20. Trial Stakes – tíz magyar ló dominanciája Zágrábban

Igazi fesztivál lesz június 15-én, szombaton Zágrábban, ahol a horvát galopp egyik legnagyobb presztízsű versenyét, a 20. Trial Stakes-et rendezik. A délután folyamán összesen három versenyt írtak ki, melyben abszolút a magyar küldöttség dominál, hiszen tíz telivér képviseli a hazai színeket.

Szín magyar mezőnyt vonultat fel 15:30-kor az 1200 méterre kiírt III. Kup Grada Zagreba, hiszen mind a négy induló magyar idomításban áll. Miroslav Jovanovic négyéves heréltjét, Turkish Coffee-t még nem láthattuk, ezúttal Kelemen Zénóval bizonyíthat hazájában, hiszen horvát tenyésztés. Hozzá hasonlóan 56 kilót visz a Maronka Gábor által trenírozott Snow Hawk. Az ötéves sárga kanca egy évet kihagyott és idén még csak két verseny van a lábaiban, de talán most már újra magára találhat. Ebben Milos Milojevic lesz társa, érdekes, hogy éppen kétéve, pont ez idő tájt szerezte utolsó győzelmét. Valamivel nehezebb dolga lesz a Csontos Pál idomításában álló Gainer Boy-nak, hiszen 58 kilós terhet kénytelen cipelni. Idén már két dobogós helyezéssel jelentkezett a sárga mén, aki megszokott lovasával, Stanislav Georgievvel a futam egyik nagy esélyese. A topsúly (60 kg) és ezáltal az esélyesség terhe is, Surprise of Easter hátán lesz, aki idén is remekel és kerülgeti a célvonalat. Kovács Sándor heréltje St. Moritz-ban a jégen is második lett, azóta pedig még kétszer szerzett ezüstérmet és a Tour To Paris Díjban is helyt állt a klasszis sprinterek között. Érik már neki egy siker, ezúttal pedig másfél év után, korábbi lovasát kapja vissza, Morvai Eszter személyében.

Egy óra múlva következik a jubileumi, XX. Tiral Stakes, a háromévesek mérföldes klasszikusa, csak magyarokkal. Érdekesség, hogy a négy indulónak adott ló közül a többség még nyeretlen, State Of Chaos az egyetlen, aki már túl van az első sikerén. Kovács Sándor szürke ménje a Döry József Emlékversenyben győzelemmel debütált a Kincsem Parkban és azóta mindkétszer a fronthoz közel végzett. Ismét erős kézbe került, Milan Konkolj vezetésével és 58 kilójával szállhat harcba a trófeáért. Born To Champion két dobogóval rukkolt elő ősszel Pozsonyban, idehaza azonban még halovány volt, a Nemzetiben is lemaradt. Csontos Pál idomítottja, a sötétpej mén először fut Stanislav Georgievvel, a bolgár champion új lendületet adhat neki. Talán Star Max lehet a kakukktojás, hiszen eddig még a nyeretlenek között sem tudott felérni a döntőbe, bár javulása a múltkori negyedik hellyel megkérdőjelezhetetlen. Miroslav Jovanovic nem változtatott a felálláson, ismét Drexler Virginia üli a sárga mént. Matchless Maggie visz egyedül alacsonyabb terhet, 56 kilót, így az Álmodó istálló is nagy reményekkel várhatja a startot. A Maronka Gábor idomításában lévő pej kanca egyébként jó formának örvend, kétszer volt helyezett a nyeretlenek között és előbb-utóbb révbe lehet. Bemutatkozásakor Milos Milojevic lovagolta, most pedig Zágrábban is ő támogatja.

A nap harmadik és egyben utolsó versenye lesz a 2000 méteres Kup Konica Minolta, 17:30-kor. Ez lesz az egyetlen futam, ahol két horvát ló, Valtteri és Lady Jazz is pályára lép a mieink ellen. A Csontos Pál tréningjéből érkező Respectation már igazolta távbírását és továbbra is stabilan teljesít, legutóbb a Zirci Díjban ért fel a pódiumra. A kancát Stanislav Georgiev lovagolja, 59.5 kilós topsúlya ellenére is komoly eséllyel indul. Az egy év után visszatérő Ghost Sts a mezőny korelnöke, aki megbízhatóan szállítja az eredményeket, de éppen két éve nyert utoljára. Maronka Gábor ettől függetlenül joggal bízhat az ötéves szürkében, akit most először Milos Milojevic fog ülni.

Az már a nagyarányú magyar nevezésekkel eldőlt, hogy biztosan érmekkel képviselik a hazai színeket a lovaink, de igazán szép lenne mindhárom trófeát hazahozni! Sok sikert kívánunk nekik, hajrá magyarok!

SHARE THIS