/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

2019 Kiemelt Klasszikus Versenyei

2019-ben is a megszokott rendben zajlanak majd az év klasszikus és rendszeresített előnevezéses tenyészversenyei, minden hónapban legalább egy-, az év előrehaladtával pedig havonta több nagydíj izgalmas befutóit láthatják majd a Kincsem Parkban.

Ahogy már korábbi cikkünkben beszámoltunk, az év első galoppnapját március 31-én, vasárnap láthatják majd az érdeklődők, az év első kiemelt versenye, a Káposztásmegyeri Díj pedig április 14-én várja a pálya legjobb lovait és természetesen a szurkolókat.

Mint minden klasszikus kiemeltnél, úgy a Káposztásmegyeri Díjnál is meghatározott határidőig szükséges a lovak nevezése, ebben az esetben március 25. 12 óráig írhatják be aspiránsaikat a trénerek. Fontos változás az 1400 méteres futam kiírásában, hogy a szervező 2019-ben négyéves és idősebb lovaknak ad lehetőséget a versenyzésre a módosítás tehát a hároméveseket kizárja a versenyből. A változtatás egyébként nem igen zavarja majd meg a futam kimenetelét, hiszen nagyon ritka, hogy már az év első kiemeltjében egy fiatal hároméves felülemelkedjen idősebb ellenfelein. Az összdíjazás 2 millió forint.

Májusban nagymértékben bővül a nagydíj kínálat, hiszen a háromévesek is megkezdik majd menetelésüket a Derby-felé, emellett pedig ismételten elindul a Nemzeti Galopp Liga. Május 5-én, vasárnap a Battyány-Hunyady Díjban feszülhetnek egymásnak a mérföldes táv legjobbjai, idén azonban a Káposztásmegyeri Díjhoz hasonlóan itt is változott a kiírás, csak négyéves és idősebb lovak indulhatnak majd. A Batthyány-Hunyady Díj ezúttal is a Nemzeti Galopp Liga első állomása lesz, a pontozásos versenysorozat végén a legtöbb ligapontot gyűjtő ló, lovas és idomár komoly pénzdíjra lesz jogosult. A 3 millió forint összdíjazású verseny nevezési határideje április 8. 12 óra.

A Versenyszervező az év további versenynapjaiban nem eszközölt változásokat, az eddig bevált rendben zajlanak majd a kiemelt klasszikusok.

Május első hétvégéjén a háromévesek is szerephez jutnak, a mének a Magyar Hármas Korona első ágában, a Nemzeti Díjban futnak majd a szokásos egalizált (58 kg-os) teher mellett, a győztes bekerül a lóversenyzés történelemkönyvébe, emellett 2 millió forinttal is gazdagítja istállóját. A Nemzeti Díj a Nemzeti Galopp Liga második állomása. A legjobb kancák a Nemzeti Díj testvérversenyében, a Hazafi Díjban próbálhatnak szerencsét hasonló feltételek mellett, a díjazásban találunk eltérést, az első helyezett 1.000.000 forintot vihet majd haza. A táv mindkét esetben 1 mérföld, azaz 1600 méter.

Május 26-án, vasárnap a Millenniumi Díjat futják telivérjeink szokás szerint 1800 méteren. A négyéveseknek és idősebbeknek kiírt nagydíj a Nemzeti Galopp Liga harmadik állomása.

Június 1-én, szombaton a kiemeltek kínálata a Derby utolsó felhozóversenyére, az Alagi Díjra koncentrálódik, ahol a hároméveseknek már kitartásukat is bizonyítaniuk kell, 2000 méteren. Az itt jól futó lovak egy hónappal később a Derby elsőszámú esélyesei lesznek.

Az év egyik legjelentősebb versenyét, a 97. Magyar Derby-t június 30-án, vasárnap láthatják az érdeklődők a Kincsem Parkban. A hároméves mének és kancák jó szereplésük esetén bekerülnek a lóversenyzés aranykönyvébe, nagy eséllyel a későbbi tenyészkarrierjük is megalapozottá válik, a 7.000.000 forintos első díj révén pedig akár nyugdíjba is vonulhatnak. A verseny romantikáját fokozza, hogy ez az esemény megismételhetetlen, hiszen minden ló életében csak egyszer futhat a Magyar Derby-ben. Természetesen ez a verseny is része a Ligának.

Esti Fény a 96. Magyar Derby győztese, nyergében Nagy Tamás

A Derby után egy hónapot kell várnunk az újabb klasszikus Liga futamra, amely a július utolsó versenynapján megrendezésre kerülő Kisbér Díj lesz.

A kancák nagy lehetősége a Magyar Kancadíj. Az ütközet hasonlóan magas jelentőséggel bír, mint a Magyar Derby, a szebbik nem tagjainak viszont több lehetősége van az erőgyűjtésre, hiszen augusztus 4-én, vasárnap startol majd a nagydíj. A táv pontosan megegyezik a Magyar Derby-ével, a legfontosabb eltérés, hogy a mének nem lehetnek jelen, így a legjobb hosszútávú kancák egymás közt döntik majd el a verseny sorsát.

Kiemelkedő rangot képvisel a sprinterek diadala, a Kozma Ferenc Emlékverseny, ahol 1200 méteren csatáznak a pálya és a régió legjobb lovai. A sprintek közt is mérföldkőnek számító ütközet szintén a Liga értékes állomása.

Az év egyik legfontosabb eseménye a nemzetközi Kincsem Díj napja, a Nemzetközi Lóversenyhétvége és Food Truck Show idén szeptember 28-án, vasárnap kerül megrendezésre. A külföldi lovaknak is elérhető seregszemle napján a legfontosabb ütközet a Kincsem Díjban jön majd össze, amely 2400 méteres távjával és 12 millió forintos összdíjjal a régió egyik meghatározó eseménye. A futamban háromévesek is együtt futhatnak az idősebb ellenfelekkel kedvezőbb beállítás mellett, de még ezzel együtt is nagy dolog, ha egy hároméves meg tudja verni az „öregeket”. A nehézségek ellenére tavaly a Derby győztes Esti Fénynek (Nagy Tamás) mégis sikerült ez a nem mindennapi bravúr.

Ezen a napon további jeles események is a keretprogram részét képezik, korunk legnagyszerűbb idomárjára Apperianov Zakariásra, és „aranyszőrű táltosára” Imperiálra emlékezünk mérföldes nagydíjunkkal, a sprinterek pedig a Tattersalls-Overdose Díjban futnak a sprinterkirály tiszteletéért 1000 méteren.

A Nemzeti Galopp Liga- és a Magyar Hármas Korona utolsó ágaként a háromévesek a Magyar St. Legerben mutathatják meg mire képesek. A korosztály legkitartóbb lovainak 2800 méteren kell számot vetniük.

2019-ben továbbra is 4 millió forint a Liga-sorozat összdíjazása, melyekben már nem csak a győztesek, hanem a helyezett lovak is komoly nyereményért versenyeznek.

A pontozás

I. kat. – 50, 20, 15, 10, 5 pont

II. kat. – 30, 12, 9, 6, 3 pont

III. kat. – 20, 8, 6, 4, 2 pont

Pontazonosság esetén a több győzelem, majd a több második, több harmadik, negyedik, ötödik helyezés, végül a versenysorozatban keresett több pénzdíj dönt.

A díjazás szakáganként

A 2019. évi Nemzeti Galopp Liga nyerő lovainak fejenként 2.500.000 forint jár majd, a második és harmadik helyezettek pedig 600.000 illetve 400.000 forinttal gazdagodnak. A sorozat legeredményesebb lovasa és idomárja idén is 250.000 – 250.000 forintot tehet majd zsebre.

Idén is mindenkit sok szeretettel vár a Kincsem Park!

A Kiemelt Tenyésversenyek részletes kiírása az alábbi linkre kattintva elérhető.

Varga Áron

fotó: Berta Zsanett (Photo Finish) és Dr. Kovács Gábor

 

 

SHARE THIS