/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Tenczel Gábor az Ír Derby kapcsán nyilatkozott

Tenczel Gábor agártréner és agár-versenytitkár nyáron Írországba utazott, hogy a nagy esélyes Jaytee Milannal megpróbálják erejüket összemérni a legnagyobbakkal. Megkérdeztük, hogy alakult ez az időszak számukra.

A hétvégén zajlott az agársport egyik legnagyobb eseménye az Ír Derby . Ti is indultatok két kutyával, mesélj nekünk erről kérlek.
– Igen , két agárral mentünk ki júliusban , de a szerencse most nem utazott velünk. A felkészülésünk sem sikeredett száz százalékosra és sajnos egy sérülés is beleszólt a terveinkbe. Jayte Milan az első shelbourne parki edzésén lesérült, később műteni is kellett a 100%-os felépülés érdekében.

Mi történt az agárral?
– Egy belső izom szakadt a jobb hátsó combján, szerencsére hosszanti irányban és nem keresztben . Tipperary megye legjobb agaras állatorvosához irányítottak minket ahol Michael O’ Connors megoperálta és profi munkát végzett. Jaytee már jól van, de idén már nem fog futni. Bőséges időt akarunk adni neki a gyógyulásra.

Számítottatok arra, hogy közbeszólhat egy sérülés egy ilyen nagy verseny előtt?
– Mindenki aki fut, sérülhet – legyen az ló, agár vagy ember. Egy esti kocogásnál is kificamodhat egy futó bokája a legjobb körülmények között is, tehát a sérülés kockázata mindig benne van a pakliban.

Egy másik agár, aki veletek volt, Black Janny viszont starthoz tudott állni, mesélj nekünk róla kérlek.
– Igen, ő Szilágyi Gyula agara, neki sikerült kvalifikálni a derbyre, ami önmagában is nagy dolog, de mint említettem, a felkészülésünk nem volt elég. Jenny egy hirtelen ötlettől vezérelve indult a Derbyn. Előtte két nagyon jó időt futott rövid távon itthon, de nem tudtuk, hogy az 503 méter mennyire fog feküdni neki . Tempósabban kellett vele haladni, mint amennyi időnk volt az első előfutamig. Mire megmérettetett elfáradt és a futama nem sikerült jól , de ettől függetlenül is ő az első magyar tulajdonú agár , aki kvalifikált az Ír Derbybe.

Hogyan értékeled a kint eltöltott időt és mik a további terveitek?
– Rengetek tapasztalattal, értékes kapcsolatokkal és barátságokkal lettünk gazdagabbak, mindenképp pozitívnak értékelem a kint eltöltött időt. Szerencsére sem Molnár Karcsi barátom, sem én nem szeretjük feladni a céljainkat és ha minden jól megy , hamarosan új csapattag is csatlakozhat hozzánk. Terveink szerint jövőre is nekifutunk az Ír Derbynek és ezt a tervünket erősíti majd a már pár héten belül üzemelő Nemzeti Agárpálya is a Kincsem Parkban, ahol könnyedén tudunk majd készülni, hisz a pálya szisztémája megegyezik az Angol és Ír pályákkal.

Az Ír Derby döntő futama ITT látható.

Köszönjük az értékelést, Jaytee Milannak gyors gyógyulást és a követező évre sikeres felkészülést kívánunk neki és a többi agárnak is!

SHARE THIS