Zsenerőz fantasztikus győzelme a 105. Magyar Ügetőderbyben

A négyéves pej kanca, Zsenerőz nyerte a 105. Magyar Ügetőderbyt, ezzel beírva magát a halhatatlanok névsorába. Tulajdonosát, Vince Bélát kérdeztük a nagyszerű siker kapcsán.

Eltelt pár nap a Derby siker óta, sikerült már feldolgozni?
– Most már azért igen, lassan. Fantasztikus nap volt a szombat. Mint a díjátadáson is mondtam, én szerencsére viszonylag keveset vártam erre a fantasztikus sikerre. Teljesen a hatása alatt voltam az élménynek.

Mióta van nálad Zsenerőz és hogyan került hozzád?
– Már az árverésen is tetszett, ő egyike volt azon kevés lónak, akit nem vettek meg. Kétéves korában vásároltam, a kvalifikációt követően a Kabala Ménes Kft.-től, dr. Török Lászlótól.

Azóta sok szép sikert ért el, mit lehet tudni róla, milyen természetű, milyen hajtású ló?
– Egy nagyon kedves kanca, sőt a lehető legkedvesebb. Nem nehéz hajtás, én is hajtottam őt amatőrhajtóként, persze akkor nem sikerült az első háromba kerülni. Egyedül a szórást nem szereti, amikor az előtte lévő ló szórja rá a homokot, emiatt maszkot szoktunk rátenni és így megoldódik ez a probléma is.

Mi volt az előzetes megérzésed a Derby kapcsán?
– Több lovat vártam küzdelembe, akik hasonló képességűek és ebbe Zsenerőz is beletartozott, így azt gondoltam, hogy normál lefolyású verseny esetén van esélyünk a győzelemre is. Ez szerencsére így is lett.

Milyen volt a mezőny, milyenek voltak az ellenfelek?
– Nagyon jó mezőny gyűlt idén össze, nem volt kiemelkedő ló benne, de minimum pénzes helyre bárki odaérhetett volna az előzetes esélyek alapján. A 12 lóból azt gondolom, hogy akár négy-ötnek is reális esélye volt a győzelemre, így nagyon bíztam abban, hogy lesz egy jó pozíciónk a hosszútávú versenyben és akkor jöhet a megfelelő taktika.

A futam után másodpercekig némán álltál a tribünön, mi zajlott le benned?
– Először el se tudtam hinni, kellett egy kis idő, amíg felfogtam, hogy nyertünk. Nagyon jó érzés volt, hiszen mindenki, aki magyar tenyésztésű lovat vesz, azt reméli, hogy majd évekkel később talán sikerül vele Derbyt nyerni. Nekünk ez most sikerült, aminek nagyon örülök.

Mik a további tervek Zsenerőzzel, mikor látjuk őt legközelebb futni?
– Augusztus 3-án a Kancadíjban áll majd starthoz, a többi még a jövő zenéje. Szeretnénk vele itthon a kiemelt versenyekben elindulni.

 

SHARE THIS