/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mohammed sejk költekezett

Írta: Dr. Marián Šurda. Fordította és szerksztette: Kovács Botond.

Minden évben a Grosse Woche versenyfesztivál részeként rendezik meg a yearling árverést Baden-Badenben, amelyen a világ legismertebb tenyésztői és futtatói is részt vesznek. Idén sem történt ez másként, azzal a különbséggel, hogy komoly eladási rekord született. Mohammed Al Maktoum sejk, aki feleségével, Jordániai Haya hercegnővel történt családi nézeteltérése miatt került a nemzetközi sajtó címlapjaira megbízottja útján 820 ezer euróért vásárolt meg egy eddig név nélküli Sea The Stars – Anna Mia származású yearling kancát. Németországban még sohasem fizettek ennyi pénzt éves csikóért.

A rekorder

A pályafutását jövőre megkezdő fiatal telivér világhírű apja, az Epsom Derby-nyerő Sea The Stars Karim al-Husseini, ismertebb nevén IV. Aga Khan ír ménesében, a Gilltown Studban fedez 135 ezer euróért. Anyja, az egyetlen Német Hármas Koronát nyerő Königsstuhl (1979) unokája Monsun révén, de megtalálható benne Mill Reef vérvonala is, második anyja, Anna Matrushka jóvoltából, aki kétszer volt helyezett Group 3-ban.
Az elnevezésre váró kancát Gregor Baum, a Hannover-Langenhagen versenypálya elnöke, a Gestüt Brümmerhof tulajdonosa tenyésztette. Más eladási rekord is fűződik a ménes nevéhez. 2007-ben 710 ezer euróért értékesítették North Star (2006 stpm, Monsun – North America) nevű yearlingjüket, akit báró Georg von Ullmann vásárolt meg. A mén hét győzelmet aratott, és GAG 79.5-es számot kapott.

A másik kiemelkedő eredmény, ami szintén borítékolható volt, Wirko (Kingman – Weltmacht) eladása volt. A mén a Köln közelében található Gestüt Röttgenben látott napvilágot, és szintén a Godolphin istállót erősíti majd, miután 700 ezer eurót fizettek érte. Apja megnyerte az Ír 2000 Guineas-t, a newmarketiben második lett, de a St. James’s Stakes-ben és a Sussex Stakes-ben nem talált legyőzőre. Remek német családból származó anyja második lett a Group 2-es Diana Trialban, és három Listed győzelemmel rendelkezik.

A dubaji megbízott nem elégedett meg ennyivel. A királykék színeket viszi majd a szintén brümmerhofi nevelésű Aqua’bella is. Az ő esetében 360 ezer eurónál állt meg a licitálás. Apját, Lope De Vegát a Gestüt Ammerland nevelte, és karrierje csúcsán megnyerte a Poule d’Essai des Poulains-t, vagyis a Francia 2000 Guineas-t, és a Prix du Jockey Clubot, azaz a Francia Derbyt. Andre Fabre egykori idomítottja ma 80 ezer euróért fedez. Anyját, Sadler’s Wells lányát, Akua’bát 2005-ben 285 ezer guinea-ért vásárolta tulajdonosa yearlingként a Tattersall’s-nál, de két Listed helyezés és négy év elteltével 185 ezerért megvált tőle, így került Németországba. Akua’da nevű, Shamardal után született lánya kétévesen második volt a Group 3-as Preis der Winterköniginben, és egy évre rá megnyerte az egy kategóriával erősebb Német 1000 Guineas-t, a Grosse Europa Meilében pedig második lett.

Elégedettek lehetnek a német házigazdák, mert az eredmények meghaladták a várakozást. A 196 lóból (tavaly 247) 145-et (tavaly 158-at) adtak el, a felvezetett telivérek 73,98%-át (tavaly 63,97%). A bevétel 8,218.000 euróra emelkedett a 2018-as 6,056.500 euróhoz képest, ami 35,69%-kal és 2,161.500 euróval több. Az átlagár 55.944 euró volt (38,332 euró 2018-ban), ez plusz 47,85%. Az árverés sikere abban rejlik, hogy a BBAG évekkel ezelőtt új alapokra helyezte az értékesítést, amelyben számított a tulajdonosok és kereskedők útmutatásaira, akik Ausztrália, az Egyesült Államok, Anglia, Írország, Franciaország, Hongkong, Svájc, Skandinávia és szimbolikusan régiónk szaktudását adták a sikerhez. Az aukciónak rendkívül jó a sajtóvisszhangja.

Négy ló került Csehországba. A Lokotrans CZ tulajdonosa Karel Jalový, Luboš Urbánek idomárral és Michal Lisk menedzserrel úgy döntött, Baden-Badenből erősítik istállójukat. 70 ezer eurót fizettek egy Sea The Stars – Bastille származású ménért. Az olasz Listed-nyerő anya 88 GAG számmal vonult ménesbe, apja Saddex, aki megnyerte a Group 1-es Rheinland-Pokalt, a Group 2-es Grand Prix de Chantilly-t, és Schiaparelli mögött negyedik lett a Német Derbyben. Bastille anyja, Boccassini Franciaországban Group 2-es versenyt nyert (Prix Robert Papin) 1100 méterre, és egy Group 3-as második hellyel is büszkélkedhet. Fia, tehát a fent említett, cseh tréningbe kerülő, név nélküli csikó testvére, Bunarroti szintén Csehország él, őt 85 ezer euróért vásárolták a BBAG-nél 2012-ben. Harmadik lett a Velká járni cenában, vagyis a Cseh 2000 Guineas-ben, és tavaly 4600 méteres akadályversenyt is tudott nyerni a világhírű Josef Váňanak. A csapatnak elég volt 34 ezer eurót fizetni a legrégebbi német ménesben, a Gestüt Schlenderhanban született kancáért (Adlerflug – Lady Luck). Adlerflug 2007-ben Német Derbyt nyert, és ugyan Lady Luck nem remekelt a gyepen, de Lady Te nevű, Tertullian után született lánya 1800 méteres, Group 3-as versenyben lett harmadik Franciaországban. A harmadik újonc egy Tai Chi – Nightdance Rose származású mén, No Risk No Fun, akiért 15 ezer eurót kellett fizetni. Apja kétévesen Preis des Winterfavoritent nyert, és ugyanabban az évben harmadik lett a Critérum de Saint-Cloud-ban.

A Team Meridian egy mént vásárolt 20 ezer euróért. Ariont a Gestüt Röttgen tenyésztette, apja a Prix du Jockey Clubot megnyerő Reliable Man, aki Ausztráliában is tudott Group 1-es versenyt nyerni. Nem mellesleg ennek apja, Dalakhani is, aki még a Prix de l’Arc de Triomphe-ot is behúzta. Arion anyja Anna Desta, így a Magyarországon sikert sikerre halmozó, és jelenleg a Dióspusztai Ménesben fedező Akaba (Nemzeti Díj, Magyar St. Leger, három Millenniumi Díj) testvére. Kalisto után született másik testvére Hamburgi Kancadíjat nyert, a Tai Chi utáni Attica pedig Henkel-Stütenpreis-t. Remek kilátások! Ismerjük Arion teljes testvérét Adriant is, aki Hen Grewénél áll tréningben, és 52 ezer euróért vásárolták tavaly. Itt még nem tudunk jeles eredményekről beszámolni.

Bársony Erzsébet és Fézer Róbert magyar idomár 16 ezer eurót fizetett egy Sambo nevű ménért (Tai Chi – Scouting), akit Frankfurt am Main melletti a Gestüt Karlshof bocsátott árverésre. Itt jegyezzük meg, hogy Tai Chinek futott már jó utóda a régióban, hiszen Poldis Liebling megnyerte a Group 3-as Herzog von Ratibor Rennent, és harmadik lett a Cseh Derbyben. Scouting a felejthetetlen Slenderella családjából származik, aki Német Kancadíjat és 1000 Guineas-t nyert. Szintén Fézer Róberthez kerül Alagra a francia tenyésztésű, Haras de l’Hoteliere-ben született, Wootton Bassett – Kozaka származús mén is. A kétévesen veretlen apa Lonchamp-ban Grand Criteriumot nyert, Aga Khan Mark Of Esteem apaságú Kozakaja mindössze egyszer futott, és második lett szintén Longchamp-ban.

Lapzárta után érkezett a hír: Fézer mester csikói már Alagon vannak, a képeket a fiatal indomár bocsátotta rendelkezésünkre alig 10 perce, amelyeket ezúton is köszönünk. Balról jobbra sorrendben: Sambo (1-2), Wootton Bassett csikó (3-4).

 

SHARE THIS