/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügető szakág trénereit – 15. rész

VELJKO MAZSITY

Veljko Mazsity az elmúlt évtizedben mindent megnyert Magyarországon, a HICO Versenyistálló lovaival sikert-sikerre halmoz, számtalan nagydíjsiker, Derby győzelmek és 2018-ban championi cím.

Hogyan kerültél kapcsolatba az ügetőlovakkal és mióta dolgozol trénerként?
– 1985-ben élőben néztem az Ügetőderbyt Belgrádban és azonnal beleszerettem a lovakba, attól a naptól kezdve az ügetőlovak megszállottja lettem.
Trenírozni tíz évvel később, 1995-ben kezdtem, ekkor azonban még csak hobby szinten. 1999-ben kapcsolódtam idomárhajtóként a Hico Istállóhoz és azóta is ott dolgozom. Nagyon jó érzem magam, Csákány Lajos és Judit mindent biztosít a nyugodt munkához.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
– Leginkább azt, hogy állatokkal dolgozom és a velük való közös munka során minden nap tanulhatok valami újat. A versenyek tekintetében pedig a legmotiválóbb tényező, hogy valamennyi futam egy újabb kihívást jelent.

Szinte mindent megnyertetek tavaly, hogyan értékeled a 2018-as szezont? Mely lovakat emelnéd ki az eredményei alapján?
– A 2018-as esztendő egy hihetetlenül emlékezetes év volt az istállónk számára, Több lovunk is kiemelkedően teljesített, Veronica Fling pedig megnyerte a Magyar Ügetőderybt és az Év Lova címet, és a Nemzeti Ügető Ligát. Timoteo nemzetközi mezőnyben is bizonyított és elnyerte a legeredményesebb “öreg” lónak járó címet. Zeal Di Girifalco pedig már háromévesen megállta a helyét egy erős nemzetközi társaságban és két hosszú távú korosztályos pályarekord is a nevéhez fűződik. Urán Lady import lovak ellen is bizonyította kivételes karakterét, illetve Unreal Boss is sok örömteli pillanatot okozott istállónk számára a napi főfutamokban aratott győzelmeivel.

Melyik versenyre vagy a legbüszkébb 2018-ban?
– Ha csak egy versenyt mondhatok, akkor az mindenképpen a Derby. Nem voltunk esélyesek, viszont a kemény munka kifizetődött.

Mit vársz 2019-től?
– Én csak annyit szeretnék, hogy minden ló őrizze meg az egészségét és a megszokott ritmus szerint tudjuk végezni a munkánkat.

Hány fiatal lovatok van és mit vársz tőlük?
– Jelenleg 3 háromévesünk és 4 kétévesünk van. Mindannyian korrektek, kár lenne idő előtti jóslatokba bocsátkozni. Minden kérdésre választ fogunk kapni, amikor elkezdenek versenyezni.

SHARE THIS