/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A BHA prioritása: állatjólét

Írta: Howard Wright, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A British Horseracing Authority (Brit Lóverseny Hatóság – BHA) március elején sajtóközleményben tudatta, hogy a szervezet abszolút prioritása az állatjólét és ló egészségügy lesz nemcsak a 2019. évben, de azután is.

David Sykes a BHA állatjóléti és ló egészségügyi vezetője rámutatott: – A BHA kezdeményezése kiemelt hangsúlyt kap a jövőben. Új rendelkezések lépnek életbe, számos döntést nekünk kell majd meghozni, de mindezt a szakmával történő szoros együttműködéssel kívánjuk megtenni. Támogatásukra és ötleteikre mindenképpen számítunk. A lovak jóléte és egészsége az egész versenyüzem közös ügye. Szeretnénk megértetni a nagyközönséggel, a versenyre járó emberekkel és mindazokkal, akik csak ezután látogatnak ki először versenytereinkre, hogy számunkra az állatjóléti intézkedések a legfontosabbak. Ennek érdekében létre kívánunk hozni egy teljes ágazatot lefedő adatbázist. E témában már most is rendelkezünk adatbázisokkal, de mivel nem centralizáltak, csupán töredékét érik annak, mintha minden egy kézben futna össze. Az így keletkező információ megfelelő értékelésével és elemzésével hatékonyabban tudunk fellépni az ügy érdekében. Sok a tennivalónk, de nem áll rosszul a szénánk. A teljes körű lefedettséget már az elléseknél meg kívánjuk kezdeni. Az eddig csupán a Weatherby’s-hez befutó harminc napos értesítési kötelezettség ezután a BHA felé is érvénybe lép.

Ettől azt reméljük, hogy a lovakat már születésüktől fogva nyomon tudjuk követni. Kiemelten kezeljük a tréning módszereket és az idomári gyakorlatokat. A regisztrált sérüléseket központosított és tudományos módszerekkel szeretnénk kielemezni annak érdekében, hogy azokat a lehető legalacsonyabb szintre redukáljuk. Tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy a lovak pontosan olyan sportolók, mint a lovasok, a labdarúgók, a szertornászok, az atléták és még sorolhatnám. Sőt, akár a balettművészekhez is hasonlíthatnám őket. Sérülések előfordulhatnak, a mi kötelességünk azonban mindezek lehető leghatékonyabb megelőzése és a kockázatok tudományos igényű minimalizálása. A lóversenyzés egyetemes kultúrában betöltött évszázados szerepe csak úgy lehet teljes, ha azokra vigyázunk a legjobban, akik szeretett sportunk főszereplői.

SHARE THIS