/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin / 0 comments

Jön a lóversenysport Real Madridja

Tisztelt Sporttársak! Kedves Barátaink!

Tavaly gőzerővel beindult a magyar lóversenyzés koncepció-váltása, amelynek első és világraszóló eseményét Frankie Dettori látogatása, és sportunk 200 éves történetében először brit tréningben készülő telivérek indulása jelentette az Őszi Nemzetközi Meetingen. Amit már régóta sejtettünk beigazolódott, a Kincsem Park olyan magas követelményeknek és elvárásoknak is megfelel, amelyekkel Ascotban vagy Chantilly-ban találkozunk. A tavalyi ünnep forgatagában egyik pillanatról a másikra ráeszméltünk, hogy felkerültünk; pontosabban visszakerültünk Európa lóversenytérképére.

Az átütő siker után nem dőltünk hátra és nem ücsörögtünk elégedetten a jól megérdemelt babérokon, hanem újabb kihívások után néztünk. Mivel a Kincsem Nemzeti Kft. több évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a Kincsem Díjat ún. black type szintre emeli, az őszi nagy találkozó került ismét fókuszba. Az újabb álom hosszú és állhatatos munka árán testet öltött, és ma ott tartunk, hogy büszkén bejelenthetjük: az a megtisztelés éri a magyar galoppsport közösségét, hogy a tulajdonos joggyakorló, a Honvédelmi Minisztérium támogatásának és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úr kiterjedt nemzetközi diplomáciai, valamint sportkapcsolatának köszönhetően, a világ legsikeresebb idomárja Aidan O’Brien küld telivéreket a Kincsem Parkban megrendezendő nagydíjakra 2024. szeptember 8-án.

Ehhez az újabb sportdiplomáciai siker nem jöhetett volna létre egy stabil és szakmailag erős Kincsem Park, valamint a magyar lóversenysportban és a lóversenysportért dolgozók nélkül. Ez a siker mindannyiunk sikere. Szeretnénk, ha minden tenyésztő, futtató, tréner, lovas, lóápoló és a versenyüzemben dolgozó kolléga magáénak érezné. 

Ha tavaly futball hasonlattal éltünk és azt mondtuk, Frankie Dettori a lóversenysport Messije, akkor idén is annál maradunk. Aidan O’Brien olyan kiemelkedő tudású trénere a galoppnak, mint a labdarúgásban Sir Alex Ferguson, aki ráadásul a telivérsport nagy barátja is egyben.

Minden idők egyik legsikeresebb mesteréről, Aidan O’Brienről köteteket írnak, ezért mi csupán annyit jegyzünk meg, hogy 1999 óta megszakítás nélkül ír sík champion tréner (tegyük még hozzá az 1997. évet is). Győzelmeinek száma 4.000 felett van, a világ összes jelentős nagydíját, köztük az összes angol, francia és ír klasszikust megnyerte már, jó néhányat többször is.

Ez 30 Derby sikert és több, mint 400 Group1-es nagydíjat jelent. Teljesítménye egyedülálló, és nagy valószínűséggel utolérhetetlen.

A lovakról és az őket nevező tulajdonosokról is essék szó, hiszen a tervek szerint nem akárkik jönnek. A világhírű mester az 1975-ben alapított Coolmore „Birodalom” lovaiból kíván három telivért indítani. Az írországi Coolmore Stud a világ legnagyobb és az egyik legsikeresebb telivér tenyésztési központja, lovaikat a ma már fogalomnak számító Ballydoyle Tréningtelepen készítik. Olyan futtatók és befektetők neve fémjelzi, mint Tabor – Smith – Magnier – Westerberg – Brant. Újabb labdarúgó hasonlattal élve, jön hozzánk a Real Madrid.

Előre szólunk! Szeptember 8-án délután ismét elsuhan mellettünk a történelem. Várunk minden igaz sportbarátot!

Hajrá Magyarország! Hajrá Kincsem Park! Hajrá magyar galoppsport!

SHARE THIS