 volt.

Kentish Boy stpher. (Endless Sands-Angol Lady) – 2004-ben látta meg a napvilágot és már csikó korában megvásárolta Winkler Márton, sikeres futtató, mindvégig az ő tulajdonából versenyzett. A kitűnő felmenőkkel rendelkező apjának legjobb lova lett, bár Zádor is kiemelkedő klasszis volt a maga idejében, de Kentish Boy a Derby-győzelme miatt eredményesebbnek mondható testvérénél. Angol Lady nem bírt nagy képességgel, mindössze 21.4-es rekordja volt, viszont kitűnő származása miatt (az anyai oldalon Lady Flame-n keresztül, City, Trotting Flame), nagy reményeket fűztek hozzá a tenyésztésben, amit be is váltott, hiszen Kentish Boy-on kívül London is Derby-t nyert. További nagydíj győzelmei: 2007 Nemzeti Díj, 93. Magyar Ügetőderby és Hungária Díj, 2008 Négyévesek Nagydíja. Kétszer volt második: 2007-ben, a Derby Kísérleti Versenyben és a Ménesek Díjában. Bronzérmes is kétszer volt, mindkettőt 2008-ban érte el, a Nemzeti Díjban és a Pannónia Díjban. 6 éves koráig versenyzett, mindvégig Fazekas Imre volt a trénere és vele is aratta sikereit. Pályafutása során 41 versenyéből 9-et nyert meg, melyekből a fent említett négy volt kiemelt. Legjobbját, ami 16.1, 2009-ben futotta a dr. Vecseklőy József Emlékverseny egyik futamában, amikor ötödik helyen végzett.

-FL-

SHARE THIS