/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar Derby – kié lesz a hallhatatlanság?

Az év csúcseseménye következik a hétvégén a Kincsem Parkban, a Derby és Divat Fesztivál harmadik napján, július 7-én vasárnap. A hároméves korosztály legnagyobb presztízsű rangadója, a 110. Magyar Derby koronázza meg a napot. Természetesen a keretprogramon sem fogunk unatkozni, számos kiemelt sík és ugróverseny kápráztatja el a közönséget.

17:35-kor startol a 2400 méteres Magyar Derby, melyben összesen tízen indulnak. Géza (Stanislav Georgiev) remekel és a Nemzeti valamint az Alagi Díj után tovább menetelhet a hallhatatlanság és a Hármas Korona felé. Flying Aquangel (Alberto Sanna) későn érik, de az Alagiban egyértelműen belépett a legnagyobb aspiránsok táborába, és egy klasszikust idézve bizonyíthatja: „mert azért a víz az úr!”. Exact (Milan Zatloukal) eléggé puller ló és peches volt a Nemzetiben, utána pedig korán indították, de képességei alapján, új kézben, egy jó taktikával eljöhet az ideje. A mezőny sötét lova – avagy titkos favoritja – lehet Hermion (Monir Madihi), aki sokáig altatott, de a nyár elején stílusos győzelemmel jelentkezet. Bírja a távot és a végspeedje is megvan, amellyel ellophatja a kedvencek elől a babérkoszorút és a showt.

Az idősebb klasszisok az 1600 méteres Buccaneer-Agrárminisztérium Díjában feszülnek egymásnak, köztük a Millenniumi Díjban is kitűnően teljesítő Luis Fernando (Alberto Sanna). Guilin (Milan Zatloukal) könnyed sikerrel tért vissza, tavalyi magasabb száma alapján ellenfele lehet. Light Blue Sky (Jirí Palik) és Rémkirály (Jaroslav Línek) továbbra is megbízhatóak, harcban lehetnek a dobogós helyezésekért.

A kétezer méteres Mezőhegyesi Díjban kilencen vesznek részt. Euraquilo (Jaroslav Línek) címvédőként érkezik és azóta is tartja remek formáját, első számú favorit. Respectation (Stanislav Georgiev) könnyedén abszolválta horvátországi feladatát, most is megizzaszthatja riválisát. Talán Regina (Homoki Norbert) kavarhatja meg a lapokat,aki szinte mindig döntős.

Nagy mezőnyt vonultat fel a sprinterek közül az 1200 méterre kiírt Flandorffer Tamás Emlékverseny. Dark Blue Sky (ifj. Kozma István) könnyedén ért haza a Szenttamási Díjban, reális lehet a duplázása. Cunami (Benkő Ádám) minden futására javult és a legerősebbek között is nyert, mesterhármasra tör. Surprise of Easter (Jiri Palík) remek időszakot él és sima győzelemmel hangolt Zágrábban, ezt folytathatja.

A Patay Sándor Emlékversenyben lesz a nap legkisebb társasága 1100 méteren, mindössze hat kétéves lóval. Közülük a győzelemmel bemutatkozó Centaine de Thiry (Jaroslav Línek) és a mögötte célba érő Gallrock (Alberto Sanna) visszavágójára van kilátás.

A nap legnépesebb mezőnyét a Jeles Eszter Emlékverseny – FEGENTRI – Női Amatőrverseny Hendikep szólítja a starthoz. A  Női Amatőrlovasok Világbajnokságának tizedik állomásán négy vendég hölgyet is köszönthetünk, köztük a 2022-es világbajnokot. Így aztán nem is meglepő, hogy az egyre inkább magára találó Galiaspeed (Jenny Langhard) tűnik a legesélyesebbnek, a régóta célt kerülgető Middleofthenight (Tereza Grbavčicová) és a hasonló futamokban többször is eredményes Speedy Gonzales (Karen Dieltjens) mellett. Hazánkat Májer Cintia képviseli, a a folyamatosan előre jövő Claudiát üli, aki a táv visszavételével itthon tartaná a díjat.

Hosszú távon, 2800 méteren teszik próbára távbírásukat a Honvédelmi Minisztérium Díjának indulói, ahol a Bábolani Díjban komoly formát igazoló Major Factort (ifj. Fejes Lajos) lehet kiemelni. A nagyszerű győzelemmel visszatérő Régi Csibész (Stanislav Georgiev) viszont feladhatja neki a leckét.

Mérföldön rendezik az Equine Products Hendikepet, melyben a remekül hajrázó és két második helye után esedékes Chiquitita Girl (Barabás Mónika) érhet révbe. Gainer Boy (Stanislav Georgiev) távját megemelték, de megbízhatósága és krekk lovasa is mellette szól. Expect No Mercy (Monir Madihi) ugyan vegyesen teljesít, de egy jó starttal bármikor nyerhet.

A nap végére is marad egy nagy csapat, méghozzá a Vatinius Hendikepben pályára lépő tizenhárom telivér. A 2000 méteres verseny legnagyobb esélyese a közelmúltban kétszer is dobogós Malcesine (Jaroslav Línek). Roy Rogers W (Fézer Ramóna) legutóbb már szoros negyedik lett, most még előrébb várható. Poker Lover (Suták Csenge) rendre ott van a döntősök között, megérdemelne már egy újabb elsőséget.

Rendhagyó módon, ezúttal az ünnepi program zárásaként rendezzük meg a Diplomata Díj – Nyári Gátversenyt, 3200 méteren. Subacio (Homoki Norbert) idén még veretlen, még nehezebb beállításból is folytathatja sorozatát. A korelnök, Avoiding Water (Kolumbán Örs) kétszer is kikapott az ír importtól, bár egy hónapja már nagyon közel végzett nála, most revansot vehet.

A nap elején a Magyar Póni Championátusban újabb négy futamban láthatjuk a legifjabbakat, a fogadóknak pedig két millió forint jackpot teszi még izgalmasabbá a játékot.

A teljes program az alábbi linken elérhető: https://kincsempark.hu/data/versenyprogram/2024/versenyprogram_2024_07_07_galopp.pdf

Legendák felvonulása, tombola, Tacskó Derby és Rakonczai Imre Blue Piano koncertje színesíti a programkavalkádot. Ne hagyd ki, az év legfontosabb versenyét! Kezdés 13 órakor! Találkozzunk a Kincsem Parkban a Derby és Divat Fesztiválon!

SHARE THIS