/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügető szakág trénereit – 13. rész

PAPP ISTVÁN

Hogyan kerültél az ügetőlovak közelébe és mióta dolgozol trénerként?
– Édesapám, Papp István zsoké volt, így hamar eldőlt a sorsom, már egészen korai gyerekkoromban lovak között mozogtam. Először galopplovakat lovagoltam amatőr lovasként, majd bevonultam katonának és mikor leszereltem, a súlyom már olyan mértékben gyarapodott, hogy nem voltam alkalmas zsokénak. Ekkor váltottam szakágat – ahogyan több más kollégám is – és Budai Attila révén az ügetőre kerültem. Szépen alakult a pályafutásom, Büki Gábornál kétszer lettem segédhajtó champion, majd 1998-tól lettem idomár.

Jelenleg hány lóval dolgozol?
– Az évek során több remek tulajdonos volt, most már 3. éve Gyolai Zolán lovait idomítom, remek tulajdonos, jó kollektíva, meg vagyok elégedve, van egy négyfős csapatunk, akikkel már évek óta közösen dolgozunk: Kolozsi László, ifj. Döme Imre, Károlyi Gábor és jómagam. Ez egészül ki Gyolai Zoltánnal és lányával Nikivel. Összesen 25 lóval dolgozunk.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
– A lovakkal való foglalkozást, a napi munkát, a versenyeket, az egész csodálatos légkört. Már kisgyerek korom óta így élek, hogy hajnalban kelek a lovak miatt és csináljuk amit kell, a napi penzumot, velük és értük dolgozunk.

Milyen volt a 2018-as év? Volt-e olyan lovatok, amelyik kiemelkedőbb teljesítményt nyújtott?
– Nem voltam csalódott, de volt már jobb évünk is. Jelenleg nincs kiemelkedő klasszisunk, de sok hasznos lovunk van, akik szépen dolgoztak, néha a nagyversenyekben is megszorongatták a favoritokat és közeli, pénzdíjas helyezéseket szereztek. Szerencsére idén jobban kezdtünk, így bizakodó vagyok.  Akiket meg kell említenem, az a hűséges Szacharin, Trencsén, Beatriz Galindo A.T. és a mezőhegyesi tenyésztésű Vinifera M. Ők mind szép sikereket értek el.

Mit vársz 2019-től?
– Jól indult ez a szezon, remélem a folytatás is hasonló lesz. Bízom a fiatal lovainkban és abban, hogy minden lovunk fogja tudni azt a teljesítményt, amire képes.

Milyen ígéretes fiatal lovaid vannak?
– Van három háromévesünk, akikben nagyon bízom, egyikük Szacharin teljes testvére, Annuska. Tavaly az őszi árverésen vásároltunk két csikót, az egyiket Mezőhegyesről, a másikat Rádiházáról, ők is nagyon szépen és biztatóan mozognak. Remélem, beváltják a hozzájuk fűzött reményeimet.

SHARE THIS