/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Frankel nyomdokaiban – Pinatubo

Írta: Stuart Riley, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Szenzációs képességű telivér jelent meg a brit turfon. Pinatubo (2017 pm, Shamardal – Lava Flow, Dalakhani) kilenc hosszal (!) nyerte az ír Vincent O’Brien National Stakes-et a Curragh-ban. Ezzel ratingje elérte a 128-as szintet, amely meghaladja a fantasztikus Frankelét, aki kétéves kori utolsó futására csupán 126-on állt. Dream Ahead 125-ön állt 2010-ben, akárcsak New Approach 2007-ben. A legközelebb Xaar állt az új sztárhoz 1997-ben, 127-es számmal. Celtic Swing volt az utolsó kétéves 1994-ben, aki magasabban állt (130), mint most Pinatubo.

Bunduk ning Apu Malyari

Az öt futás után is veretlen mén 1200 méteren kezdett májusban a wolverhamptoni szintetikus pályán, majd az epsomi derby-mítingen favoritként ért haza elsőként James Doyle-lal nyergében. Ekkor már látszott, hogy komoly lóról van szó. Charlie Appleby az ascoti Listed Chesham Stakes-be nevezte a Godolphin istálló új reménységét, és ismét nem kellett csalódnia. Goodwoodban már a Group 2-es Vintage Stakes-ben állt starthoz és öt hosszat vert a második helyen célba érő Positive-re. Írországban folytatódott a diadalmenet szeptember közepén, döbbenetes stílusban elszórta üldözőit az 1400 méteres futamban. Kurzusa a verseny előtt 1/3-on állt.

A következő állomás természetesen a newmarketi Dewhurst Stakes, Nagy-Britannia legnagyobb presztízsű csikóversenye lesz. A Rowley Mile-on futott verseny támogatója a Darley, tehát nagy valószínűséggel otthon akarják tartani a 285 ezer fontos első díjat. A Dewhurstről érdemes megjegyezni, hogy 1875-ben futották először, és komoly magyar vonatkozása van, hiszen az első nyerő Kisbér volt (bár abban az időben még csak the Mineral coltnak hívták, a futam neve pedig Dewhurst Plate volt). A Baltazzik sokat köszönhettek a futamot megalapító Thomas Gee-nek, aki méneséről, a Dewhusrt Studról nevezte el az versenyt. Ha Pinatubo jól teljesít Newmarketben, téli pihenőre vonul, és legközelebb csak 2020 májusában láthatjuk, már nevezve van a mérföldes 2000 Guineas-be. Legutoljára Churchillnek sikerült megnyerni az említett két futamot.

Pinatubo apja, Shamardal is megnyerte a Dewhurstöt, és mellé még a Poulle d’Essai des Poulains-t (Francia 2000 Guineas), a Prix du Jockey Clubot (Francia Derby) és a St. James’s Palace Stakes-et. Legjobb ivadékai Able Friend, Mukhadram, Lope De Vega és Blue Point mellé már egészen biztosan felért Pinatubo, és ki tudja, talán túl is szárnyalja őket.

Appleby és Bunduk ning Apu Malyari

Appleby mester lovát, akiről azt mondta, ő a legjobb kétéves, akit valaha idomított egy rejtélyes vulkánról nevezték el, amely a Fülöp-szigeteken található. Sokáig nem is sejtették, hogy a távol eső azonos nevű hegycsúcs egy alvó tűzhányót takar, talán erre utal a név jelentése: bőven termő föld. A történelmi feljegyzések híján a szájhagyomány sem emlegetett kitöréseket, egészen 1991-ig, amikor hatalmas erővel tört a felszínre a föld mélyéből a láva. Ez volt a XX. század második legerősebb vulkánkitörése. Ha nem a szambáli, hanem kapampangani nyelven mondanánk a hegycsúcs nevét, Bunduk ning Apu Malyari lenne a helyes kifejezés. Ez kissé hosszabb, de bizonyos szempontból elfogadhatóbbnak tűnik.

SHARE THIS