Tizenhatan az aukciós házban – magyar lovak Baden-Badenben

Október 18-án és 19-én kerül megrendezésre, azaz holnap kezdődik Baden-Badenben a hagyományos őszi Sales & Racing Festival, amelynek keretében nagyszámú magyar küldöttség utazik a délnyugat-német városba. Összesen 322 lot került a katalógusba, melyből hét yearlinget a Dióspusztai Ménes saját tenyésztéseként kínál eladásra. Csupor Ferenc és Pap Gabriella három darab éves csikót és egy anyakancát regisztrált, Hana Jurankova pedig ezúttal is több hazai tulajdonost képvisel. Többek között próbálja majd minél jobb áron értékesíteni a tavalyi Nemzeti Díj nyerő Arames-t, és a nyeretlenek között nemrég bemutatkozó Max Motion-t, de az ő felügyelete alatt lesz felvezetve a Viola istálló két még névtelen yeralingje és a tavaly decemberben vásárolt Mario is. Lassan indulhat a licit, nézzük a teljes körképet!

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok – Dióspusztai Angol Telivér Ménes

A legtöbb lovat természetesen ezúttal is a sokszoros tenyésztő champion, dióspusztai ménes küldi kalapács alá, hét hazai tenyésztésű yearling találhat gazdára. A ménesben fedezésben álló apamének közül, Pigeon Catcher, Mokarris és Cirfandli ivadékait vitték Baden-Badenbe.

Lot 52 Aida (Pigeon Catcher-Ainippe)

A Group 3-as nyerő és Group I-es helyezett anyától származó kancacsikó félteestvéréért két évvel ezelőtt, 26 ezer eurót tett le Roger Marley, így joggal remélhetjük, hogy ezúttal is magasabb összegért kel el Aida.

Lot 304 Morning Catcher (Pigeon Catcher-Morning Chimes)

A Study of Man apaságú sárga kanca féltestvérét, Morning Impact-et már többször is láthattuk a Kincsem Parkban futni, Silver Frost-tól származó féltestvére pedig idén májusban 8500 euróért talált gazdára.

Lot 315 Shelby (Pigeon Catcher-Spice of Life)

Amolyan sötét ló a méncsikó, hiszen anyja nem tud felmutatni komoly versenykarriert és ő az első utódja, így aztán meghatározó lesz a vérvonalat tekintve, hogy Shelby mit ér majd el.

Lot 131 Earl (Mokarris-Ejtihaad)

Családfáját tekintve számos féltestvére ismerős lehet a hazai lóverseny rajongóknak, legutóbb éppen Enzo hívta fel magára a figyelmet a klasszis Esti Fény teljes testvéreként, végül 5 ezer euróért vette meg Bojan Sendekovic, és azóta már el is veszítette nyeretlenségét Szerbiában. Esti Kornél javarészt Szlovákiában futott, de többször megfordult Budapesten, pályafutását pedig Zala Csaba idomításában fejezte be. Enigma jobbára alacsonyabb osztályokban tudott győzelmet szerezni, ahogy a „Hármas Korona” nyerő Sadenzar lánya, Estike is a megbízható hendikep lovak közé tartozott. Esti Szélre a közelmúltból emlékezhetünk, igaz a 2022-es szezonnyitó óta nem tudott hazaérni, két éve pedig nem is versenyzett. El Matador a Korinna Racing színeiben Paizs Gábor tréningjében készül, júniusban harmadik lett a nyeretlenek között és továbbra is első sikerére hajt.

Lot 216 Houdini (Mokarris-Hala Madrid)

Anyai féltestvére, Hala Hala érdekes színfolt volt az elmúlt egy évben, Paizs Gábor idomárnál megnyerte a Magyar Kétévesek Nagydíját és a Derby-ben is starthoz állt, a bravúr azonban elmaradt tőle. Nemrég a Kovács Mihály Emlékversenyben tűnt fel, ahol a pénzdíjas ötödik helyet szerezte meg. Egyébként a briteknél is szaladgál egy féltestvére, aki már túl van első sikerén.

Lot 239 Player (Mokarris-Pray From Heaven)

Anyja, Pray From Heaven tizennégy éve volt aktív, akkori legjobb eredménye a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben elért negyedik helyezés. Féltestvére Préri Lady Tormás Gyula istállójában dolgozik, a jövőhéten megrendezésre kerülő Kedvesi József Emlékverseny címvédője. Polistena a vártnál jóval gyengébben kezdett, így nem csoda, hogy Zala Csaba május közepén pihenőre küldte és azóta még nem is tért vissza.

Lot 148 Maxwell (Cirfandli-Miss Brooch)

Anyja, Miss Brooch Ebreichsdorfban, Neussban és Zagrábban is nyert a Kincsem Park mellett, és olyan utódokat ellett, mint a közelmúlt állandó helyezettje, Mr Penny, a Pap Gabriellánál bronzérmet szezrő Mr Bean, és a Hegedűs Zsolt Emlékversenyben debütáló nagy reménység, Mystic Man.

Csupor és Pap Horse Training Kft.

Három, a közelmúltban vásárolt yearlingen akarnak túladni, köztük a tavaly decemberben 2500 euróért vett Lot 58 – Ajándék (Bated Breath-Arthuria), az 1500 euróért megszerzett Lot 159 – Ronsart (Territories-Rima), és az itthon tenyésztett Lot 282 – Aldebaran (Charm Spirit-Al Haffanah). Érdekes, hogy az anyját, Al Haffanah-t is aukcióra bocsájtják, akinek idén született új csikója a diópusztai sztárméntől, Écrivain-től.

Hana Jurankova (SANDROVO istálló, Maximilian istálló, Viola istálló)

A magyar tulajdonosok által gyakran foglalkoztatott cseh ügynök, Hana Jurankova ezúttal is értékes lotért felel, akik közt a legnagyobb név egyértelműen a SANDROVO istálló kiválósága, a tavalyi Nemzeti Díj-nyerő Lot 6 – Arames (Zarak-Avenicean). Csontos Pál második idomítottja a két ezüstéremmel bíztatóan kezdő Lot 23 – Max Motion (Sands Of Mail-Majestic Flyer) is tulajdonost válthat, némileg meglepő, hogy máris eladnák.

Még februárban írtunk a Viola istálló új szerzeményeiről, az Haras du Petit Tellier ménestől két Mr. Owen ivadékot is megvásároltak. Fodor Ákos 1000 eurót számolt le a Lot 242 (Mr. Owen-Roussane) kancáért, Varga Áron pedig megduplázva a tétet, 2000 euróért hozta el féltestevérét, Lot 55 (Mr. Owen-Alloway). Most minkettejüket licitre regisztrálták a profitban bízva. Fodor Ákos egyébként tavaly decemberben 2500 euróért még egy yearlinget vett Deauville-ben, Lot 80 – Mario (The Grey Gatsby-Magic Song) pedig ezúttal szintén az eladó listán szerepel.

Persze bízunk benne, hogy az eladások mellett új reménységeket is vásárolnak a hazai futtatók, így egyensúlyba kerülhet a bevétel a kiadással, és bővülhetnek az itthoni istállók is.

SHARE THIS