/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Sivatagi Hóvihar

Írta: Tony McFadden, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Az éjszakai hőség ellenére tízezrek hátán futkorászott a hideg Meydanban a Dubai World Cup finisében, amikor a címvédő Thunder Snow (2014 pm, Helmet – Eastern Joy, Dubai Destination) a belga Christophe Soumillonnal nyergében gigászi küzdelmet vívott Gronkowski (2015 pm, Lonhro – Four Sugars, Lookin At Lucky) és Oisin Mirphy ellen. A 2000 méteres futam végén Thunder Snow volt előrébb orrhosszal, és ezzel a verseny történetének első lova lett, aki két alkalommal tudott nyerni.

A futamra a világ minden pontjáról érkeznek látogatók, de természetessen a helyiek voltak többségben a lelátókon, fehérben úszott a tribün, és hatalmas üdvrivalgás közepette ünnepelték az emír, Mohamed sejk lovát, akinek a tiszteletdíjat fia, a trónörökös Hamdan sejk és bátyja nyújtotta át, akit történetesen szintén Hamdan sejknek hívnak. A Godolphin ezzel ismét a legeredményesebb tulajdonosok közé lépett elő. Természetesen eddig sem panaszkodhattak, de a World Cup zárónapján besöpört négy nagydíj (Al Quoz Sprint – Blue Point, Dubai Gold Cup – Cross Counter, Dubai Sheema Classic – Old Persian, Dubai World Cup – Thunder Snow) valóban hatalmas teljesítmény. Cross Counter nyerte tavaly a Melbourne Cupot, és a királykék dresszt vivő Auxerre győzedelmeskedett idén a brit szezon nyitófutamában, a Lincoln Handicapben is. Idén eddig kilenc Group 1-es versenyt nyertek világszerte, és még csak három hónap telt el az esztendőből.

A történelmi győzelem azért is figyelemre méltó, mert a menedzsment eleinte aggódott a szélső startszám miatt. Sumillion azonban remekül megoldotta a helyzetet, gond nélkül ugrottak ki a gépből, és már az első vágtaugrások után a vezető North America mögött helyezkedtek.

– Ismerem a lovat, mert a derbyt is én nyertem vele. Tavaly hat, vagy talán több hosszal lettünk elsők, de idén komoly csatát kellett vívnunk. Bevallom, piszkosul elfáradtam, és úgy ültem a végén, mint egy cheltenhami zsoké. Az amerikai stílusnak nyomát sem lehet felfedezni, de a lényeg az, hogy nyertünk, méghozzá másodszorra.

Oisin Murphy elismerően nyilatkozott ellenfeléről, saját teljesítményéről pedig az alábbiakat mondta: – Senki sem szeret második lenni, de lovam keményen helytállt, és a maximumot adta, így elégedett vagyok. Christophe komoly vetélytárs. Még viszonylag kezdő vagyok, óriási élmény a világ egyik legjobb zsokéja ellen finist lovagolni. Amikor áthaladtunk a célon, tudtam, ő nyert.

Az utolsó négyszáz méteren már bizonyos volt, hogy ketten vívják a csatát az első helyezésért, Gunnevra 2 ¾ hosszal lett harmadik a venezuelai származású Emisael Jaramillóval. A helyi tréningben álló Capezzani volt a favorit, de csak utolsó lett a korzikai fenegyerek, Mickael Barzalona kezében. Thunder Snow év végén ismét a Breeders’ Cup Classic-ra készül, ahol tavaly a harmadik helyet szerezte meg Accelerate és Gunnevera mögött.

Thunder Snow-nak nagyon jól fekszik a meydani pálya, harmadik alkalommal nyer 2017 óta. Először az UAE Derbyt húzta be, utána a két World Cupot. Ezzel a világ harmadik legtöbbet kereső telivére lett Arrogate és Winx mögött.

MINDEN IDŐK TÍZ LEGTÖBB PÉNZT KERESŐ VERSNYLOVA:

Arrogate 5.12 milliárd forint

Winx 4.97 milliárd forint

Thunder Snow 4.73 milliárd forint

Gun Runner 4.603 milliárd forint

Gentildonna 4.602 milliárd forint

Orfevre 4.58 milliárd forint

Kitasan Black 4.31 milliárd forint

Buena Vista 3.86 milliárd forint

Gold Ship 3.67 milliárd forint

California Chrome 3.63 milliárd forint

SHARE THIS