/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Az ostorhasználat került a figyelem középpontjába

Írta: Peter Scargill és Richard Forristal, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Abdrew Coonan az Irish Jockeys Association (Ír Zsoké Egyesület – IJA) kritikával illette az Irish Horseracing Regulatory Board (Ír Lóverseny Felügyelet – IHRB) ostorhasználati szabályait, miután  napvilágot láttak a 2018-as ostorhasználattal összefüggő büntetésekről szóló statisztikák.

A 2018. évi adatok 26% százalékos emelkedést mutatnak túlzott ostorhasználat tekintetében, amelyet összesen 213 alkalommal szabtak ki a stewardok. A riasztó adatok hatására, az IHRB úgy döntött, hogy áprilistól nyolc ostorütést engedélyez csupán egy futam alatt. Kilenc ostorütés szigorú figyelmeztetést von maga után, de büntetés még nem jár.

Angliában síkversenyekben hét, ugróversenyekben nyolc a megengedett ostorütések száma. Franciaországban 2019 februárjától hat helyett már csupán öt. Ehhez a trendhez igazodik, ha nem is teljesen, az ír szigorítás.
Denis Egan, az IHRB vezetője, sajtótájékoztatójában már bejelentette a határozatot. Nyilatkozatában kiemelte, külön figyelmet kap az a kitétel, „hogy a lónak legyen ideje reagálni a buzdításra”, és ezt az intervallumot három vágtaugrásban határozta meg. A szabály ellen vétő lovasok komoly szankciókra számíthatnak. A negyedik szabálysértés után személyesen meg kell jelenniük a versenyintézőség előtt, és hat nap eltiltásra számíthatnak. Egan szintén hozzátette: – Aggasztónak tartom az új statisztikai adatokat. 2018 júliusában ez már látszott, és megkezdtük a tárgyalásokat a zsokék egyesületével. Vezetőjük, Andrew Coonan túl szigorúnak tartja a döntést, de én ezzel cseppet sem értek egyet. Már akkor előre jeleztük, hogy ha nem javulnak az eredmények, szigorítani fogunk. Ezek után havi lebontásban kezdtünk foglalkozni a túlzott ostorhasználattal, és a növekvő számokat folyamatosan közöltük a zsoké egyesülettel.

Coonant nem győzte meg az érvelés: – Szerintem a túlzott ostorhasználat növekedésére nem jó válasz az ostorcsapások csökkentése és a büntetések szigorítása. Más eszközökkel kellene megfegyelmezni a lovasokat. A megemelkedett büntetések mögött azt sejtem, hogy egy előre elkészített ítéletet akarnak igazolni az intézkedéseikkel. Nem tartom reálisnak a statisztikai adatok drasztikus növekedését, szerintem a stewardok szándékosan hoztak ki rosszabb eredményeket a döntés meghozatalának előkészítésére. Ugyanazok a lovasok lovagoltak, mint egy évvel azelőtt, ugyanazokban a versenyekben, és nagyjából ugyanazokon a lovakon.

A 213 szankcionálandó eset kiugróan magas. Az eddigi legtöbb 235 volt 2012-ben. Akkor az ostorhasználati szabályok enyhítésével válaszoltak a jelenségre, de úgy látszik, ez hosszútávon nem hozta meg a várt eredményt.

Coonan egyéb aggodalmának is hangot adott: – Közeleg az IHRB idei első közgyűlése, ahol végleg kimondhatják a szigorítást. Tartok tőle, hogy ez nem fog jót tenni a versenylovasok és az IHRB közötti kapcsolatnak. Ezt nagyon sajnálnám, mert a tiltott szerek használata és egyéb kérdések terén kifejezetten javultak az eredmények, kooperatívak voltunk, nem lehetett okuk panaszra. Szerintem az IHRB önkényesen jár el a mostani esetben, és nem veszi figyelembe a zsokék álláspontját.

Egan szintén hozzátette: – Mindemellett nyitott szemmel járunk a világban, és tisztában vagyunk az ostorhasználattal kapcsolatos nemzetközi tendenciákkal. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy másokat utánozunk. Fontos azonban, hogy Írország ne maradjon le az állatjóléti szabályozások tekintetében sem. Úgy érezzük helyes döntést hoztunk.

Az IHRB más tekintetben is szigorításra készül. 2018-ban állatorvosi bejegyzések hiányossága miatt 111 büntetést róttak ki (ez 463% százalékos emelkedés!). Hasonlóan elszaladt a ló egyéb büntetések tekintetében is. A lovak futásával és a lovaglásokkal kapcsolatos büntetések 27%-os emelkedést mutattak (összesen 37 eset) síkon. Az ugró szakágban 59%-os volt az emelkedés (összesen 178 eset).

Túlzott ostorhasználattal kapcsolatos büntetések számának alakulása Írországban:

2018 – 213
2017 – 169
2016 – 131
2015 – 160
2014 – 157
2013 – 140
2012 – 235
2011 – 209
2010 – 162
2009 – 164

A közelgő Cheltenham Fesztivál kapcsán is téma az ostorhasználat. A British Horse Racing Authority (Brit Lóverseny Hatóság – BHA) a szabályok szigorú betartatására készül a világhírű mítingen. A négynapos eseményen a versenyintézőség különös hangsúlyt fektet a meglévő szabályok betartatására, amelyre a szigorodó brit állatjóléti törvények és a közvélemény élénk érdeklődése egyaránt okot szolgáltat.

Tavaly több zsokét is eltiltottak Cheltenhamben túlzott ostorhasználat miatt, köztük a champion Richard Johnsont is, aki hétnapos eltiltást és 6.550 font (2.4 millió Forint!) büntetést kapott azután, hogy Native River nyergében megnyerte a Gold Cupot (a fődíj 327 ezer font volt – kb. 120 millió Forint). Patrick Mullins amatőr a National Hunt Chase-ben hat nap eltiltást kapott, Mall Dini négy napos eltiltást a Kim Muir Chase-ben, és Noel McParlan kilenc napos eltiltást ugyanabban a versenyben. Katie Walshot a Champion Bumper után ültették kispadra túlzott ostorhasználat miatt, fivérét, Rubyt megúszta két nappal a Mares’ Hurdle-ben nyújtott negatív produkciójáért.

A szigorítás foganatosítása érdekében a BHA minden nap eligazítást tart a futamok előtt 2019-ben, amelyben külön kitérnek majd a szabálytalan lovaglásra is. Ettől azt várják, hogy csökkenni fog a tavaly történt végzetes balesetek száma. Akkor hét sajnálatos esetet regisztráltak.

A BHA közleményben tudatta, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet az ostorhasználattal kapcsolatos szabályok szigorú betartatására, és kiemelte, hogy ezt az Egyesült Királyság kormánya is megelégedéssel nyugtázta egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.

fotók: https://theconversation.com/; https://www.racingpost.com/

SHARE THIS