/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Királyi vizit

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Nagy megtiszteltetésben volt része a tízszeres champion Paul Nicholls idomárnak. Megnyerte a Cheltenham Fesztivál egyik kiemelt futamát, a Grade 1-es Ryanair Chase-t Frodon (2012 pher, Nickname – Miss Country, Country Reel) nevű idomítottjával, és ezzel magára vonta II. Erzsébet királynő figyelmét, aki meglátogatta a mestert a Somerset grófásgeli Ditcheatben található tréningtelepén. A találkozón megjelent a győztes ló lovasa, Bryony Frost is. Ő az első női lovas, aki Cheltenhamben Grade 1-es akadályversenyt nyert. A hölgy lovascsaládból származik, édesapja Jimmy Frost 1989-ben Grand Nationalt nyert Little Polveir nyergében.

Őfelsége épp a közelben tartózkodott, mert az a kellemes kötelezettsége támadt, hogy megnyissa a róla elnevezett Queen Elizabeth Music Schoolt, és ha már arra járt, benézett Nicholls-ékhoz is. A tréner és a lovas hölgy mellett bemutatták neki az istálló első lovasát, Harry Cobdent, Paul Barber telepvezetőt és Harry Derham tréner asszisztenst is. Ezután az uralkodónő répát adott a hétéves telivérnek, és elbeszélgetett a személyzettel. Frodon mellett felvezették neki Clan Des Obeaux-t és Cyrname-t, valamint három másik lovat. Frodon azzal érdemelte ki a királyi figyelmet, hogy a márciusi futamban vesztes helyzetből tudott fordítani, és 5/4 hosszas győzelmet aratott Aso felett a tizenkét lovas mezőnyben. Ezzel az egész ország rokonszenvét kivívta, és számos sajtótermék címlapjára került. A hűséges telivér élete harmincegy futásából tizenhármat megnyert, háromszor lett második és ötször harmadik, életnyereménye meghaladja a 700 ezer fontot (263 millió forint).

Frodon and Bryony Frost after winning The BetBright Trial Cotswold Chase

A királynő főleg síkversenyekben futtat, de az ugrások felett is volt már része szép sikerekben. Legeredményesebb ugrólova a Nicky Henderson által idomított Barber’s Shop volt, aki nyolc győzelmet szerzett a koronának. Erzsébet anyakirályné kifejezetten rajongott a szakágért. Híres lovai közé tartozott Devon Loch és Whitbread, valamint a Cheltenham Gold Cup-nyerő Special Cargo.

I. Erzsébet lovas-napot tartott, mert utána a Bath-i Egyetemen meghallgatta Dr. Jerry Hill előadását amelyet az emberi gerincsérülések és az ugrósport összefüggéseiről tartott. Nyilván bőven volt miről beszélnie. A British Horse Racing Authority három egyetemmel tart fent szoros együttműködést a humán sérülések kutatása terén.

SHARE THIS