/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a galopp szakág trénereit – 4. rész Berghoffer Szandra

Lovasként cseppentél a galopp világába, kezdetben amatőrként, később profiként is lovagoltál. Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

Az első időszakban Ribárszki Sándornál lovagoltam munkalovasként, egy évvel később kerültem Kovács Sándorhoz, ott kezdtem el versenyben is lovagolni amatőr státuszban. Sokat tanultam tőle, az istállózás a lovaglás, a takarmányozás és az idomítás terén is. Rengeteg lehetőséget kaptam, ugyanakkor nagyon megkövetelte, hogy a lovak körül minden rendben menjen, így az ott szerzett ismeretekből a mai napig építkezhetem. Az első nyerésem is hozzá és az Esde istállóhoz köthető, ott készült Brisbaine, akivel az első versenyemet nyertem. Öt évig voltam nála, a sikereim zömét neki köszönhetem. Mellette szerencsére más trénerek is megtiszteltek a bizalmukkal, szeretném kiemelni Németh Ildikót és Friebert Attilát is, akik szintén sokat támogattak versenyben. 

Vágytál rá, hogy zsokéként profi versenyző lehess?

Az az igazság, hogy ez sosem volt célom. Akkoriban változott a szabályrendszer, ezért váltottam profi státuszra.

Volt kedvenc lovad, akire szívesen emlékszel vissza, mint zsoké?

Számomra legkedvesebb az Olajág nevű lovam volt, akit munkában is nagyon sokat lovagoltam. Nem volt egy egyszerű lovaglás, igazán senkihez sem tudott közel kerülni, ennek ellenére mi nagyon jól kijöttünk, sokan meg is lepődtek rajta, hogy milyen jól együttműködik velem. Nagyon megszerettem, ráadásul szakmailag is nagy dolog volt, hogy együtt értük el tudása csúcsát, harmadosztályban is nyertem vele.

2017-ben kezdtél el trénerként dolgozni, akkor öt lóval foglalkoztál, nehéz volt elkezdeni?

A trénerkedést megelőző években is sokszor láttam el trénerasszisztensi feladatokat. Több tulajdonossal is sikerült jó viszonyt kialakítanunk, ezért elhatároztam, hogy élesben is kipróbálom magam. Alapvetően nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen semmi panaszom nem lehet, jól mentek a lovak már az első évben, nyertek és többször helyezettek is voltak. Második évben már egy picit gyengébben szerepeltünk, hiszen nem voltak új lovaim, melyekkel meg tudtunk volna újulni, az idősebbek tudása kezdett megkopni és sajnos egy-két sérülés is előfordult, ami hátráltatta a felkészülést.

Hányan dolgoztok együtt az istállóban?

Egyedül dolgozom, én vagyok a benti munkás, a lovas és az etetést végző is, öt lóval foglalkozom így sosincs lehetőségem unatkozni. Ez persze nem mindig könnyű feladat, sokszor jól jönne egy-egy munkapartner. Korábban Suták Csenge segített a lovaglások során, gyermekáldása óta azonban egyedül igyekszem helyt állni. Emellett szerencsére a kollégáktól is sok támogatást kapok, Molnár Orsolya lotjával például gyakran együtt készülünk, amennyiben valamelyikünknek fej-fej munkára volna szüksége.

Fileva (belül 1 Stanislav Georgiev) győzelme a Baltazzi Fivérek Emlékversenye Hendikepben

Mit lehet tudni a tulajdonosaidról? 

Radics Ottó Fileva és Captain Angrypants tulajdonosa, ő volt az első, aki kitűntetett bizalmával és rám bízta telivérjeit. Futtatói múltja már több évre visszanyúlik, Tormási Gyula ajánlása révén ismerkedtünk meg és a mai napig mindkettőnk istállójában futtat, jól megértjük egymást.

Másik tulajdonosom, Kádár László Amarillo Belleza gazdája, szintén nagyon lelkes, minden helyezéskor nagyon boldog, nagyon megszerette ezt a sportot, így az idei évben a nyugdíjazott kanca helyett két új yearling bérlésével bővítette istállónkat. Nagyon örültem a döntésnek, hiszen kiemelt fontosságú, hogy meg tudjunk újulni, a csikókban pedig mindig ott van a lehetőség.

Nemrég csöppent a galopp világába Molnár Bálint, Chickawa és La Divina Commedia tulajdonosa. Chickawa nagyon megtetszett neki és elhatározta, hogy megvásárolja, kicsivel később pedig az őszi ARQANA árverésen már fiatal lovat is választott, így került hozzánk La Divina Commedia is. Remekül tudunk együtt dolgozni, példaértékű tulajdonos, aki mindent megad a lovainak. Chickawa révén sikerek is érték, viszont az új lovunknál gégeproblémák miatt sajnos több gyógykezelés borsos árát is korán meg kellett tapasztalnia. A nehézségek ellenére lelkesedése továbbra is töretlen, nagyon várja a szezonkezdést, hiszen La Divina Commedianak a gégeműtétek után végre lehetősége lesz megmutatni mire képes. Munkái során nagyon pozitívan mutatkozik, nagyon várjuk, hogy idén bemutathassuk. Hűséges sárgánkat, Chickawa-t az év végén nyugdíjaztuk, ötévesen volt a csúcson, akkor sikerült dupláznunk is, viszont munkában már úgy éreztem nem szeretné tovább folytatni a versenyzést. Természetesen az így keletkezett űrt Bálint szeretné betölteni ezért hamarosan új lóval fogja frissíteni istállóját.

Mit lehet tudni a fiatal reménységekről? 

Nagyon bízom a kétéveseimben, mindketten meglepően korainak mutatkoznak, persze „nyugtával dicsérjük a napot.” Divat egy kétéves pej kanca apja, Rendezvous anyja, Dynamite Blond úgy látom gyorslábú, pörgős ló lesz, az eddigi munkái alapján, rövid távon látok benne komoly fantáziát.

Zilyony is idén kétéves, egy szép küllemű pej kanca ő talán egy kicsit később lesz kész, mint apai testvére Divat. Anyja  Zelnike őt is a Telivér Farm Kft tenyésztette, bízom benne, hogy hamarosan sok szép eredménnyel örvendeztet meg minket. 

Március utolsó hétvégéjén már Kapunyitó! Veletek is találkozhatnak majd a rajongók?

Minden az időjáráson múlik, amennyiben minden rendben megy a felkészülések során mindenképpen szeretném, ha az idősebb lovaim versenyeznének, a csikók pedig várhatóan egy kicsit később mutatkoznak majd be.

Varga Áron

SHARE THIS