/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a Derby évjárat reménységeit – 3. rész

Dante’s Peak

Az Álmodó istálló kiválósága mintegy keretes szerkezettel, győzelemmel kezdte és azzal is zárta pályafutása első szezonját. A korán mutatkozó mén debütálásakor a Patay Sándor Emlékversenyben adott számot tudásáról, könnyedén utasítva maga mögé a tapasztaltabb ellenfeleket is. Karrierjét egyre hosszabb távokon folytatta, két értékes ezüstérem következett köztük a varsói Nagroda MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI, Listed kategóriás nemzetközi nagydíjban is kiemelkedően teljesített. Idomárja, Maronka Gábor remek érzékkel építette fel reménysége karrierjét, a jó futások után egy hónapig nem küldte újabb „csatába”, melyet a remek küllemű mén a Kètévesek Kritériumànak biztos győzelmével hálált meg.

Az Álmodó istálló csapata

Apja, Harbour Watch veretlenül vonult vissza kétévesen, Salisburry-ben és Newmarket-ben, két kisebb díj elhódítását követően Goodwodban a Group 2-es Tanqueray Richmond Stakes-ben is győzelmet szerzett. Mindezt 2 hónap leforgása alatt sikerült megvalósítania, legmagasabb értékelése 117-es RPR volt. A menedzsment ízületi problémákra hivatkozva nyugdíjazta, de természetesen tenyésztésben lehetőséget biztosítottak számára. Első csikói 2017-ben születtek és már ebben az évjáratában többen elérték apjuk képességszámát, amely óriási bravúr egy újbeállítású mén esetében. Anyja, Disco Ball versenylóként nem alkotott maradandót, mindössze két helyezést szerzett, ennek ellenére pedigréje révén lehetőséget kapott, hogy génjeit továbbadja utódainak. Anyai nagyapja Fantastic Light a Godolphin klasszis hosszútávú lova volt, 12 versenyt nyert, köztük számos kiemelkedő jelentőségű királykategóriás nagydíjat is bezsebelt. Sikerrel járt a Tattersalls Gold Cup-ban, a Price of Wales’s Stakes-ben és a Breeders’ Cup Turf-ben is.

Dante’s Peak győzelme a Kétévesek Kritériumában lovasa Salvatore Sulas

Dante’s Peak mindkét szülői vonalról kiváló lehetőségeket örökölhet, apjától jól láthatóan gyorsaságot és koraiságot is kapott, az anyai oldal felmenői között pedig szép számmal találunk kiváló hosszú távú lovakat, így jó esély van rá, hogy a család másik feléből a távbírást hozhatja majd. Az eddigiek alapján remek esélyekkel nézhet a 2019-es szezon elé, mindenképpen a legjobbak között számítunk rá visszatérésekor.

Varga Áron

fotók: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS