Anyakancák napja az ügetőn

A mai napon olyan kiváló kancákra emlékezünk, akik a tenyésztésben komoly családot alapítottak, ezen kívül némelyikük a versenypályán is klasszis volt. Nagyrészük olyan csikókat ellett, akiknek a leszármazottjai a mai napig fellelhetők akár a versenypályán, akár a tenyésztésünkben. Ezek a kancák hazánkba két hullámban érkeztek Amerikából, az első az 1947-48-as Bródy-féle importtal, akik versenyben is futottak és a tenyésztésben is rendkívül hasznos utódokat adtak, a másik az 1973 és 1978 között érkezettek, akik inkább tenyészkancáknak lettek behozva.

Keep Blazing pk. (Blaze Hanover-Spud Broke), rek. 22.5 – Az 1966-os születésű kanca 1973-ban, Rádiházán állt a tenyésztés szolgálatába. Amiért feltétlenül megérdemli, hogy megemlékezzünk róla, az az első és egyben messze a legjobb csikója, az extraklasszis City (pm), akivel már vemhesen érkezett hazánkba. City, akiről bővebben foglalkoztunk már az április 20-i számunkban, vérvonala a mai napig nyomon követhető leginkább az 1982-ben behozott, szintén amerikai import Trotting Flame-n keresztül, akinek köszönhetően komoly, szinte párját ritkító, rendkívül eredményes családot láthatunk. Lady Flame-n keresztül Vas Lady-n át, számos Derby-nyerőt találunk, de Angol Lady-n, Elegant Lady-n vagy Golden Lady-n keresztül is többen nyerték meg korosztályuk legnagyobb versenyét. A ma is futó, tehetséges leszármazottakból néhányat megemlítünk. Mindjárt az elején két Derby-aspiráns, Eternal Flame stpm. (Maximus Lindy-Rubin Lady) és Éjjeli Hölgy pk. (Maximus Lindy-Night Lady), a következő a Derby-nyerő Borutka pk. (Illetmény-Night Lady), továbbá Fatiqué de je’taime pk. (Underpaid Hanover-Brilliance Lady) és Dolomit Boy pm. (Maximus Lindy-Titán Lady). City nemzette a kiváló Rendfőnököt (pm) a népes családot létrehozó Edzőtől (pk), akinek elsősorban a Derby-nyerő Grál-lovagot köszönhetjük, de lánya Gésa (pk) adta a Baka nyerő Timiko-t (pher), a Kétévesek Nagydíja nyerő Undercover-t (stpk) és a még ma is versenyző, hasznos Atom Makit (pher). Másik lánya, Gertrud révén is van fellelhető ivadéka, Philadelphia (stpher).

Katerina Rodney stpk. (Duke Rodney-Nora Scotch) – 1966-ban született, és szintén az 1973-as importokkal érkezett. Versenyben nem futott, viszont apja világrekorder volt, így a somogysárdi ménes joggal bízhatott abban, hogy jó csikókat fog adni. Amiért bekerült a névadókhoz, az az Apival való fedeztetése során ellett extraklasszis Jágó, aki 13 kiemelt versenyt nyert pályafutása során. Jágó apai oldalán megtaláljuk a versenyben és a tenyésztésben is kiváló családalapító kancát, Recordert, akiről lentebb foglalkozunk majd. Jágó legjobb ivadéka a Derby-nyerő Póz volt. Sajnos ma nincs fellelhető utódja Katerina Rodney-nak.

Recorder pk. (Phonograph-Kaka Abbey) – 1947-ben született az Egyesült Államokban, és éves csikóként került hazánkba a Bródy féle importokkal. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezen importok közül a legjobb kanca lett, nem csak a versenypályán, hanem a tenyésztésben is. Nevéhez méltóan 9 kategóriában állított fel pályarekordot és 7 kiemelt versenyt, köztük az 1950-es Derby-t is megnyerte korának meghatározó trénerével és hajtózsenijével, Marschall Józseffel. A közönség számára ünnepnapnak számított, amikor starthoz állt, tízezrek gyönyörködtek gyorsaságában, remek jármódjában. Minden idők egyik legjobb és legszimpatikusabb „magyar” ügetőlova volt. A ménesben legjobb csikója, Packard (a szintén import Boccaccio-tól) vitte tovább örökségét elsősorban az extraklasszis Api révén, de Iluska leszármazottjai is maradandót alkottak, így Csínom Palkó fia Talány, unokái közül Effendi, Frankenstein és Zséda emelhető ki, de a kitűnő Mágnás anyai nagyanyja is Iluska volt. Érdemes még kiemelnünk az egykori klasszis Virágost, aki szintén ehhez a családhoz tartozik anyai nagyapja, Packard révén. A Derby-második Virágos számos kitűnő csikót adott, közülük a 100. Magyar Derby nyerője Szerelmes R. (pm) emelhető ki, de az anyjához hasonlóan Derby ezüstérmes Grand (stpm) is remek ló volt. Recorder legjobbja 20.4 volt, ami abban az időben pályarekord volt.

Twiddle pk. (Guy Abbey-Hasty Girl) – 1946-ban született és a Bródy-féle amerikai importtal érkezett. Recorder mellett az egyik kiemelkedő egyede és családalapító kancája lett a hazai ügetőtenyésztésnek. Az 1949-es Derby első számú esélyeseként, döntő momentumban hibázva „csak” második lett korának szintén kiemelkedő klasszis kancája, Margaret Glass mögött, de még abban az évben a Kritériumban visszavágott neki. Legnagyobb sikere, hogy egy heatversenyben meg tudta verni Recorder-t. A 22.1-es legjobbja sokáig pályarekord volt 2600 méteren. Sajnos rövid versenykarrier adatott meg számára, mivel a lábai nem bírták a terhelést, így anyakancaként szolgált tovább Somogysárdon, ahol a több kiemelt verseny nyerő, Lila Akác (pk) lett a legjobb csikója. Kanca csikói komoly lovakat adtak a hazai ügetőnek, így Rosemary a klasszis Fickót (pm), Sabina adta Fád-ot (stpk), aki a Négyévesek Nagydíját nyerő Nadályt (stpm), Jadviga pedig a Derby-nyerő Nemecseket (pm). Érdekesség, hogy Recorder fia Packard és Twiddle lánya Ontario adták Belleville-t, aki ellette Greenville-t, aki ellette Transville-t Basco-tól, akinek a lánya lett Izaville Endless Sands-tól. Izaville versenyben keveset mutatott, de nem maradt nyeretlen, Zsálek Zsolt sikeres futtató a kanca származása miatt nagy fantáziát látott benne, amit be is váltott, több kiemelt versenyt nyerő ügetőt adott. A teljesség igénye nélkül, Titán Ville, Aurum Ville, Uzorka Ville, Bazsiville, és Villám Ville. Diamond Ville pedig a mai napig „talpon” van. Az egyik legifjabb, Fortuna Ville (Calypso Capar-tól) most bontogatja „szárnyait”, első két futására nem talált legyőzőre.

Margaret Song pk. (Peter Song-Miss Newton) – 1942-es születésű, és 1948-ban került hazánkba. A háború utáni időszaktól az 1973-as, újabb amerikai kancák beérkezéséig tartó időszak legeredményesebb családalapító kancája lett. Versenyben elért legnagyobb sikere, hogy kétszer nyerte meg a Vörös Október Díjat. Legjobb ideje 22.4 volt. A családban három Derby-nyerő, Sophie Song (pk), Faust (pm), és Barka (pk) révén unokája Pán (stpm) található. További kitűnő utódai, akik több kiemelt versenyt is nyertek, lánya Lobélia (stpk), unokái Grammofon (stpm) és Karvaly (stpm). További unokái közül Milán (fm) és Zeusz (sm) is nyertek 1-1 nagyversenyt. Zeusz bírt a legjobb rekorddal, ami 19.2 volt. Sophie Song lánya Largo (pk) adta Detektort, aki korának meghatározó, kitűnő lova volt, de a későbbi, harmadik unoka, Védelem (pk) is kiemelt verseny nyerőt adott Kandidátus (stpm. Valley Guardián-tól) személyében, aki Baka Hendikepet nyert.

Love Story pk. (Scotland-Annabella) – 1946-ban Amerikában született és csikó korában, már 1947-ben került hazánkba. Apja minden idők egyik legjobb apaménje, anyja rekord nélküli volt. Love Story-ból közepes versenyló vált csak, 25-ös rekorddal rendelkezett és nem volt helyezve a nagyversenyekben, viszont a tenyésztésben kitűnő családot alapított. Mezőhegyesen, ménesi ideje alatt tíz ivadékot adott, köztük a Derby-nyerő Lővért (stpm), a Nemzeti Díj, Hungária Díj és Derby-nyerő Normafát (pk), aki hozta a szintén Derby-és Nemzeti Díj nyerő Vak Bottyánt (fm) és az Őszi Kísérleti Versenyt nyerő Zugló-t (pm). Adta még a versenyben semmit sem mutató, a francia Helebran-tól származó, Manon-t, aki viszont anyjához hasonlóan a tenyésztésben alkotott maradandót. 15 csikójából Cyrano (pm. Talent Scout-tól) révén, egy extraklasszist adott, aki 17.2-ben sokáig tartotta az abszolút magyar rekordot. Sajnos sikereit nem itthon érte el, mivel négyéves korában megvásárolta Gerhard Meier svájci futtató és amatőrhajtó, aki hazavitte Svájcba, ahol Yverdon városában mérföldre futotta rekordját 1982-ben. Manon másik fia, Bertrand (pm. Talent Scout-tól) is nyert Nemzeti Díjat. Normafán keresztül Love Story-ra vezethető vissza anyai ágon az 1998-as születésű, Derby második Erzsébetváros (pk. Witsend’s Speedy-től).

Jodi Lynn pk. (Spectator-Devilish) – 1964-ben született kiváló rekordokkal rendelkező amerikai apától és anyától. Az 1973-as importtal érkezett hazánkba és egyben Somogysárdra, ahol kiváló ügetőket adott a hazai lóverseny számára. Kettő különösen kiemelkedik közülük, az egyik a hat kiemelt versenyt nyerő, olaszországi import apától Marradi-tól származó 19.4-es rekordú, kiváló Delmar (pm), a másik az extraklasszis Jágótól elletett, többek között Derby-t is nyerő Póz (pm). Delmar nemzette többek között a kitűnő Penészvirágot (stpm) és Khán-t (stpm). Érdemes megemlíteni Jodi Lynn két unokáját is, a kis képességű lányától Gwendolyn-tól (pk), az egyik az akkori Szovjetunióból importált Lil-től (szm) származó szürke kancát, La Femitát, aki kancarekordot tartott rövid távon, továbbá Rozella lányától (apja: Comus, fm), unokáját a 15.1-es rekordú High-life-ot. Sajnos mára ez a család kihalt.

SHARE THIS