/ by /   A nap híre / 0 comments

Vita a brit szerencsejáték törvény körül – a parlamentben is felvették a kesztyűt

Írta: Bill Barber, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A napokban éles vita indult ki a brit parlamentből amelynek középpontjában a lóversenyzés állt. A sport egyik legodaadóbb híve, az ellenzéki Munkáspárt soraiban helyet foglaló, Conor McGinn, Merseyside grófság St. Helen’s North választókerületének képviselője heves felszólalásában figyelmeztette a honatyákat arra, hogy „súlyos következményei lehetnek, ha a politikai vállvonogatás és nemtörődömség” tovább folytatódik a szigetországban a készülő szerencsejáték törvény körül.

McGinn szerint a sport körül ellenséges érzelmek kezdenek kialakulni, amely első sorban a készülő szerencsejáték törvény rovására írható. A kormány nemrégiben hozta meg ugyanis azt a döntését, amely értelmében a bukméker irodákban található fixed-odds rendszerben működő játékkonzolok maximális tétjét az addigi 100 font (36 ezer forint) helyett 2 fontban (720 forint) maximalizálnák. Ez lavinát indíthat el, ugyanis a fogadóirodák jelentős bevételtől eshetnek el, és kénytelenek lennének bezárni. Ezáltal jelentősen sérülnek a lóversenyfogadás és a lóversenyzés érdekei, amelynek következtében pályák bezárása is napirendre kerülhet. A felszólaló képviselő a parlament All Party Parliamentary Group on Racing & Bloodstock (Összpárti Lóversenyzési és Lótenyésztési Bizottság) elnöke, választókerületében található a Haydock Park lóversenypálya, amely az elsők között kényszerülne bezárni kapuit. – Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a parlamenti munkában résztvevő képviselőtársaim nem fordítanak kellő figyelmet a sport ügyére, és sokuknak egyáltalán semmilyen tapasztalata nincs a témakörben. Rémülettel tölt el, hogy mindezek hiánya stigmatizálja a sportfogadást és csökkenteni fogja a sport társadalmi presztízsét és megbecsülését. Még nem késő, össze kell fognunk! Ha a politika nem kezeli helyén az évszázados hagyományokkal rendelkező üzletágat, könnyen azon államok sorsára juthatunk, ahol megtűrt vagy számkivetett sorba kerül az ágazat.

Az interpellációval vitába szállt Steve Harman, British Horseracing Authority (Brit Lóversenyzés Felügyelet – BHA) egykori, és Nick Rust, hivatalban lévő elnöke is. Nem csoda, hiszen utóbbi szakember részt vett az új törvény kidolgozásában.

Harman rámutatott, a lóversenyzés kellő hangsúllyal szerepel a Westminster-palotában zajló mindennapi munkában. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a parlament mindkét házában meghatározó erővel képviseltetik magukat a lóversenyzés támogatói. Mindenki által közismert, hogy a sport milyen mértékben járul hozzá a gazdaság, és ezzel együtt, a kisvállalkozások növekedéséhez. Kétségtelen, hogy kihívást jelent a lóversenyfogadás környezetében megjelenő egyéb szerencsejátékok, pl. játékautomaták kordában tartása. Meggyőződésem azonban, hogy az ágazat meg tud birkózni ezzel a problémával. Egyúttal felhívnám a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a kérdéskörben hasonló hangsúlyt fektessenek az állat egészségügyre és az állatjólétre. Ez napjaink egyik legfontosabb kérdése. A sport társadalmi megbecsülése ezáltal csak növekedhet, azt hiszem ehhez nem kell külön magyarázatot fűznöm.

Az elhangzottakat követően McGinn a sajtóban folytatta a vitát:

– A lóversenyzés már egy ideje tétován bolyong a hatalom útvesztőiben. Remek példa erre, hogy a Horseracing Levy Board (Lóversenyfogadás Felügyelet) is kis híján áldozatul esett az átgondolatlan reformoknak. Ezzel arcul ütötték volna a területet irányító és remek munkát végző Kulturális Média és Sportminisztériumot. Mindez tűrhetetlen annak ismeretében, hogy a tárca az Egyesült Királyság második legtöbb nézőt és rajongót megmozgató sportjának a gazdája. Természetesen a versenyüzemnek minden segítséget meg kell adnia a szerencsejáték függőségben szenvedő embereknek, és akár bátran kritizálhatja a bukmékereket is, de ez semmit sem változtat azon a tényen, hogy a jól szabályzott és felelősséggel játszott szerencsejáték a lóversenyzés egyik alapköve, amelyet a kormánynak és a BHA-nak kötelessége támogatni.

SHARE THIS