/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a Derby évjárat reménységeit – 5. rész

Rikoleta

A SANDROVO istálló reménysége a francia ARQANA aukciósház árverésén került kalapács alá a 2017-es őszi csikóárverésen, tulajdonosa 5.000 eurós áron jutott hozzá. A reményteljes szürke 2018-ban rögtön debütálásakor sikerrel járt, az augusztusi nyeretlen mezőnyét pedig magabiztos 1 3/4 hosszas győzelemmel előzte meg. Páyafutása során további két értékes ezüstérem következett, előbb a Blaskovich Ernő Emlékversenyben Dynamo mögött, majd a Szent László Díjban For You mögött zárt a dobogó második fokán.

Apja, Rajsaman mérföldön és 1800 méteren volt igazán elemében, kétévesen Listed szintig jutott, majd sorban nyerte a Group versenyeket, királykategóriában ellenben csak helyezésig jutott. A mén védelmében elmondandó, hogy az aktuális évjárat különlegesen erős volt, ellenfelei közé tartozott Excelebration, Goldikova és a méltán híres Frankel is. Beállítása a Racing Post értékelése alapján 120-as RPR-t ért el. Apaménként 2013-óta teljesít szolgálatot, de már most saját tudása közelében járnak az utódai, köztük a legmagasabban Brametot-ot jegyzik.

Anyja, Toxic Girl 4 dobogós helyezésig jutott, ellenben a győzelemről mindig lecsúszott. Anyakancaként szintén karrierje elején jár, Rikoleta az első csikója, azóta pedig a Breeders’ Cup Turf Sprint ezüstérmes No Nay Never-től adott egy méncsikót.

Rikoleta-ban remek tulajdonságok kódolódtak, apja révén a nemzetközi középtávok lehetnek a fő célok, emellett anyja vonalában is hasonló tulajdonságok kódolódtak. A nagyszülők esetében a hosszabb távok is megjelentek és mint tudjuk a nagyszülői hatás is rendkívül erős, így könnyen lehet, hogy Rikoleta szüleire is rácáfol majd. 2019-ben Stanislav Georgiev nemcsak lovasként, de trénerként is igazgatja majd a szép szürke útjait, reményeink szerint hamarosan újra láthatjuk majd a Kincsem Parkban.

Varga Áron

fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS