Kik nyerhetik a 102. Magyar Derbyt?

Erre a válasz az, hogy gyakorlatilag mindenki, aki starthoz áll majd, hiszen a lóversenyben éppen az az egyik legszebb dolog, hogy aki elindul, az nyerhet is. Persze botorság lenne nem mérlegelni az esélyeket, mert tudható, hogy akad(nak) favorit(ok), és akad(nak) outsider(ek) is. Nézzük most meg idomárok szerinti bontásban, hogy kik is alkot(hat)ják a július 7-én várhatóan starthoz álló csapatot?

8 idomár adott nevezőt az idei Kékszalagra, most trénerek szerint csoportosítva mutatjuk be Önöknek őket.

Csontos Pál: Tőle 5 ló részvétele is várható, ami jól jelzi istállóinak erősségét. Mondhatjuk, hogy a favorit az ő felügyelete alól kerül ki. Természetesen Gézáról van szó, aki joggal hajthat a Hármas Korona elnyerésére is, hiszen a Szerencsejáték Zrt. – Nemzeti Díj az ő zsákmánya lett, amit megfejelt a Conolly’s Red Mills Alagi Díj besöprésével is. A babonára ne adjunk (aki Alagit nyer, az nem nyer Derbyt), mert az élet sokszor igazolta már ezen tétel érvénytelenségét. Mindkét győzelménél 69,5-et adtak neki, az istállólovas, Stanislav Georgiev mindig őt ülte. Idei első versenyében ugyan kikapott Mágnás Öcsitől, de az 1400 valószínűleg rövid volt a számára. Reshiram (66,5) a Hazafi Díjban, 1600 méteren a legjobbnak bizonyult, az Erzsébet Királyné Díjban (1800 m.) ellenben csak a 3. lett, talán kicsit későn is indult. A másfél mérföld kedvezhet neki, csakúgy, mint istállótársának, Hermionnak (66). Ő egy pozsonyi 6. hellyel nyitott idén, majd 2000 méterre 2., aztán az Elit kategóriás Ostinato Hendikepben (2000 m.) győzött. Valószínűleg a távbírásában bízik a menedzsment, és az is látszik, hogy van klasszisa. Carreras (65) nagyon bíztatóan futott az Alagi Díjban, alig több, mint 4 hosszra volt Gézától. Úgy fest, minél hosszabb, neki annál jobb. Idén kezdett versenyezni, másodjára egy nyeretlenek versenyében végzett elől, aztán jött az említett nagydíj. Csontos Pál 5. indulója Melarris, aki a bábolnai színekért hivatott harcba szállni. Topja 64,5, amit a Papp Sándor Emlékversenyben ért el, és akkor bizony nem volt messze, csak alig több mint 1 hosszra a győztes Flying Aqangeltől. Az Alagi Díjban ellenben lemaradt.

Pap Gabriella: 2 indulója lehet a Magyar Derbyben. Az egyik a nyeretlen Pour Conquerire (58,5), aki ezt a topját idén még csak 2 kilóra tudta megközelíteni. A távval valószínűleg nem lesz gondja, ráadásul, ha első még nem is tudott lenni, viszont élete 5 futásából mindegyiken dobogón végzett. Istállótársa, Chardonney (54,5) idén egy 1300 méteres Nyeretlenek Versenyében diadalmaskodott, majd 900-zal megemelt távon sem volt rossz az Ostinato Hendikepben, de azért messze, 7 hosszra végzett az ott nyerő Hermiontól.

Kovács Sándor: Tunézia (65) iránt lehetnek elvárások, hiszen megmutatta, hogy nagyon jó ló. Élete 6 startjából 3-szor, ebből idei 3 versenyéből egyet nyert meg. A Hazafi Díjban jó 3. helyezett, majd utolsó futására a III. osztályú Écrivain Hendikepben topot futva stílusos nyerő. Kancaként sem fog esélytelenül indulni!

Miroslav Jovanović: Nevezettje Exact (66,5). Ami tény, hogy remek képesség rejlik benne. Kétévesen francia hippodromokban futott, ott nyert is, igaz 1100 méterre, majd Pozsonyban idén egy jó mezőnyt vert mérföldön. A Kincsem Parkban viszont objektív okok (akadályozás) miatt csak 6. a Nemzeti Díjban, az Alagi Díjban ellenben már 3 hosszon belül Gézától. Ha 400-zal hosszabbra rátesz, lesz sansza a végső sikerre is.

Molnár Gyöngyi: Tőle fut a talán legnagyobb sajtófigyelemmel kísért Flying Aquangel (69). Rendszerint erős versenyekben indult, ennek is köszönhető, hogy csal élete 4. futására vesztette el nyeretlenségét, pedig folyamatosan mutatta magát. A Papp Sándor Emlékversenyt Alberto Sannával behúzta, majd az Alagi Díjban szoros 2. Géza mögött. Újabb találkozásuk csemegének ígérkezik.

Paizs Gábor: Tavaly érte el élete eddigi legjobb eredményét Hala Hala (62) a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíjának (1400 m.) megnyerésével. Idén 3. versenyében ezt beállította, és ehhez 2. helyezést kellett elérnie az Ostinato Hendikepben, 4 és fél hossznyira a győztes Hermion mögött. Javulnia kéne, de ez a lehetőség esetében adott.

Radics-Berghoffer Szandra: A Hazafi Díjban debütált Lady Lilibetrage (59), aki ottani 7. helyével adta topját. Azóta sikert aratott a Papp Sándor Emlékversenyben, és ez az, ami igazán figyelemre méltó az esetében, hiszen ezt 2000 méterre tette. Az Alagi Díjban nem futott sokkal topja alatt, 8.-ként fejezte be a futamot, 7 hosszra Gézától.

Soltész András: A rutinos mester Lakhannal (64,5) próbálkozik, aki az Alagi díjbeli 5. helye után fut majd a 102. Magyar Derbyben. Előtte a Huszár Korinna Emlékverseny Hendikepben (2000 m.) mutatta meg győzelmével, hogy a hosszú táv a sajátja. Az indulók legrutinosabbja, hiszen életében ez lehet majd a 9. startja.

-kömi-

SHARE THIS