/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

HÍREK A NAGYVILÁGBÓL

Írta: Robbie Wilders és Takahasi Maszakazu, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

OLASZORSZÁG – Cappanelle, Róma

A Group 3-as minősítésű talján 2000 Guineas-ben, a Premio Parioliban, Out of Time (2016 sm, Sakhee’s Secret – Calma Apparente, Raimbow Quest) 5/4 hosszas győzelmet aratott Andrea Atzenivel nyergében kihívói ellen. A veterán idomár, Alduino Botti élete egyik legdicsőségesebb napját zárta, hiszen az első három helyezett telivér az ő idomítottja volt. A második helyen Mission Boy végzett Carlo Fiocchival, a harmadik Pensiero D’Amore lett Dario Vargiu kezében. Brit indulója is volt a futamnak. A Richard Hannon tréningjéből érkező Boitron csalódást okozott Rossa Ryannel, csak az utolsó helyet tudta megszerezni a Frankie Dettori által lovagolt Foot Of King mögött.

Out Of Time

A tavalyi Gran Criteriumba négy hosszal végző Mission Boy után végző Out Of Time jól állta a távot, és a Derbi Italiano lehet a következő fellépése.

Botti mester nyerő szériája tovább folytatódott a Group 3-as Premio Regina Elenában (Olasz 1000 Guineas) is. Gerard Mosse és Fullness Of Life (2016 pk, Holy Roman Emperor – La Badia, Stravinsky) remek versenyt futva verte a második helyen beérkező Intense Battle-t és a harmadik Deharát.

Alduino Botti

A nyerő kanca élete öt versenyéből eddig hármat nyert, és kétszer volt második. Bár pedigréje szerint mérföld a valódi távja, elképzelhető, hogy az Oaks d’Italiában (Olasz Kancadíj) látjuk legközelebb 2200 méteren. Andrea Atzeninek nem termett babér ebben a versenyben, utolsó lett Stone Tornado nyergében.

JAPÁN – Kiotó

A 2019. évi tavaszi Tenno Sho volt az utolsó alkalom, hogy Akihito császár a balkonról üdvözölte a közönséget a kiotói versenytéren. A Császár Díját minden esztendőben kétszer futják, az őszi versenyre már a trónjáról lemondott uralkodó fia, Naruhito császár és Maszako császárné látogat el Tokióban (a második versenyt a fővárosban rendezik).

Akihito császár és Micsiko császárné

Fierement (2015 pm, Deep Impact – Lune D’Or, Green Tune) tulajdonosainak, a Sunday Racingnek, Tezuka Takasiha idomárnak és Christophe Patrice Lemairnek ezért is emlékezetes maradhat a győzelem. Persze azért is, mert a futam egyáltalán nem volt sétagalopp, a Glory Vase-on kuporgó Tosaki Keita mindent megtett azért, hogy a már-már tiszteletbeli japánnak számító francia zsokénak ne legyen újabb Grade 1-es trófea a vitrinjében. Nyakhossznyi volt a két telivér közötti különbség, a harmadik Perform A Promise, Fierement istállótársa, majdnem hét hosszal maradt le mögöttük a 3200 méteres versenyben. Lemair ezzel ismét nagyot nőhetett a felkelő nap országa turfrajongói szemében, hiszen azok után, hogy 2017-ben és 2018-ban is megszerezte a championi címet (első külföldiként az ország történetében), e győzelmével ő lett a harmadik lovas, aki Japán mind a nyolc nagydíját (Tenno Sho Haru – tavasz, Tenno Sho Aki – ősz, Arima Kinen, Tokyo Yushun – Japán Derby, Yushun Himba – Japán Kancadíj, Satsuki Sho – Japán 2000 Guineas, Oka Sho – Japán 1000 Guineas, Kikuka-sho – Japán St. Leger) meg tudta nyerni. Érdekesség, hogy Firement apja, Deep Impact is mind a nyolc versenyt megnyerte.

Firement

Lemaire hatalmas népszerűségnek örvend új hazájában, amit az a fiaskó sem tudott beárnyékolni, hogy 2015-ben egy hónapra eltiltották a versenyzéstől. A büntetést azért kapta, mert az egyik versenynap előtt twitter üzenetet küldött barátnőjének. A japán szabályok értelmében a lovasok huszonnégy órával az első futam előtt elvonulnak egy zárt versenytéri szállóba, és onnantól fogva nem érintkezhetnek a külvilággal semmilyen formában. A szerelem azonban vak.

A francia lovas elárulta, hogy a menedzsment a Prix de l’Arc de Triomphe-ban is szeretné indítani a lovat idén. Nyerési esélyeit 33/1-hez adják a bukmékerek jelenleg.

SHARE THIS