/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Nemzeti Galopp Liga utolsó forduló

2019. utolsó állomásához közelít a két éve útjára indult Nemzeti Galopp Liga. A záróforduló ezúttal is a Magyar St. Leger ahol legjobb hároméveseink gyűjthetnek értékes pontokat. A Liga pontrendszer szerint II. kategóriába sorolt verseny során a helyezések függvényében a következő lehetőségeket biztosítja: 1. hely 30 pont, 2. hely 12 pont, 3. hely 9 pont, 4. hely 6 pont, 5. hely 3 pont.

A győzelem sorsa úgy tűnik már a verseny előtt eldőlt, hiszen a jelenlegi állás szerint Nancho áll az első helyen idei 100 pontjával (20 pont Millenniumi Díj, 30 pont Kisbér Díj, 50 pont Kincsem Díj), ezt a magas értéket pedig már csak egy hároméves érhetné utol. Ez a bizonyos teoretikus ellenfél a Derby győztes Golden Sea lehetne-, és ő is csak abban az esetben előzhetné meg Nancho-t,- ha sikerülne megnyernie a klasszikust. A trónfosztás ebben az évben elmarad, hiszen Golden Sea már biztosan nem lesz ott a Leger mezőnyében, így immáron kijelenthetjük, hogy a Nemzeti Galopp Liga biztos győztese 2019-ben a fantasztikus közönségkedvenc, Nancho. Maronka Gábor idomítottja a teljes szezonban remekelt, a Millenniumi Díj ezüstérme után sikerrel járt a Buccaneer Díjban, a Kisbér Díjban, majd az év legrangosabb futamát, a Kincsem Díjat is sikerült megnyernie, méghozzá lélegzetelállító stílusban. A győztesnek járó 2,5 millió forint mellett a helyezettek is pénznyereményben részesülnek, a dobogó második fokán Bíborhajnal (85 pont) végzett, aki 600 ezer forinttal bővítette keresetét, a harmadik helyezett pedig Golden Sea (80 pont) lett, aki 400 ezer forinttal gazdagította istállóját.

A Nemzeti Galopp Liga trénereinek rangsorában Maronka Gábor gyűjtötte a legtöbb pontot (154), elsősorban Nancho-nak köszönhetően. A mester idomítottjai több helyezést is szereztek, hiszen a Derby-n és az Imperiál Díjon kívül minden egyes állomáson az első öt között végeztek. A Liga legjobb trénereinek sorrendjében sem lehet már változás, legalábbis ami az első három helyezést illeti, így a sorrend itt is kihirdethető: Zala Csaba 125 ponttal második-, Stanislav Georgiev 107 ponttal pedig harmadik helyen zárta a pontversenyt.

A Nemzeti Galopp Liga lovasok szekciójában sem várható már komoly küzdelem, hiszen a Leger-ben a magas pontszámmal rendelkező zsokéink közül csupán a tabella vezető-, Stanislav Georgiev lovagol. A sokszoros champion abban az esetben sem veszítené el a Liga elsőséget, ha a sorozat záróversenyében helyezés nélkül végezne.

Az eddig gyűjtött 127 pontját már egy konkurensnek sem lesz lehetősége utolérni, így a győztesnek járó 250.000 forintos első díj már egészen biztosan hozzá kerül 2019-ben. A sorozat érmes helyezettjei: Jaroslav Línek (102 pont) és Zdenko Smida (90 pont).

Gratulálunk a győzteseknek és a helyezetteknek!

Varga Áron

fotók: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS