/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

O’Brien vagy Gosden?

Írta: James Burn, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Különösen látványos csata folyik az idei brit idomári champion cím megszerzéséért. John Gosdennek nagyon jól kijött a lépés Yorkban az Ebor Fesztiválon, az ő idomítottjai nyerték a Great Voltigeur Stakes-et (Logician, Frankie Dettori), a Yorkshire Oaks-ot (Enable, Frankie Dettori) és a Lonsdale Cupot (Stradivarius, Frankie Dettori). Ennek ellenére 159.339 fontra faragta a kettejük közötti különbséget Aidan O’Brien, amikor behúzta az International Stakes-et (Japan, Ryan Moore). Ezzel az egyetlen futammal többet keresett, mint Gosden a három másikkal együtt véve. A bukmékerek ennek következtében kurtítottak az ír tréner győzelmi esélyének kvótáján. Az eddig 11/8 helyett már csak 11/10-et mernek ajánlani.

O’Brien, aki hazájában 1993/1994-ben champion idomárként mutatkozott be az ugró szakágban, és ezt a címet 1997/1998-ig megtartotta, 1997-ben síkon is megszerezte első bajnoki címét, majd egy év betlizés után, 1999-től napjainkig folyamatosan magánál tartja a titulust (!). Pestiesen szólva stoppolja. Ebbe belefért még hat brit elsőség is (2001, 2002, 2007, 2008, 2016, 2017). Az ugrások felett sajnos brit cím nem jutott neki. John Gosden, aki négyszeres brit champion (2012, 2015, 218), 4/6-ra áll a könyveseknél.

AOB – JG 6:3

Sok komoly díjazású verseny van még hátra, ami beleszólhat a küzdelembe. A szeptember 7-i Haydock Sprint Cupban közel 200.000 font vár az első helyezettre, és ennek megszerzésére jó esélye van O’Brien mester Ten Sovereigns nevű idomítottjának, ám Gosdennek és Logiciannek áll a zászló az egy héttel később rendezendő St. Legerben, ahol csaknem 400.000 font üti a markát a győztes ló tulajdonosának. Persze az ír tréner sem adja olcsón a bőrét, eddig tizenegy lova várja a startot az év végi klasszikusban.

Októberben is lesz mit bezsebelni, hiszen az ascoti Champions’ Day négy Group 1-es futamot is láthat a közönség. Qipco British Champions Fillies and Mares Stakes-ben ott van még Enable, bár csak B-tervként, hiszen a szuper-kancának az Arc de Triomphe-ban van kötelező fellépése előtte, de még így is maradnak nagyágyúk Star Catcher, Coronet, Anapurna, Mehdaayih és Lah Ti Dar személyében. Nem is beszélve Stradivarius-ról, aki a Qipco British Champions Long Distance Cup
esélyese. O’Brien a St. James’s Palace Stakes hősét, Circus Maximust és a 2000 Guineas első helyezettjét indítja a Queen Elizabeth II Stakes-ben válaszként.

Akárhogy alakul a vetélkedés, egy biztos, a világ lóversenyrajongói jól járnak, igazi sportcsemegére van kilátás.

SHARE THIS