/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Katar és az Amir Sword Fesztivál

Írta: Jonathan Harding Racing Post (Doha). Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Katar már régóta bekapcsolódott a nemzetközi lóversenyzésbe, de a sivatagi állam újabb és nagyra törőbb terveket szövöget. Stadionok, autópályák és felhőkarcolók épülnek, és elnyerték a 2022. évi labdarúgó világbajnokság megrendezésének jogát is. Ők adnak otthont a teniszvilág jelentős eseményének, a Qatar Opennek is. A Katari Állam szponzorálja a híres nyári mítinget Goodwoodban, a Quipcón keresztül a newmarketi 2000 Guineas és 1000 Guineas Stakes-et és a Prix de l’Arc de Triomphe-ot. A Qatar Racing az egyik leggyorsabban fejlődő versenyistálló Nagy-Britanniában. A Doha külvárosában található Rayyal versenypályán egymást érik a rendkívül komoly pénzdíjazású versenyek. Hétszáz angol telivér és tisztavérű arab ló áll tréningben. Az előbbiek döntő hányadát Európában vásárolták tulajdonosaik. Gőzerővel folyik az Al Zubarah Nemzeti Ménes fejlesztése, ahová telivér méneket is vásárolnak majd.

Az év legfőbb lóverseny eseménye a HH The Tamir Sword Fesztivál, amelynek futamaiban 1.2 milliárd forintnak megfelelő katari riál talál új gazdára. Az arab lovaknak rendezett Dohai Hármas Korona utolsó ágát, a 280 millió forint összdíjazású HH The Amir Swordot is itt futják (az elsőt Goodwoodban, a másodikat Longchampban). Az eseményen természetesen megjelenik az emír,  Tamim Bin Hamad Al Tani is. Két dolog azonban hiányzik a katari versenyekről: a pezsgő és a bukmékerek.

A HH The Amir Sword tiszteletdíja

Az ország legjelentősebb lóversenyzéssel foglalkozó vállalkozásai az uralkodócsalád birtokában vannak, amely tagjainak legkedvesebb hobbija a tenyésztés és a futtatás. Ide tartozik az uralkodó magánbirtoka, az Al Shahanina Ménes is, ami egy 120 hektáros oázis a sivatag közepén, természetesen az odaillő palotával, és az Al Shaqab Racing. Ez utóbbi résztulajdonosa a kétszeres Arc de Triomphe-nyerő Treve-nek (másik kettő a katari uralkodócsalád egyik tagja, Joaan Bin Hamad sejk, és a Haras du Quesnay). Katar vezető idomárja a polgári származású Jassim Mohammed Gazali Jahromi, aki már ötödik egymást követő szezon óta uralja a versenyüzemet. A champion zsoké a mester első lovasa, Harry Bentley.

A legtöbb katari versenyben helyi idomításban álló angol telivérek és tisztavérű arabok futnak, de az Amir Sword Fesztiválra messze földről érkeznek a résztvevők. A 2018. évi newmarketi 2000 Guineas második helyezettje tavaly megnyerte az Al Biddah Mile-t, idén először Ryan Moore is nyeregbe szállt a futamokban.

A katari Al Biddah Mile neve mellett még a „Local Group 2” kifejezés szerepel, de a közel-keleti állam lóversenyzése rendkívül dinamikusan fejlődik, és pénzügyi támogatásban sem állnak rosszul. Az 1 millió katari riál (73.5 millió forint) összdíjazású idei futam finisében Gay Kelleway férfiakat megszégyenítő hangerővel biztatta lovát, Global Specrumot (2016 pm, Dutch Art – Lady Darshaan, High Chaparral) az Al Rayyan versenypályán. A Dr. Johnny Hon tulajdonában lévő telivért Gerald Mosse lovagolta, és a páros végül félhosszal volt előrébb a célvonalban a helyi kedvenc Luchador előtt. A Newsells Park Stud által tenyésztett mén eddig kétszer futott kemptonban all-weather felületen, és mindkét alkalommal nyerni tudott. Kelleway nagy reményeket fűz további jó szerepléséhez, és a francia 2000 Guineas-ben, vagyis a longchamp-i Poule d’Essai des Poulains-ban kívánja indítani májusban.

Global Spectrum a győzelem után

– A legutóbbi hasonló képességű lovam Sorbie Tower (1993 pm, Soviet Lad – Nozet, Nishapour) volt, aki harmadik lett a St. James’s Palace Stakes-ben Ascotban, 1996-ban. Ennek már több mint húsz éve. Nem túlzok, amikor azt mondom, ki voltunk éhezve a sikerre. Global Spectrum eleinte kissé félénken mozgott az új környezetben, nem tudta mire vélni a változást, de később lenyugodott, és zavartalanul zajlott a felkészülés. Remekül sikerült a verseny, és lovam megőrizte veretlenségét, ezért a tulajdonossal úgy döntöttünk, hogy nevezzük a Poule d’Essai des Poulains-ba. Szeretnénk még futni egyet előtte Franciaországban. Gerald Mosse azt mondta, nem lesz ezzel gond, sőt, szerinte a Prix du Jockey Club sem tűnik hiú ábrándnak. Lovasomnak csak a második sebességi fokozatot kellett használnia. Elárulhatom, hogy eddigi versenyeire jó képességű sprinterekkel készült.

A mezőnyben ott volt a szintén brit tréningből érkező Ours Puissant és Concierge. Előbbi az ötödik, utóbbi a nyolcadik helyezést szerezte meg.

A szintén katari Dukham Sprintben (Local Group 3) Andrew Balding idomítottja, Stone Of Destiny (2015 pher, Acclamation – Irish Stone, Danehill Dancer) csak a második díjat tudta elhozni. A tavalyi ascoti Commonwealth Cup negyedik helyezettje nem volt rossz sansz, de Oisin Murhpyt teljesen bezárták a kanyarban, és csak nagy nehézségek árán kapott utat a célegyenesben. A helyi Group 1-es HH The Amir Trophy volt a míting főversenye, 290 millió forint összdíjazás várt az indulókra. Ennek győztese French King (2015 sm, French Fifteen – Marina Piccola, Halling) volt, Olivier Peslier francia lovassal. Otthon maradt a trófea, ugyanis a ló tulajdonosa az egykori miniszterelnök, Abdulla Bin Kalifa Al Tani sejk, az 1995-ben trónjáról letaszított Kalifa Bin Hamad sejk fia. A sejket egyébként másik fia, Hamad Bin Kalifa fosztotta meg hatalmától, és 2013-ig uralkodott, amikor lemondott fia, a jelenlegi emír, Tamim Bin Hamad javára. A családi béke minden estre helyreállhatott, mert a nagybácsi szép summát tett zsebre a nagydíj után. Peslier e verseny specialistája, már harmadszorra nyerte meg. Aidan O’Brien lova, Hunting Horn harmadik lett, a Richard Hannon idomításában álló Raymond Tusk hatodik.

SHARE THIS