/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Dettori és a Group 1-cunami

Írta: Lee Mottershead, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie Dettori idén is elképesztő tempóban ontja a Group 1-győzelmeket, 2019-ben már a tizenegyedik sikernél tart, köztük olyan hatalmas presztízsű trófeákat is bezsebelve, mint az Epsom Oaks-ot Anapurna (2016 pk, Frankel – Dash To The Top, Montjeu), az Ascot Gold Cupot és a Goodwood Cupot Stradivarius (2014 sm, Sea The Stars – Private Life, Bering) a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-et Enable (2014 pk, Nathaniel – Concentric, Sadler’s Wells) és Sussex Stakes-et Too Darb Hot (2016 pm, Dubawi – Da Re Mi, Singspiel) nyergében. Összesen tizenegy Group 1-es besorolású nagydíjat nyert két hónap leforgása alatt, amelyből tíz negyvenhárom nap alatt vándorolt hozzá, az utolsó három öt nap alatt született.

Frankie Dettori hihetetlen formában van, ám ehhez John Gosden is kellett, a fent említett telivérek mind az angol mester istállójában ropogtatják az abrakot. Hogy jobban megértsük Dettori teljesítményének jelentőségét, el kell mondanunk, hogy a világ egyik legjobb zsokéja, Ryan Moore soha életében nem nyert ilyen rövid idő alatt ennyi Group 1-es futamot, még akkor sem, amikor 2016-ban és 2017-ben kétszer egymás után megismételte az Európa-rekordnak számító síkversenyben elért huszonkét Group 1/Grade-es győzelmet egy év alatt.

Goodwoodban Too Darn Hot nyergében

– A mostanit tartom életem eddigi legsikeresebb szezonjának – nyilatkozta a talján fenomén. – Nem egyszerűen csak Group 1-es versenyeket nyerek, hanem mammut-nagydíjakat, a világ legismertebb versenyeit. Szédületes ez a nyár, bárcsak örökké tartana. Mr. Gosden egy zseni, ezüst tálcán kínálja nekem a legjobb lehetőségeket, tulajdonképpen semmi dolgom nincs azon kívül, hogy nem szabad elrontanom a lovaglásokat. Természetesen ehhez is kell tudás, de megemelem kalapomat a mester előtt, óriási megtiszteltetés számomra, hogy együtt dolgozhatok vele.

John Gosdent is megkérdeztük. Az eddig is a világ élvonalába tartozó idomár újabb magasságokat ért el idén nyáron, neve a legnagyobbak közé került. A tréner így nyilatkozott a sikerekről: – Augusztus 1-jén Mehdaayih (2016 pk, Frankel – Sayyedati Symphony, Gone West) nevű lovamat üli Frankie a Group 1-es Nassau Stakes-ben. Group 2-t már nyertek együtt (Prix de Malleret, Saint-Cloud), de a felsőházi elsőség még hiányzik. Ritka magabiztossággal lovagol Frankie, és ő az egyik legjobb zsoké, akivel valaha együtt dolgoztam, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha nem nyert volna egyetlen Group 1-et sem, akkor most toporzékolna, az irodámban a szemetest rugdosná, és a macskám futva menekülne előle. Néha azzal jön nekem, hogy óriási felelősség van a vállán, de én erre mindig azt mondom, hogy ha nem lenne a rivaldafényben, akkor az orrát lógatná, nagyokat sóhajtana és úgy viselkedne, mint egy elfuserált színinövendék. Így azonban pont az ellenkezőjét csinálja. Lássuk be, nem tud rivaldafény nélkül élni, imádja, ha ő van a figyelem központjában, mindenki őt ünnepli és dicshimnuszokat zengenek róla. Frankie nemcsak zsoké, hanem egy született showman is, egy 163 centiméteres óriás.

Stradivarius nyergében a Goodwood Cup megnyerése után

 

Frankie Dettori Group 1-győzelmei 2019-ben

május 31. Oaks – Anapurna
június 19. Prince of Wales’s Stakes – Crystal Ocean
június 20. Gold Cup – Stradivarius
június 21. Commonwealth Cup – Advertise
június 30. Grand Prix de Saint-Cloud – Coronet
július 6. Coral-Eclipse Stakes – Enable
július 7. Prix Jean Prat – Too Darn Hot
július 20. Irish Oaks – Starcatcher
július 27. King George & Queen Elizabeth Stakes– Enable
július 30. Goodwood Cup – Stradivarius
július 31. Sussex Stakes – Too Darn Hot

SHARE THIS