/ by /   A nap híre, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Hayley Turner sikere

Írta: Kovács Botond.

Megemeljük a kalapunkat Hayley Turner előtt, aki rendkívül hosszú várakozás után a második női győzelmet aratta Ascotban a Királyi Mítingen. Az első Gay Kelleway volt Sprowsron Boy nyergében a Queen Alexandra Stakes-ben.
A sikert Thanks Be-nek köszönheti a lovas hölgy, akivel a mérföldes Sandringam Stakes-et nyerte 33/1-es széső esélyként, nyakhosszal a királynő lova, Magnetic Charm előtt a huszonhét lovas mezőnyben.
Phil Dampier udvari tudósító így foglalta össze az eseményt: – Őfelsége a királynő keserédes pillanatokat élt át. Örült, hogy harminckét esztendő óta először ismét női zsokét ünnepelhettünk Ascotban, és természetesen csalódott is volt kissé, hiszen nem nyert a lova.

Hayley Turner Ascotban

Turner az első női zsoké az Egyesült Királyságban, aki napi szinten lovagló hivatásos zsoké. Ő volt az első női lovas, aki egy szezonban száz nyerőnél többet lovagolt. 2000-ben kezdte karrierjét, első sikerére a nyolcadik lovaglás alkalmával került sor. 2005-ben apprentisz champion címet szerzett negyvennégy győzelemmel, igaz, a dicsőségen osztoznia kellett Saleem Golannal. Első Group-győzelmét Németországban aratta a Lando-Trophyn 2008-ban. 2009-ben súlyos balesetet szenvedett Newmarketben, de ennek ellenére felépülése után hatvan győzelemmel zárta a szezont.

Hayley Turner II. Erzsébet királynő dresszében

Élete első Group 1-es versenyében a hatodik helyen végzett Barshiba nyergében a goodwoodi Nasssau Stakes-ben. Legnagyobb sikerét a 2011-es July Cupon érte el Dream Ahead nyergében, és szintén ebben az évben nyerte Nunthorpe Stakes-et Margot Did társaként. 2012-ben ő volt az elsp női zsoké, aki a Dubai World Cupon lovagolt (Margot Did – Al Quoz Sprint). Ugyanabban az évben ő volt az első brit hölgy, aki Amerikában Grade 1 futamot nyert (I’m A Dreamer – Beverly D. Stakes). A 2015. évi szezon végén visszavonult, televíziós szakkommentátorként működött egy darabig, de 2018-ban visszatért. Írásunk lejegyzéséig 8407 versenyéből 825 alkalommal mázsált vissza győztesként. 2016-ban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének tiszti keresztjével tüntette ki.

A Brit Birodalom Rendjének tiszti keresztje

Hayley Turner hatására a XXI. század második évtizedében ugrásszerűen megemelkedett a női lovasok száma.

SHARE THIS