/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a Derby évjárat reménységeit– 1. rész

Újabb sorozatunkban 2018 legjobb csikóival foglalkozunk, azokat az immár hároméves méneket és kancákat vesszük górcső alá, melyek tavalyi teljesítményük alapján a 97. Magyar Derby aspiránsaivá válhatnak. Természetesen a hároméveseknek még sokat kell fejlődniük, megannyi komoly versenyben kell magukat megmutatniuk. Gyorsaságuk mellett a kitartásukat is próbára teszik majd trénereik, hiszen pályafutásuk legjelentősebb klasszikus versenyeiben erre a képességükre is szükségük lesz.

Golden Sea (Born To Sea – Matula)

Az évjárat championja Golden Sea a VNT Szindikátus istálló első lovaként az Ír Nemzeti Ménesből került hazánkba, a lelkes fiatal futtatók pedig úgy döntöttek gyönyörű sárgájukat Hajdi Lajos idomításába adják. Golden Sea kétévesen, 2018. augusztusában kezdte versenykarrierjét az 1200 méteres Regatta Díjban. Az erős mezőny ellenére már elsőre remekül mozgott, mindössze négy hosszal maradt le a győzelemért küzdő Carina-tól és Dante’s Peak-től. Egy hónappal később a kancák nagydíjában a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben már minden kancatársánál jobbnak bizonyult, a szép küllemű sárga 12 hosszal utasította maga mögé ellenfeleit. A remek forma révén a menedzsment a varsói Listed kategóriás Nagroda Efforty-ban is próbára tette, ahol egy értékes ezüstérmet sikerült kiharcolnia, nyergében Anton Turgaev-el. A hazai és külföldi eredmények alapján a hendikeperek a Legjobb Kétéves-nek választották, generálját 71-re értékelték.

A kiemelkedő pedigrével rendelkező Golden Sea a felmenői révén is a jövő egyik nagy reménysége lehet. Apja, Born To Sea Group lóként csakis a legjobb versenyekben került kipróbálásra, korai kétévesként győzött a Listed kategóriás Blenheim Stakes-ben, majd több pénzdíjas Group 1 helyezést követően pályafutása csúcsán második lett az Ír Derby-ben is, O’Brien idomítottja Camelot mögött. Apai nagyanyja, Urban Sea korunk legjobb lovainak édesanyja, tőle származik Sea The Stars, Galileo, Black Sam Bellamy, My Typhoon, Urban Ocean és Melikah, így az apai vonal jobb nem is lehetne. Anyja, Matula csupán egy versenyt nyert, anyakancaként pedig még nem túl sok csikóját ismerjük, ennek ellenére már többen közülük kiváló eredményeket értek el hosszabb távú versenyekben is. Anyai nagyapja, Halling szintén kivételes képességű klasszis versenyló volt, 12 győzelmével köztük 5 Group 1-es elsőséggel a Godolphin istálló legjobbjainak táborát erősítette, apaménként pedig saját teljesítményét megközelítő utódokat adott a telivértenyésztésnek.

Golden Sea győzelme a Károlyi Gyula Emlékversenyben, nyergében Stanislav Georgiev

Az eddigi eredmények alapján Golden Sea istállója egyik húzó lova lehet az idei szezonban is, kiváló vérvonala mindent egyesíthet benne, melyre egy sikeres versenylónak szüksége lehet. Felmenői eredményeit megfigyelve a hosszú távú versenyekhez is meg lehet benne a kellő kitartás, a gyorsaságát pedig már kétévesen is megmutatta, nagy izgalommal várjuk mihamarabbi visszatérését a Kincsem Parkban.

Varga Áron
fotók: Dr Kovács Gábor

SHARE THIS