/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Szaúd-Arábia az élre tör

A szakma berkein belül már régóta suttognak róla, de még hivatalosan nem jelentették be, hogy 2020 februárjától új nagydíj jelenik meg a nemzetközi turf-kalendáriumban. Talán meglepő, hogy az helyszín Szaúd-Arábia, a szuper-gazdag és ultra-konzervatív, lóverseny hagyományokkal nem rendelkező sivatagi királyság. Ez azonban nem hátárny, az Emirátusokban is egy lépéssel kezdődött az ezer mérföldes út.

A bejelentésre augusztus 7-én Saratogában kerül sor, és várhatóan a Szaúd-Arábiai Jockey Club elnöke, Bandar bin Khalid Al Faisal Al Saud szájából hangzik el. A herceg az uralkodóház reformista szárnyához tartozik, és sokoldalú tevékenysége során jut ideje felügyelni az ország lóversenyzését, az Al Watan című napilapot, a Szaúdi Repülő Klub mindennapos ügyeit, nem is beszélve megannyi egyetemet és jótékonysággal foglalkozó alapítványt. Informális csatornákon keresztül a szakma úgy értesült, hogy a riyadh-i futam a világ legnagyobb összdíjazású versenye lesz, és 2020. február 29-én kerül rá sor a dinasztiaalapító Abdulaziz királyról elnevezett versenytéren. Stílusosan, a versenyt homokon futják majd.

Szaúdi nők lóversenyen – itt tényleg áttörés készül

Úgy látszik őrült versengés indult a világ lóverseny rajongó milliárdosai között. A 12 millió dollár összdíjazású Dubai World Cuppal először a Pegasus World Cup vette fel a versenyt, és 2018-ban 16 milliót osztottak szét a díjazottak között. A díjazás 2019-ben 9 millióra csökkent ugyan, de megjelent mellete egy másik verseny, a Pegasus World Cup Turf 7 milliós büdzsével, így panaszra egyáltalán semmi ok. A januári és márciusi futamok közé ékelődik a februári szaúdi verseny, és aki aggódna, azt ezúton nyugtatjuk meg, még kilenc hónap marad a naptárban és legalább ugyanennyi lehetőség, hogy újabb, csillagászati összegű nagydíjat alapítson egy elhívatott lóversenyrajongó uralkodó vagy mágnás.

SHARE THIS