A „Kék Trubadúr” hazánkban költheti remekművét

Mindig örömünkre szolgál, ha növekszik a hazai lólétszám és új reménységek érkeznek a magyar trénerekhez, ezúttal a Főnix istálló szerzett meg egy kétéves, már futott méncsikót a Tattersalls szeptemberi online aukcióján. Troubadour Blue, vagyis a „Kék Trubadúr” Zala Csaba idomításában folytathatja a munkát és talán még idén ősszel be is mutatkozhat a hazai közönség előtt.

A The Old Malthouse Stables kínálta 5-ös lotot (Magna Grecia-Tarfshi) 1000 guineasért ütötték le, ami tulajdonképpen nagyon jutányos ár, ha a mén eddigi életútját nézzük. A Mrs Paula Fogarty által Írországban tenyésztett csikót 2022 decemberében 5000 guineasért vásárolta meg George Casey, majd alig egy év elteltével, az Októberi Yearling árverésen túl is adott rajta, ahol Ian & Pam Bendelow tulajdonosok 16 0000 guineast sem sajnáltak érte. Persze azért még ez sem akkora összeg, ahhoz képest amennyiért a közelmúltban anyai ágú féltestvérei elkeltek, akik tavaly illetve 2020-ban 20-22 000 guineasért kerültek kalapács alá. A rekordot egyébként a Declaration of War apaságú féltestvére tartja, akiért 2017-ben mélyen zsebbe kellett nyúlni, hiszen 145 000 guineasnál állt meg a licit.

Ennek tükrében jó boltot csináltak Zala Csabáék, de nyilván ehhez az értékhez nagyban hozzájárult Troubadour Blue eddigi két, meglehetősen gyengén sikerült versenye is. Jamie Osborne idomításában készült és egészen augusztus 24-ig kellett várni a debütálására, akkor Chelmsfordban 7 furlongra csak tizenegyedik lett, majd némi pihenőt követően Bath-ban próbálkozott egy negyedosztályú mérföldes futamban, ahol utolsó lett. Talán azért még korai lenne ezek után teljesen leírni, hiszen pedigréje alapján jóval több potenciál lehet benne.

Anyja, az egykor kétéves champion kanca, Pass The Peace által ellett Tarfshi, aki öt versenyt nyert négyéves koráig, köztük a Gorup III-as Pretty Polly Stakes-t Curragh-ban. Apja az a Magna Grecia, aki Ballydoyle-ban Aidan O’Brien tréningjében állt, és többek között Vertem Futurity Trophy-t, valamint 2000 Guineas-t nyert. Az írek kimagasló klasszisától, a már közel 50 Group nyerőt adó, sokszoros apamén championtól, Invincible Spirit-től származik, akin keresztül a korábbi Ír- valamint Epsom Derby nyerő, és Európa legjobb háromévesének megválasztott Galileo génjeit is örökölte.

Szokták mondani, hogy „a vér nem válik vízzé”, Troubadour Blue esetében is ebben bízhatunk. Talán későn érő típus, így idővel majd Zala Csabáék keze alatt kiteljesedhet, és a Kincsem Parkban költheti meg remekművét.

SHARE THIS