/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mi lesz veled Towcester?

Írta: Peter Scargill, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A British Horseracing Authority (Brit Lóverseny Hatóság – BHA) 2019. október 9-ig törölte a Towcester Racecourse (ejtsd: tousztör) versenyeit. Ezzel folytatódnak a szebb napokat látott, 1928-ban alapított Northamptonshire grófságbeli versenytér hányattatásai. Tavaly kezdődtek a problémák, amikor a pálya tulajdonosai pénzügyi nehézségekre hivatkozva felfüggesztették a versenyzést. Ez nemcsak a lóversenyeket, de az agár futamokat is érintette. A kiírt kilenc versenynap közül hetet sikerült ugyan megtartani másutt, de a problémák ettől nem oldódtak meg. A 2019 áprilisára meghirdetett mítinget a walesi Bangorban tartják meg, a májusi versenyeknek még nincs gazdája.

Richard Wayman, a BHA válságmenedzsere így nyilatkozott: – Szervezetünk kézbe vette az irányítást, és arra törekszik, hogy a propozícióban meghirdetett futamoknak helyszínt találjon. Egyúttal tárgyalásokba kezdtünk Towcester tulajdonosával, és abban állapodtunk meg, hogy október 9-ig megoldást kell találniuk a pénzügyi nehézségeikre. Addig szünetelnek a versenyek, ezért az engedélyüket is felfüggesztettük. Nem gyakori esettel állunk szemben, most foglalkozok először ilyen esettel pályafutásom során.

A Towcester Racecourse 2018 augusztusában jelentett csődöt, és 137 alkalmazottjából három kivételével mindenkit elbocsátott. A KPMG csődbiztosként vette át a pálya felügyeletét, és vagyontárgyait a követelésekkel együtt eladta a Fermor Land LLP-nek, az igazgató, Lord Hesketh érdekeltségébe tartozó vagyonkezelőnek.

Az első versenyt 1928-ban futották a festői szépségű pályán, Sir Thomas Fermor-Hesketh, Easton Neston-i magánbirtokán. A tulajdonost V. György bárói rangra emelte 1935-ben, és a királyi kegy mintha szárnyakat adott volna a főrendnek, a lóversenyzés virágzásnak indult. Az éles kanyarokkal, és meredek befutóval nehezített pálya hamar népszerű lett, Sir Antony McCoy itt nyerte élete négyezredik versenyét Mountan Tunes nyergében.

A sötét fellegek már 2004-ben megjelentek, amikor Alexander Fermor-Hesketh, Hesketh 3. bárója (aki egyébként autóversenyzéssel is foglalkozik) kénytelen volt a családi birtok egy részét eladni egy orosz üzletembernek. Ebben az időben kezdődött az orosz tőke erőteljes beáramlása a szigetországba. A pénzügyi segítségtől kissé fellélegezve egy darabig ingyenesen lehetett látogatni a versenyeket, kivéve a két legnépszerűbb mítinget, a karácsony másnapján és húsvét vasárnapján rendezett futamokat. 2014-ben agárversenypályát is építettek, és onnantól kezdve itt rendezték meg a legnagyobb presztízsű futamot, az English Greyhound Derbyt. A gondok azonban nem múltak el teljesen, és egy egész ország aggódva várja a fejleményeket. Az agár derbyt idén Nottinghamben futják.

SHARE THIS