/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Barney Roy – ménesből ismét tréningbe

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Érdekes a története Barney Roynak (2014 pher, Excelebration – Alina) aki a közelmúltban újabb sikerrel jelentkezett, amikor megnyerte Longchamp-ban a Listed besorolású Prix de Montretout-t. Ezzel ismét bizakodóvá vált a Godolphin istálló, és a menedzsment már azon töri a fejét, melyik mérföldes verseny lenne számára a legalkalmasabb.
A 2017. évi St. James’s Palace Stakes nyerője visszatért. A hároméves kampányát veretlenül kezdő telivér remek eredményeket ért el két évvel ezelőtt a legmagasabb szintű versenyekben, Newburyben megnyerte a Group 3-as Greenham Stakes-et, a newmarketi 2000 Guineas-ben éppen csak kikapott Churchilltől, és az ascoti Group 1-ben felért a csúcsra. Az Eclipse-ben második helyezést ért el Ulysses mögött. A Champion Stakes-ben történt kudarc után ménesbe küldték Richard Hannontól, de ott nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azt is mondhatnánk, használhatatlannak bizonyult. Tavaly Maktoum sejk csapata gondolt egy merészet, kiheréltették a lovat, és ismét tréningbe küldték, ezúttal Charlie Applebyhez. Nem volt rossz ötlet. Május elején egy erős, nyolclovas Listedben küzdelem után nyakhosszas második lett mérföldre William Buick-kal, rá három hétre Lonchampban favoritként fél hosszal nyert a francia Bayoun előtt James Doyle kezében.

Barney Roy

– Nagyon jó lovak voltak a mezőnyben, de Barney Roy ugyanúgy futott, mint fénykorában, háromévesen. Amikor élre állt legszívesebben nekilódult volna, de James az utasításnak megfelelően kézben tartotta, így nem lőtték el azonnal az összes puskaport. Ez volt a győzelem kulcsa. Nagyon meg vagyok elégedve, mert azzal a céllal jöttünk ide, hogy önbizalmat öntsünk idomítottamba. Egyértelműen Ascot a következő állomás, de nem a St. James’s Palace Stakes-ben indulunk, hiszen az a verseny hároméves méneknek van kiírva, hanem a szintén mérföldes Queen Anne Stakes-et néztük ki neki, amelyet négyéves és idősebb lovak futnak. Csodálatos visszatérés lenne. Ugyan szokatlan, hogy egy ménest megjárt ló ismét pályára lép, de volt már ilyen a történelemben. Ebből is látszik, hogy a lóversenyzés világában szinte mindenre van példa és ellenpélda is.

SHARE THIS