/ by /   Hazai ügető hírek / 0 comments

A Prolongo istálló tovább erősít

Minden évben, május végén kerül megrendezésre a világ egyik legismertebb ügetőversenye a svéd “Prix de Amerique”, az  Elitloppet, melynek lebonyolítása két előfutamból és egy döntőből áll.
A négynapos rendezvény csütörtöktől vasárnapig tart, csütörtökön egy exkluzív csikó-árverés nyitja, vasárnap pedig a főverseny zárja.
A Prolongo istálló tulajdonosa, Rutkai József idén is részt vett az eseményen Balogh Bernadett amatőrhajtóval, Pekker Györggyel és lányával, Laurával. A tapasztalatokról és új lovairól kérdeztük Rutkai Józsefet.

Nem először jársz Stokholmban, milyen benyomásokkal jöttél haza az idei Elitloppet után?
– Ez a verseny mindig elképesztően izgalmas. Óriási a hangulat, elképzelhetetlenül profi a szervezés, rendkívül nagy élmény élőben látni a futamokat.

Kit gondoltál esélyesnek a végső küzdelemben?
– A tavalyi nyerő favorit Readly Expressz győzelme volt várható idén is, őt jóbarátom, Björn Goop hajtotta. Az előfutamot magabiztosan meg is nyerte, majd a főfutam előtt már látszott, hogy valami nincs teljesen rendben a lóval, nem ügetett tisztán a bemelegítésnél. Az állatorvos a hajtóra bízta, hogy elindítja-e a főversenyben, a világklasszis hajtó úgy döntött a melegítés után, hogy visszalép, nem kockáztat. Megható volt, ahogyan a közönség előtt egy tiszteletkörben elbúcsúztatta a lovat, aki ezek után fedezőménként folytatja majd karrierjét.

Mit szólsz a végeredményhez, Téged is meglepett?
– Mindenki óriási meglepetésére egy outsider ló, Dijon nyerte végül a versenyt. Ezen azért is döbbent le szinte mindenki, mert a ló láthatóan nem ügetett tisztán, mégsem diszkvalifikálták.
Második helyen Jean-Michel Bazire lova, Aubrion de Gers végzett, akit egészségügyi problémák miatt nem ő hajtott. Véleményem szerint őt illette volna a győzelem.

Milyen volt a csütörtöki árverés?
– Tudni kell erről a nagyszabású eseményről, hogy előzetesen 400 csikóból választják ki azt a 100 kiváló reménységet, akik az elit árverésen bemutatásra kerülnek egy hotel aulájában. Minden ló mellett szerepel az állatorvosi vélemény, garantálva a legjobb minőséget. Éves csikókról van szó, áruk pedig 50.000 svéd koronától, azaz körülbelül 5.000 eurótól indul.

Sikerült-e az árverésen lovat vásárolnod?
– Korábban igen, két év alatt összesen öt lovat vettem már ezen az árverésen, viszont tovább mentek fel az árak, idén 30%-kal drágábban mentek el a lovak, így itt nem vásároltam most.

Mégsem tértél haza üres kézzel, hiszen mégis újabb remek lovakkal gyarapodott az istállód?
– Igen, a szerencse ismét mellém szegődött. Yannick Gingras és John Campell ajánlásra sikerült remek áron egy igazán nagyszerű ménhez hozzájutnom. Ő Promo Kemp. Róla azt kell tudni, hogy Muscle Hill apaságú ló, apai féltestvérei a mostani árverésen rendkívül magas összegekért találtak gazdára. Rendkívül jó ló, fantasztikus származással, így nemcsak a pályán várhatunk tőle szép eredményeket, hanem a tenyésztésben is mindenképpen maradandót alkothat. A következő két évre harminc kanca jelentkezett már fedeztetésre hozzá.
A másik ló Alexander U.R., szintén nagyon ígéretes, jó származású ügető.
Ők ketten június 6-án indulnak Stockholmból a Horse-Trans Cargoval és előreláthatólag június 9-én érkeznek meg a Kincsem Parkba.
Rajtuk kívül pedig Németországból is hozok egy fiatal kancát, Valerie As-t. Nagy reményeket fűzök hozzá, őt ott vásároltam, ahonnan Longines és Sultana Jet is érkezett.

Hol láthatjuk majd futni az import reménységeket?
– A terveim szerint Promo Kemp és Alexaner U.R.  már a Derby napon fognak futni, Aileronnal együtt.

 

SHARE THIS