/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Maronka Gábor

Maronka Gábor (Felsőpakony)

Crushing Power

Hogyan értékeli a 2021-es szezont?
A 2021-es szezon nem egészen úgy jött össze ahogyan terveztem. Volt egy kis klasszis hiány az istállóban. Amik jobb lovak voltak, azok időben értékesítve lettek, „így azzal főztünk, ami maradt”.

Mi volt a fő célkitűzés? Sikerült elérnie?
A fő célkitűzés az volt, hogy több kiemelt versenyt nyerjünk, de így sem szomorkodom. Visszatekintve a szezonra, sok lóval próbálkoztak külföldön, de Group-versenyben ismét mi tudtuk a legjobb eredményt elhozni.

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?
Avoiding Water, aki a nulláról indult és feljutott a legjobbak közé, valamint Crushing Power aki egész évben toppon volt! A többiek a saját osztályukban adták magukat. Nem okozott csalódást különösebben egyik sem.

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb? Elsősorban az olasz Group-verseny második helyezésére vagyok a legbüszkébb, de Avoiding Water és Han Denever egész éves teljesítményére is.

New Big Hope és Han Denever

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?
Nálunk az egész állomány épségben maradt, párat megvásároltak Szerbiából.

Mi motiválja, mi ad erőt a mindennapokhoz?
A lovak.

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára?
Egy jó és megbízható tulajdonosi kör. Jó és egészséges lovak és egy összetartó csapat!

Mi a legfontosabb idomári tulajdonság?
Számomra az, hogy mindig a maximumot nyújtsam a lovaknak!

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?
Profizmus, jó lovak és erős tulajdonosok.

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozni szeretne? Jelenleg kik erősítik csapatát?
Jelenleg a tavalyi utánpótlás champion Kolumbán Örs, Nagy Norbert, aki Szerbiából szerződött vissza hozzánk, Farkas Dorottya, Deák Sára, jómagam és két benti munkásunk van, Horák Róbert és Kolompár Lajos szintén Szerbiából.


Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?
A ló változtatja a módszert és ezt kell követni!

Hány lóval indítja az idei szezont? Várhatóak még új lovak?
Harminchárom lóval indítjuk a szezont egy-két új ló mindig jön és megy, de igazából ez a mennyiség a mi maximális kapacitásunk.

It’s my Time

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?
Egy kisebb istállónak biztosan nehezebb elérni például egy championi címet, mint idomár és istálló, de átláthatóbb. Egy nagyobb istállónak az előnye, hogy a mennyiség húzza az istállót, de ez visszaüthet.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?
Semmit nem szeretnék eltérően csinálni, idén az állományunk erősebb és új erővel pozitívan vágunk neki a szezonnak!

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?
Neveket nem szeretnék említeni, de van két-három derby-reménységem!

Avoiding Water

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?
Számomra semennyire, nem akarok rástresszelni, ugyanúgy állunk neki majd, mint bármelyik másik futamnak. Próbálom a legjobbakat kihozni majd a lovaimból. Viszont a tulajdonosokban biztos hogy fokozza, hiszen nemcsak, hogy egy kerek szám, de pénzdíjban is nagyon jó a hírek szerint.

Mi a fő cél 2022-ben?
2022-ben a fő célom, újra megcélozni egy külföldi Listed vagy Group-versenyt, és ott jól szerepelni, és persze Magyarországon is több kiemelt versenyt nyerni!

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?
Igazából senki módszerét nem akarom átvenni, mert egy idomár egyedi kell, hogy legyen saját módszerekkel. Ebből adódóan az eredmények önmagukért beszélnek.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította? Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?
Emeltünk a béreken, motiváljuk őket amennyire csak tőlünk telhető. A lovasokat segítem lovaglási lehetőségekkel amennyire tudom. A benti munkásokat viszont minél több ganézási lehetőséggel, ha tréfásan megfogalmazhatom.


Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak? Harminchárom lóval, ebből tizenegy kétévesünk van, a többiek főleg háromévesek és idősebbek!

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősít ennyi év után a mindennapokban?
1998 óta vagyok a sportban. A ló szeretet és az eredményesség motivál!




SHARE THIS