/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

77 millió forintos tréningtárs

Írta: David Milnes, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Lord Andrew Lloyd Weber, akit a nagyközönség a Jézus Krisztus szupersztár, az Evita, a Macskák és Az Operaház Fantomja című musicalek zeneszerzőjeként ismer, már hosszú évtizedek óta rajong a lóversenyzésért. Számos siker fűződik lovai nevéhez, egyik legsikeresebb telivére Da Re Mi volt (Pretty Polly Stakes, Yorkshire Oaks, Dubai Sheema Classic). Lloyd Weber báró kezében lehet, hogy jobban remeg a karmesteri pálca tavaly ősz óta, mert saját tenyésztésű, veretlen lova, az idén hároméves Too Darn Hot (2016 pm, Dubawi – Da Re Mi, Singspiel) a májusi 2000 Guineas Stakes toronymagas 5/4 (!) körül mozgó favoritja. A remek mén nevét a Csókolj meg, Katám! (Kiss Me, Kate) című musical betétdaláról kapta, és gazdájának 283.550 font sterling (104.1 millió forint) üti a markát ha nyer kedvence Newmarketben. Valószínűleg e kilátástól felbuzdulva, ám művész lévén, némi túlzásba esve, a komponista megbízta John Gosdent, vásároljon Too Darn Hot számára tréningtársat, bármi áron. Ez meg is történt, és 200.000 guineaért sikerült szert tenniük egy remek hátasra a Cheveley Park Stud által tenyésztett Whitlock (2015 sher, Dutch Art – Barynya, Pivotal) személyében. Mindezt csendesen, szinte fű alatt intézték egy tavaly őszi Tattersall’s árverésen, amelyen tréningben lévő telivéreket vezettek fel (pontosan ekkora összeget fizetett ugyanott a coolmore-i triumvirátus az ír champion kétévesért, Ten Sovereigns-ért, aki idei 2000 Guineas 7/1 körül álló harmadik favoritja). A közvetítők útján történt adásvétel mostanáig volt titokban tartható, és a hírre turfrajongók milliói jöttek lázba. Érdekesség, hogy Whitlock korábban is Gosdennél állt tréningben, mégsem tudtak megegyezni az árban Anglia legrégebbi ménesének, a Cheveley tulajdonosaival Davis és Patricia Thompsonnal. A sárga herélt nyolc futásból két győzelemmel rendelkezik, amelyeket hendikep szinten 2000 méteren aratott (minden jó sztoriban van egy magyar szál, a legutolsó sikere a newmarketi Fly London Southern Airport to Budapest Handicap V. osztályú versenyében született). A két együtt dolgozó lovat véletlenül sikerült lencsevégre kapni nemrégiben a Warren Hill-i szintetikus pályán.

A veretlen Too Darn Hot Frankel óta a legmagasabbra értékelt kétéves. Kirobbanó formában volt a tavalyi Dewhurst Stakes-ben, ahol fényes, 2 ¾ hosszas győzelmet aratott a klasszis Anthony Van Dyck és Advertise felett.

John Gosden nyilatkozatában megjegyezte: – Too Darn Hot jól telelt és néhány napja már kentrézik. Whitlockot kifejezetten azzal a szándékkal vásárolták mellé, hogy tréningtársa legyen, és március végén, amikor elkezdődnek a gyorsabb munkák, segítse a felkészülést.

Simon Marsh, Andrew Lloyd Weber versenyzési menedzsere szűkszavú közleményben tudatta: – Nagyon örülünk, hogy egy kitűnő és rutinos tréningtársat sikerült vásárolni tavaly, viszonylag elfogadható áron. Too Darn Hot erősödött, jó szőrben van, és már nagyon várjuk mire lesz képes a klasszikus versenyekben. Newmarket után többet tudok majd mondani, telve vagyunk reményekkel. Nevezve vagyunk az Ír 2000 Guineas-be és természetesen az Epsom Derbybe is.

A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Lord Lloyd Weber tavaly ősszel megengedte Mohammed al Maktoum sejknek, hogy 50%-os részesedést vásároljon Too Darn Hotban. Az árat nem publikálták, de nem hisszük, hogy sokáig alkudoztak volna. A rózsaszín, ezüst szalag, rózsaszín sapka maradt, de a kékek is drukkolhatnak Dubawi fiának sikeréért.

Too Darn Hot – Ella Fitzgerald:

SHARE THIS