/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

DERBY NAPI MOZAIK

A szezon első felének egyik érdekessége, hogy a Derby napjáig a legmagasabb formát futott hároméves a kanca Golden Sea. Lehet, hogy idén a gyengébb nem képviselője nyeri a Kékszalagot? Golden Sea a legmagasabban értékelt kétéves volt, idén egyszer láttuk a Nemzeti Díjban. Lenyűgöző stílusban, igen könnyen, 8 hosszal győzött, élmény volt látni fölényét, lendületes, térölelő galoppugrásait. Második versenyét Pozsonyban a szlovák versenyüzem jelentős kancaversenyében a Cena Árvy-ban (1800 m) futotta, 3 hosszal verte az előzőleg is pozsonyi helyezett Crushing Power-t, 5 1/2 hosszas negyedik Sagana, a Hazafi Díj harmadikja (1 3/4 – nyak). A verseny akkor gyorsult fel, amikor Golden Sea tempót váltott. A befutóban kézzel lovagolva élre állt, az utolsó 400-on, (22.9) már senki nem tudott vele lépést tartani. A bírói ítéletben „igen könnyen” olvasható. A Nemzetiben aratott győzelmét 73 kg-ra értékeltük.

A legfontosabb Derby-előkészítőben, az Alagi Díjban az első hét helyezett egy csomóban ért célba, 4 hosszba belefértek, akár egy jól összehozott hendikepben. Többek véleménye, azért maradt együtt a mezőny, mert a táv első felében ellassúzták a tempót. Ennek ellentmond a 2.04-es lefutási idő, ami elmarad a friss pályarekordtól, de összehasonlítva az erre a távra futott időkkel, még mindig jónak mondható. A 25.2 és 24.1 közötti 400-as részidők szerint az iram egyenletes volt. A nyerő For You állóképességére utal, hogy az utolsó 400-on ment leggyorsabban (24.1).

Nagyon helyesen élve a felkínált lehetőséggel, 2200-ra I. osztályú szabad felállítású hendikepben reményteljes hároméveseket próbáltak ki. Zorro a semmiből feltámadva, mázsás javulással 61 kg-os formát kifutva 2.18.1-ben könnyen nyert a futásról futásra jobban tetsző, Hazafi Díj győztes, itt 65 1/2-et mutató Lili előtt. A formákat a harmadik helyezett négyéves Stormatic hendikepszámát alapul véve számítottuk ki. A két hároméves a jövőben istállójának még örömet fog szerezni.

Tapasztalat, ha tenyészversenyben a mezőny együtt végez, az évjárat átlagos, nincs kiemelkedő klasszis. Elsietett lenne az Alagi Díj alapján pálcát törni az évjárat felett, akadhat a Derbyre időzített, ott kiugró javulást hozó, illetve későn érő, ősszel topra érő hároméves.

For You formája a számítások szerint 68 1/2 kg- ot ér. Ennek alapján a 1 1/2 kg -os kancaengedmény beszámításával Golden Sea papíron pillanatnyilag 6 kg-mal jobb esély. De a versenyt nem papíron, hanem a zöld gyepen futják, másrészt ezek jóval a Derby előtt futott formák. Felborult a papírforma – szoktuk magyarázkodva mondani, ha nem a várt eredmény születik. Nyílttá teszi a Derbyt, hogy a másfél mérföld megváltoztatja az erőviszonyokat, többször láttuk, a 2000-re nyerő az utolsó 400-at nem bírja.

A hároméves évjárat képességét akkor állapítjuk meg biztonsággal, ha a jók a jó öregekkel mérkőznek. Sajnos napjaink tendenciája, hogy az istálló menedzsment túlzott óvatosságból, vagy azért, mert inkább a könnyebbnek látszó, évjárattársak elleni feladatokat pályázza meg, elkerüli az idősebbek elleni találkozókat. I. osztályú korteherversenyben eddig nem láttunk háromévest. Az Erzsébet Királyné Díjban (Elit kategória) a három fiatal csúnyán leszerepelt. Végső következtetést ebből az egy kudarcból ne vonjunk le.

Az eddig lefutott 96 Magyar Derbyt 11-szer nyerte kanca:

1928. Tiszavirág – évjáratelső, a tenyésztésben csőd.

1931. Starlight – a két háború közötti korszak legjobb kancája. A Derby után a St. Legert is 10 hosszal nyerte.

1933. Canada – az egyik leggyengébb Derby-nyerő, szerencséjére az évjárat sem volt különb.

1947. Minci – állóképességének köszönhetően nyert Hellas és az Osztrák Derby után fáradt Intermezzo II. előtt. A Legerben már Intermezzo II – Minci a sorrend. A két nagy ellenfél párosításából kaptuk Imit.

1950. Gulianar – három klasszikus, az Alagi Díj, a Magyar Kanca Díj és a Magyar Derby hősnője. Tudását ötéves korára is megőrizte. A legjobb francia import.

1952. Tacskó – Derby-győzelmét Keszthelyi István lovastudásának, szemfülességének köszönhette.

1962. Babatündér – a nyitónapi Nyeretlenek Versenyében kezdett, 6 futásból 5 győzelem.

1964. Precíz – sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Derbyt követően az 1600-as Szabadság Díjban (a mai Imperiál Díj) a középtávú idősebbek élgárdáját verte.

1965. Regény – a Derby után több síkversenyt nem nyert, 4 éves korában gáton és akadályon eredményes.

1973. Anda – az évjáratot két egyforma tudású kiváló kanca, Anda és Mákvirág uralta. Párharcuk eredménye döntetlen, 2:2.

2010. Shamal Sally – szlovák győzelem. A Cena Arvy és a Cseh Kanca Díj nyerője. 4 évesen lehozták a Millenniumi Díjra és a Kincsem Díjra, mindkettő első díját elvitte, két évjáratelsőnknél, Tutanhamonnál és Ostinato-nál volt jobb.

Az Alagi Díj után megnyerték a Magyar Derbyt:

1925. Bajtárs, 1926. Naplopó, 1940. Trissotin, 1948. Róbert Endre, 1949. Lubica, 1950. Gulianar, 1955. Roppant, 1956. Imi, 1957. Almáriom, 1968. Seebirk, 1971. Isztopirin, 1977. Bilbao, 1979. Gázsi, 1980. Aréna, 1981. Turbó, 1986. Try Star, 1996. Pierro, 1998. Menedzser, 2000. Rodrigo, 2001. April Surprise, 2012. Latin Lover.

A Derbyben az évjárattársakat kell legyőzni, a Kincsem Díj, a Lovaregyleti Díj keményebb erőpróba, több évjárat legjobbjai ellen kell bizonyítani. Ennek ellenére, gyorsan változó világunkban, amikor többször tanúi vagyunk, hogy tegnapi értékek mára eljelentéktelenednek, a Derby varázsa örök. A Derby-győzelem a legnagyobb dicsőség tenyésztőnek, futtatónak, idomárnak, lovasnak. A Derby évről évre társadalmi esemény, versenyüzemünk piros betűs ünnepe.

Hesp József

SHARE THIS