/ by /   Hazai agár hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Profi szemlélet – Ganyecz Mihály

Jaxx on Fantasy azaz „Jazz”, a nagyszerű angol agár kan beírta magát a nemzetközi agárversenyek történelembe, mikor pályacsúccsal megnyerte a 2013-as Észak-Ír Derbyt. Sajnos Jazz a közelmúltban az égi agárpályákra költözött, de tehetséges utódai évek óta kitűnő eredményekkel versenyeznek a Kincsem Parkban. Jazz gazdájával, Ganyecz Mihállyal beszélgettünk.

Hogyan kerültél az agarazás világába? Hány agarad van most, ebből hányan fognak versenyezni 2019-ben?
– 13 évvel ezelőtt kezdtem, magyar agarakkal. Aztán rájöttem, hogy pályán versenyezni csak angol agarakkal van értelme, hiszen ők a versenypályák királyai, így viszonylag hamar átváltottam az angolokra. Természetesen a 13 éves magyar agaram is megvan, velem él nagy szeretetben. Az egy agárból aztán hamar kettő lett, majd egyre több és több. Jelenleg 11 agaram van itthon, de van külföldön, Írországban is.
A tervek szerint hárommal szeretnék és tudok idén versenyezni, mert az Írországban levő Judy Jaxxon – aki nyert korábban versenyt a Kincsem Parkban is – fedeztetés után érkezik haza ebben a hónapban. Kihasználtam az alkalmat és  ha már Írországban van, akkor egy világsztárral legyen fedeztetve (stemgrovegreyhounds.com).

Minek köszönhetted, hogy anno pont Jazz-t vetted meg?
– Ha röviden akarok válaszolni, akkor azt mondanám, hogy szakmai alapon választottam… de óriási szerencsém volt és bejött. Az nem meglepetés, hogy Írországban és Angliában minden kölyöknek kimagasló tudású és származású az apja, és a legtöbbnek az anyja is minimum jó. Mégsem mindig egyformán passzolnak össze a jó szülők, sosem lehet tudni előre, kikből lesznek az igazi sztárok.
Jazznél egy éves tudatos kutatómunka előzte meg a döntésemet és ennél a párosításnál éreztem biztosan, hogy ebből az alomból akarok egy kölyköt. Az azonban a szerencsének köszönhető, hogy az almon belül is a legjobbat sikerült választanom. Bár ha lehetek szerénytelen, sok múlik a felnevelésen és a beiskolázáson is.

Az idősebb generációból már több Jazz-kölyök is bizonyított a Kincsem Parkban: Jazzy, Booksy, Deep Night, Chilli, Eagle, Mr. Ypsilon. Vannak-e fiatal reménységek és ha igen kik?
– A legnagyobb bánatomra Jazz felett is elmúlt az idő és az első generációs kölykei is nyugdíjba mennek hamarosan. Idén négy különböző Jaxx on Fantasy alom is bemutatkozik a pályákon, remélhetőleg mind a négyből futnak majd többen a Kincsem Parkban is. Most persze még nem tudjuk, kik jutnak közülük a legmagasabbra. Én szinte mindenkinek egyformán szurkolok, mintha mind a sajátom lenne.
2018 őszén is született három alom, három különböző tenyésztőnél, így a 2020-as évtől még több kölykét láthatjuk majd futni.

Hogy értékeled az eddigi versenyeket a Kincsem Parkban? Mit remélsz az új pályától?
-A Kincsem Park versenyei mindig különlegesek számomra. Tulajdonosként fontos számomra, hogy a versenyszervező milyen kapcsolatot alakít ki a szereplőkkel. A szervezés, a talaj kifogástalan volt mindig.
Büszke vagyok rá, hogy 2010-ben az én agaram, Sally futhatott egy figyelemfelhívó, 400 méteres bemutató versenyen egy angol telivér, Franko ellen.
Azt is el kell mondanom, hogy az egyenes versenyek szakmailag nem vonzanak. Inkább érdekesek, jó időtöltés, remek környezet, de nem akkora a sportértéke, mint egy ovális pályán futott versenynek, így már nagyon várom az új pálya megszületését.
Sok kellemes emlék köt a Kincsem Parkhoz – Eagle-lel tulajdonosként (tréner: Hunka Zsolt), Mr. Ypsilonnal (tulajdonos: Molnár család), és Best Bolttal trénerként (tulajdonos: Popa Florin) volt néhány felejthetetlen győzelmünk.
A jövőről azt gondolom, hogy a legtöbb hazai agarasnak a környezet, a különleges és patinás helyszín, a professzionális körülmények és nem mellékesen a pénzdíjak is csábítók lesznek. Én azért várom már nagyon az új pályát, mert itthon is elérhető lesz egy olyan profi versenytér, mint amilyen Angliában vagy Írországban van. Lehetőségünk lesz ugyanolyan profi pályán és rendszerben felkészülni és versenyezni, mint a legjobbak. Ez nagyon nagy könnyebbség egy esetleges „ír turné” előtt.
Korábban, ha kiküldtem egy agarat versenyezni, több hónap is kelhetett neki, amíg megtanulta az új rendszert. Ezek sokszor fontos apróságok. Nem mindegy hogy hol megy a nyúl. A jelenleg a pályáinkon – és más európai pályákon is – bal oldalon fut a nyúl, aminek általában erős motorhangja is van. Ellenben az angol és ír pályákon a jobb oldalon fut a földbe süllyesztett textil nyúl.
Egy profi hazai pálya abban is segíteni tud, hogy jobban megérje import agarakat venni, mert nem kell majd őket átszoktatni a teljesen új pályához.

Úgy gondolod, ezután a legtöbben inkább a Kincsem Parkban szeretnének majd versenyezni?
 – Az Nemzeti Agár Stadion óriási lehetőség minden érintettnek. Nekünk trénereknek, az újonnan érkező tulajdonosoknak, és a Kincsem Parknak is. Nagyon bízom benne, hogy nemzetközi szinten is egy jól működő versenypálya lesz.
Fotó: CyberCat Photo

 

SHARE THIS