/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Masar visszatér

Írta: Tony McFadden, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A 2018. évi Epsom Derby hőse, Masar (2015 sm, New Approach – Khawlah, Cape Cross) Dubaiban készül a vissszatérésre, Mohamed sejk privát istállójában. A Charlie Appleby idomár gondjaira bízott mén már jobban van, futógépen dolgozik minden nap, és a mester mindent elkövet annak érdekében, hogy a rehabilitációs programot az utolsó betűig betartsák.

A tréner, aki tavaly élete legjobb szezonját zárta tizenkét Group 1-es győzelemmel, április elejétől már kentrére fogja Masart, de továbbra is csak a futógépen. Szerinte ez a legjobb módszer arra, hogy megakadályozzon egy újabb sérülést.

– Masar itt telelt, és egyre jobban van. Azért használom a futógépet, mert így mindent kontrollálni tudok. Ha lovas ülne rajta, nehezebb lenne a sebesség szabályozása. Hamarosan kezdjük a kentréket. A gép segítségével a távot is nagyon precízen meg tudom szabni. Egy mérfölddel kezdünk. Lovassal a hátán ez ismét csak nehezebb lenne, hiszen mire feltartana, visszafordulna és trappolgatna nem 1600 méter lenne a megtett táv, hanem 1700. Márpedig én egy méterrel sem akarok többet menni, mint amennyit az állatorvos csapat előírt.

Masar az Epsom Derby óta nem lépett pályára. 2018-ban megnyerte a Group 3-as Craven Stakes-et, 5/2-es favoritként harmadik lett a 2000 Guineas Stakes-ben, és 16/1-es odds mellett másfél hosszal nyert a derbyben. Ezzel a Godolphin istálló első derby-győzelmét aratta. Bármilyen furcsa, Mohamed sejk gyűjteményéből sokáig hiányzott ez a trófea, ami nyilván zavarta már egy kicsit, hiszen családjában hárman is nyertek előtte: bátyja, Hamdan sejk, aki elől elhalászta a trónt (Nashwan, Erhaab), unokaöccse, Said sejk, az egykori emír, Maktoum sejk fia, aki elé szintén bevágott a trónutódlásban (Lammtarra), és egy nagybácsi is, Mohamed Obaid sejk, akit sosem érdekelt a hatalmi huzavona (High-Rise), és boldogan éldegélt a kegydíjából.

– Hálásak vagyunk őfenségének, mert nem siettetett minket. Más tulajdonossal biztosan meg kellett volna kockáztatni a tavaly ősz végi visszatérést, de mi várhattunk, és ezért jóval kockázatmentesebb négyéves szezont várok lovamtól. Nincs konkrét terünk, de szerintem Ascot reális cél. Szépen haladunk, bizakodó vagyok.

Andrea Atzeni és Sheikh Mohammed Obaid Al Maktoume (Racingfotos.com )

SHARE THIS